Política

1-O, preludi d’una tardor calenta

Partits i entitats projectaran avui una imatge d’unitat amb la presentació del pròxim marc de mobilitzacions

L’ANC prepara un col·lapse viari durant tres dies i una manifestació a Barcelona per respondre a la sentència

La commemoració del segon aniversari del referèndum del Primer d’Octubre donarà avui el tret de sortida a una tardor de mobilitzacions arreu del país que tindran com a moment àlgid la reacció a la sentència del Tribunal Suprem contra els presos polítics. Òmnium Cultural, l’Assemblea Nacional Catalana (ANC), Junts per Catalunya, ERC i la CUP presentaran avui el marc unitari de mobilitzacions previst a les portes de la més que previsible condemna. De moment, ahir va transcendir que l’ANC prepara tres marxes ciutadanes que confluiran a Barcelona per “col·lapsar” la xarxa viària com a resposta al Suprem, segons va revelar el secretari nacional de l’entitat, David Fernàndez (no el confongueu amb l’exdiputat de la CUP), en una entrevista a Betevé. S’està dissenyant una mobilització que duri tres dies i recorri fins a 100 quilòmetres per les principals vies del país. El pla preveu que el primer dia es faci una marxa ciutadana de quaranta quilòmetres; el segon dia, de quaranta més, i el tercer, de vint. A banda d’aquestes marxes, Fernàndez va parlar d’una gran manifestació unitària a la capital, a més d’altres accions encara per perfilar.

El secretari nacional va avançar que dissabte l’ANC celebrarà una reunió plenària per decidir la posició de l’entitat respecte a les properes eleccions espanyoles, el 10-N. “El nostre adversari és un estat amb totes les eines que ens ha declarat la guerra. Demanem als partits la màxima unitat possible”, va reclamar.

Abans dels comicis, en l’horitzó també hi ha convocada una vaga general per al divendres 11 d’octubre, registrada per la Intersindical-CSC i la Intersindical Alternativa de Catalunya. S’espera que en aquella data ja s’haurà fet pública la sentència.

En qualsevol cas, partits i entitats tindran l’oportunitat avui de mostrar una imatge d’unitat amb la presentació de les mobilitzacions i, en particular, els socis de govern, JxCat i ERC, en la commemoració institucional de l’1-O: tots els membres de l’executiu protagonitzaran un acte al Pati dels Tarongers del Palau de la Generalitat en el qual es farà lectura de l’anomenat Compromís del Primer d’Octubre.

D’altra banda, hi ha prevista una marxa a peu a Barcelona organitzada per les assemblees territorials de l’ANC per commemorar l’1-O. L’entitat ha programat actes descentralitzats arreu del país amb el lema Acabem el que vam començar. Guanyem la independència. La marxa barcelonina començarà a les set de la tarda a la plaça de Catalunya, passarà per davant de la seu de la Comissió Europea a Barcelona –que van ocupar el febrer passat com a protesta pel trasllat a Madrid dels presos– i acabarà a l’institut Jaume Balmes, col·legi electoral del referèndum que va viure la violència policial espanyola.

També hi haurà concentracions a Tarragona, Vic, Sabadell i Tàrrega, entre molts altres municipis, i marxes de torxes a Girona, Tordera, Cardedeu, Sant Andreu de la Barca, Sant Joan Despí, Sant Fost i Esparreguera, i actes polítics amb la lectura d’un manifest per tot el país. Destaca la marxa des de diferents localitats del Bages fins a la presó de Lledoners, on confluiran en un acte al vespre en què participarà la presidenta de l’ANC, Elisenda Paluzie.

ERC ha convocat un acte propi en una localitat propera a Lledoners, Fonollosa, en què intervindrà Aragonès; el president del Parlament, Roger Torrent; la portaveu republicana, Marta Vilalta, i els candidats al Congrés Gabriel Rufián i Carolina Telechea. JxCat no ha organitzat cap acte propi i assistirà als que han convocat les entitats.

Alguns CDR han fet una crida a les concentracions, com el de Girona, que ha citat els ciutadans a la plaça de Catalunya de la capital gironina a les sis del matí. El primer aniversari de l’1-O, els CDR van tallar carreteres i van ocupar infraestructures per tot el país.

