Política

Romeva demana respondre a la sentència amb “cap fred, no de forma visceral”

“El moment demana fermesa, però alhora intel·ligència col·lectiva, visió de conjunt i mirada llarga”, afirma

Després de la sentència, assegura que serà el moment de “fer política” i es necessitaran, “especialment a Espanya, amb persones capaces d’assumir aquest repte”

Raül Romeva, en presó preventiva a Lledoners (Bages), ha fet una crida a l’independentisme a respondre a la sentència del procés “amb serenor i el cap fred, no de forma visceral o reactiva”.

En una entrevista per escrit amb l’Agència Efe, a les portes que el Tribunal Suprem doni a conèixer la sentència del judici del procés, Romeva ha subratllat que l’únic veredicte que consideraria “just” és l’“absolució” dels processats, ja que, “d’acord amb el codi penal, fer un referèndum no és delicte”.

Preguntat per quina hauria de ser la resposta de les institucions catalanes en cas d’haver-hi condemnes, Romeva s’ha mostrat convençut que les pròpies institucions “trobaran la millor forma de respondre a la situació”.

Romeva ha assenyalat que “l’independentisme des de fa temps està en una fase lenta, marcada per la repressió”, la qual cosa constitueix “una realitat i un registre nou que cal assumir”.

“Davant la sentència, l’independentisme necessitarà parlar i actuar amb serenor i el cap fred, no de forma visceral o reactiva. El moment demana fermesa, però alhora intel·ligència col·lectiva, visió de conjunt i mirada llarga. Qualsevol plantejament o decisió presa serà bona si ens aporta fortalesa i ens apropa a les solucions”, ha afirmat.

Per a Romeva, que ja va aconseguir escó en la Cambra Alta a les eleccions del 28 d’abril i que torna a presentar-se com cap de llista d’ERC al Senat el 10-N, la resposta social i política a Catalunya “només pot basar-se en una solidaritat ferma, creixent, pacífica, però sobretot integradora” dels que defensen “les llibertats democràtiques i la justícia contra tota repressió”.

La societat catalana “al carrer, a les institucions i també a les urnes el 10 de novembre” haurà de “dictar la seva pròpia sentència”, ha destacat.

Sobre la possibilitat de plantejar des de l’independentisme unes pròximes eleccions catalanes en clau “referendària”, ha comentat que “votar en unes eleccions es pot valorar com a part de la resposta”, encara que això dependrà de diverses circumstàncies.

En qualsevol cas, després de la sentència, segons Romeva, serà el moment de “fer política” i es necessitaran, “especialment a Espanya, persones capaces d’assumir aquest repte, que comporta el coratge per trencar determinats guions”.

Romeva s’ha mostrat crític amb el president del Govern espanyol en funcions, Pedro Sánchez, perquè “ha triat situar-se en el relat territorial de la dreta, sense cap més proposta que aplicar el 155”, ja que, segons el seu parer, “anhela” els vots de Ciutadans.

Segons la seva opinió, “la intransigència del PSOE” ha portat a la repetició electoral, en un “gest irresponsable institucionalment que respon a un interès partidista”.

“El PSOE hauria de tenir consciència que Espanya porta molt temps instal·lada a la inestabilitat i comprendre que apel·lar al diàleg està bé, però després s’ha d’asseure, i escoltar, i fer-ho amb voluntat d’arribar a acords”, ha apuntat.

En aquest moment, segons l’exconseller pres, la política espanyola “no projecta cap escenari constructiu i a més opta per forçar el llenguatge i per seguir amb les amenaces”.

En els eslògans electorals del PSOE, el PP, Ciutadans i Vox, ha indicat, “només hi trobem una al·lusió genèrica al concepte d’Espanya”, perquè “quan no es té res a dir o que aportar, a la política espanyola es recorre” a aquest “concepte”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Kenya

El cap de l’Exèrcit mor en un accident d’helicòpter

Barcelona
país basc

L’Audiencia Nacional tramita una denúncia contra Otegi

barcelona
escòcia

Acusen el marit de Nicola Sturgeon de malversació de fons

barcelona
Pròxim Orient

Els EUA veten l’admissió de Palestina com a membre de ple dret de l’ONU

Barcelona
Estats Units

Descartat un segon jurat del judici contra Trump a Nova York

Barcelona
política

L’Estat descarta que el Suprem actués amb “directrius”, al judici a l’1-O

BARCELONA
polònia

Detenen un home acusat de planejar un atac contra Zelenski

barcelona
Canvi Climàtic

Escòcia renuncia a reduir les emissions un 75% el 2030

Barcelona
unió europea

Brussel·les proposa un acord de mobilitat juvenil amb el Regne Unit

barcelona