Política

Els Mossos activen un dispositiu per reforçar la seguretat a la tardor

El pla Minerva, que ja es va posar en marxa el 2018, requerirà més disponibilitat dels agents

La policia catalana preveu que els escenaris més complicats podrien ser la reacció a la sentència i el 12 d’octubre

Els Mossos d’Esquadra han activat el dispositiu Minerva que a partir del dilluns vinent reforçarà la seguretat amb més agents al carrer.

La cúpula del cos ha informat als comandaments superiors al matí i als representants sindicals a la tarda de l’activació de pla. La resolució que estableix el dispositiu està signada pel fins ara director dels Mossos d’Esquadra, Andreu Joan Martínez, que aquest dilluns ha transcendit que va dimitir el 25 de setembre amb una carta al conseller d’Interior, Miquel Buch. El dispositiu arrencarà dilluns vinent però la data de finalització es decidirà avaluant els esdeveniments.

No és la primera vegada que s’activa el dispositiu Minerva, que ja es va posar en marxa a l’abril del 2018. Aquest dispositiu pretén garantir la seguretat i el normal desenvolupament dels esdeveniments a Catalunya davant de possibles escenaris de tensió.

Els Mossos d’Esquadra consideren que aquestes circumstàncies es poden donar els propers dies, tant com a reacció a la sentència de l’1-O com pel 12 d’octubre.

El dispositiu Minerva inclou la protecció de les seus de l’Administració de la Justícia (dispositiu Toga), dels edificis de l’estat i europeus (dispositiu Estadi), de les seus dels partits polítics (dispositiu Forum) i dels actes, manifestacions i concentracions (dispositiu Atrium). És una evolució de l’anterior, anomenat Àgora, activat del 4 de setembre al 15 d’octubre del 2017.

La quantitat d’agents que hauran de canviar d’horari i estar disponibles més hores anirà en funció de “sis escenaris” que tindran a veure amb l’evolució dels esdeveniments que es puguin produir els propers dies. Els escenaris més complicats podrien ser la reacció a la sentència i el 12 d’octubre, segons ha explicat la cúpula del cos en una reunió amb els representants dels treballadors.

Els sis escenaris

El primer dels sis “escenaris” que es poden plantejar a partir del dilluns vinent afectaria la disponibilitat dels agents de la Brigada Mòbil (Brimo) i el segon la dels agents de les ARRO, segons ha difós Sap-Fepol en un comunicat.

El tercer suposaria limitar els permisos als efectius de la comissaria general d’Informació, Recursos Operatius, Mobilitat, Comissaria Tècnica, ARRO, Àrea Regional de Trànsit, Sales de Coordinació i Mediació. Als agents que es trobessin a l’Institut de Seguretat Pública de Catalunya, en el quart escenari se’ls suspendrien les llicències per estudis durant un dia.

El següent nivell significaria ampliar la limitació de permisos a tots els agents. Finalment, el sisè escenari contempla planificar canvis de quadrants per als efectius amb horari especial flexible.

Diversos sindicats han evidenciat el seu malestar. Sap-Fepol ha lamentat que aquesta modificació horària és “una nova presa de pèl i un nou atemptat a la negociació col·lectiva” i davant una “possible clavada” dels agents de l’ARRO han demanat una reunió amb el departament d’Interior abans del 7 d’octubre per negociar un sistema de compensació. USPAC o el sindicat CAT han denunciat també l’absència de compensacions.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Elisabeth Megias
Alcaldessa de Tordera (Junts)

“Volem fer canvis estructurals i de pes dins de l’Ajuntament”

Tordera
Nil Papiol
Alcalde d’Hostalric (Sumem per Hostalric)

“Els ingressos per turisme han pujat un 28% en tres anys”

Hostalric
política

La CE tindrà en compte l’aval de la Comissió de Venècia a l’amnistia

madrid
Les Preses

Desmenteixen l’autoria de Les Preses 2020-2030

Les Preses
Kenya

El cap de l’Exèrcit mor en un accident d’helicòpter

Barcelona
país basc

L’Audiencia Nacional tramita una denúncia contra Otegi

barcelona
escòcia

Acusen el marit de Nicola Sturgeon de malversació de fons

barcelona
Pròxim Orient

Els EUA veten l’admissió de Palestina com a membre de ple dret de l’ONU

Barcelona
Estats Units

Descartat un segon jurat del judici contra Trump a Nova York

Barcelona