Política

Les bases avalen l’estratègia d’ERC ratificant-ne la direcció

Amb una participació del 57%, els militants donen a Junqueras, Rovira, Aragonès i Vilalta més del 80% dels vots

El vot en blanc que proposaven els crítics només obté un 9,6% de suport

La militància d’ERC va ratificar ahir amb un vot molt majoritari de suport la presidència d’Oriol Junqueras des de la presó i la secretaria general de Marta Rovira des de l’exili, però també l’aposta perquè sigui l’actual home fort dels republicans, el vicepresident del govern i conseller d’Economia, Pere Aragonès, qui dirigeixi a la pràctica el partit en aquesta difícil etapa de repressió política i judicial que li ha suposat l’escapçament dels seus dos líders. Aragonès, que amb l’empresonament de Junqueras i la marxa de Rovira a Suïssa s’ha convertit de facto en el líder del dia a dia del partit des del càrrec transitori d’adjunt a la presidència, ara oficialitza el seu paper dirigent com a nou coordinador nacional d’ERC. Però, a més, la fins ara portaveu dels republicans, Marta Vilalta, també passa a ser la mà dreta de la secretària general assumint el paper d’adjunta de Marta Rovira.

Al costat d’Aragonès i Vilalta, hi repeteixen Sergi Sabrià, l’home del partit al Parlament; Lluís Salvadó, també investigat per l’1-O com un dels màxims col·laboradors de Junqueras en l’anterior govern, i Isaac Peraire. I hi entren cares noves com ara Sara Bailac, Marta Vilaret i Raquel Sans.

Amb una participació del 57,14% i 5.192 vots d’un cens de 9.087 militants, molt per sobre de la dels congressos del 2010 i el 2015, Junqueras va rebre l’aval del 88,34%, un percentatge molt semblant al que van rebre Rovira (86,75%), Pere Aragonès (82,99%) i Marta Vilalta (84,73%). Només 499 militants (9,6%) van expressar la seva censura a la direcció i a la línia política actual i, per exemple, una de les cares visibles dels crítics, l’exdiputat Joan Puig, no va ser escollit membre del consell nacional. Els consellers nacionals més votats van ser l’exdiputat Joan Tardà i l’ex-secretari general de la Vicepresidència de Junqueras Josep Maria Jové.

El suport clar expressat ahir per la militància en el marc de la primera part del 28è congrés nacional d’ERC referma el lideratge i la línia política pragmàtica iniciada per la direcció després del final d’etapa que va significar la declaració d’independència sense efectivitat del 27-O de fa dos anys, així com la destitució del govern i l’empresonament i la persecució judicial dels líders independentistes. ERC va forçar la investidura efectiva d’un nou president i la formació d’un nou govern amb JxCat, en contra de la voluntat d’aquesta formació de tornar a investir Carles Puigdemont tot i estar exiliat a Bèlgica. Però, a més, en les darreres setmanes els republicans han explicitat la seva estratègia per atreure més sectors socials cap al projecte independentista: un govern de concentració que inclouria els sobiranistes de Catalunya en Comú. La mateixa Rovira ha admès que el referèndum de l’1-O no es va guanyar la legitimitat suficient entre una part de la població, si bé cal recordar que Puigdemont, Torra i JxCat mantenen que cal fer efectiu el mandat de l’1-O.

El resultat favorable a la direcció política en la votació d’ahir és important, perquè la mateixa Rovira afirmava, en una entrevista al diari El Periódico abans que la militància votés, que haurien de “llegir bé els resultats que es donin”, tenint en compte que reconeixia que es tractava de donar continuïtat al camí emprès. També Pere Aragonès, després de votar al matí a la seu del partit a Mataró, instava els més de 9.000 militants a participar àmpliament i confiava que la candidatura per la continuïtat obtingués un gran suport per tal que ERC sortís “enfortida” del 28è congrés.

En sortim més forts, amb els lideratges a la presó i a l’exili reforçats. És un aval molt important per continuar fent la feina
Estem molt satisfets que sigui la militància qui avali aquelles persones que l’Estat voldria veure callades
Marta Vilalta
nova secretària general adjunta
Cal enfortiment per compartir aquest projecte de la independència amb molts més ciutadans
Pere Aragonès
nou coordinador nacional d’erc
Vull sortir dels debats sobre la unilateralitat, les legitimitats. En el retret estarem tancats en un espai estret
Si no som capaços de fer això [unitat estratègica], que guanyi el millor i que decideixi la ciutadania
[Ahir] Encara que hi hagi una sola llista, haurà de llegir bé els resultats que es donin
Marta Rovira
secretària general d’erc

Eixamplar la base i, si no hi ha unitat, eleccions

A més de demanar un suport ampli de la militància, Aragonès i Rovira van marcar ahir la línia política –la secretària general, des de l’entrevista a El Periódico–. Aragonès va defensar que l’objectiu d’ERC ha de ser atreure molts més ciutadans cap a l’independentisme: “Cal iniciar una nova etapa d’enfortiment per ser-ne més i compartir aquest projecte de la independència amb molts més ciutadans del nostre país.” Rovira, per la seva banda, opinava sobre el debat essencial que actualment mantenen els partits independentistes. Reclama unitat estratègica, però avisa que, si no s’assoleix, “que guanyi el millor, la millor opció, i que decideixi la ciutadania”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

escòcia

Acusen el marit de Nicola Sturgeon de malversació de fons

barcelona
Pròxim Orient

Els EUA rebutgen l’admissió Palestina com a membre de ple dret de l’ONU

Barcelona
Estats Units

Descartat un segon jurat del judici contra Trump a Nova York

Barcelona
política

L’Estat descarta que el Suprem actués amb “directrius”, al judici a l’1-O

BARCELONA
polònia

Detenen un home acusat de planejar un atac contra Zelenski

barcelona
Canvi Climàtic

Escòcia renuncia a reduir les emissions un 75% el 2030

Barcelona
unió europea

Brussel·les proposa un acord de mobilitat juvenil amb el Regne Unit

barcelona
POLÍTICA

El PP diu que la planificació de les infraestructures hídriques serà una prioritat

GIRONA
Orient Mitjà

Els EUA i el Regne Unit anuncien sancions contra l’Iran per l’atac contra Israel

Barcelona