Organitzacions com la CUP, la CGT, el Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans i la Intersindical-CSC, integrades en la Plataforma 3 d’Octubre, es manifestaran dijous a l’antiga presó Model.

A Lleida, una manifestació convocada per la Taula per la Democràcia caminarà avui a dos quarts de vuit del vespre fins a la plaça 1 d’Octubre, mentre que a Sant Julià de Ramis, on Carles Puigdemont havia de votar l’1-O, organitzaran una consulta popular perquè els veïns decideixin si volen canviar el festiu local del 25 de juliol pel Primer d’Octubre.

131 agulles il·luminades

Pel president, Quim Torra, l’1-O va ser “la data fundacional del camí inaturable cap a la república catalana”. Ho va dir ahir al vespre al Bruc en l’acte Llum i llibertat, en què més de 500 escaladors van il·luminar amb llums LED 131 agulles de Montserrat, tantes com presidents ha tingut la Generalitat. Torra va glossar alguns dels seus predecessors, com Berenguer de Cruïlles (pel fet de ser el primer), Pau Claris (per haver proclamat la Primera República) i José Montilla (per no haver nascut a Catalunya). “Estem reivindicant una història mil·lenària”, va remarcar, abans de pujar a Sant Jeroni.

En la mateixa línia, el vicepresident d’Òmnium Cultural, Marcel Mauri, va recordar als partits espanyols, davant d’una campanya electoral que preveu centrada en l’aplicació del 155, que Catalunya ja existia abans de la Constitució i va lamentar que es pretengui associar independentisme amb violència: “Aquí els únics que han de demanar perdó són l’Estat i el govern espanyol per la brutalitat policial de fa dos anys, per la repressió, pels empresonaments.” Així mateix, el vicepresident de l’ANC, Pep Cruanyes, va criticar la criminalització “impúdica i vergonyosa” dels CDR i va denunciar “totes les formes de repressió”, alhora que va reclamar “unitat estratègica per assolir la llibertat”.

La boira als cims de Montserrat va intentar deslluir un acte que s’havia suspès la setmana de l’Onze de Setembre per la meteorologia.

LES FRASES

El Primer d’Octubre va ser la data fundacional del camí inaturable cap a la república catalana
Quim Torra
President de la Generalitat
Denunciem totes les formes de repressió política i reclamem unitat estratègica per assolir la llibertat
Pep Cruanyes
Vicepresident de l’ANC
Els que han de demanar perdó són l’Estat i el govern espanyol per la repressió
Marcel Mauri
Vicepresident d’Òmnium Cultural
Molts diran que fem una ‘performance’ que no serveix de res, però ens ajuda a denunciar una situació injusta
Jordi Merino
Pres. de la federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya

Berga acata l’ordre i retira l’estelada

Ni estelada, ni llaços grocs ni pancarta per reclamar la llibertat dels presos polítics. L’Ajuntament de Berga (amb alcaldessa de la CUP, Montserrat Venturós) ha despenjat els símbols independentistes de la façana del consistori i ha acatat així l’ordre de la Junta Electoral de Zona que l’obligava a fer-ho abans de les dues del migdia d’avui. Es tracta d’una decisió compartida amb la resta de forces independentistes i entitats sobiranistes. Venturós va complir sis mesos d’inhabilitació l’any passat per no haver retirat l’estelada en dues campanyes electorals. L’alcaldessa considera que, atesa l’“onada repressiva extraordinària”, i veient que l’independentisme “no segueix una estratègia compartida”, no creu que la desobediència aïllada d’un consistori “pugui tenir l’efecte multiplicador desitjat”.

En canvi, a Tarragona (amb alcalde d’ERC, Pau Ricomà), el ple va rebutjar ahir retirar la pancarta de suport als presos polítics de la façana com demanava una moció del PP, gràcies als vots d’ERC, Junts per Tarragona, la CUP i els comuns. El govern tarragoní encara no ha rebut cap requeriment de la Junta Electoral per retirar-la.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia