Política

“Tenim més motius”

Junqueras qualifica la sentència de venjança amb acarnissament

JxCat certifica l’enterrament de la democràcia espanyola

La CUP denuncia “la cara més repressiva d’un Estat corrupte i opressor”

“Estic emprenyat, indignat, segur que a fora també ho esteu, però això no farà pas que deixem de ser independentistes ni abandonem els valors republicans. Tenim més motius per voler la independència de Catalunya.” Eren les paraules del líder d’Esquerra, Oriol Junqueras, empresonat a Lledoners, en un missatge d’àudio que es va emetre ahir al migdia en un acte del partit davant de la seva seu, a la calçada del carrer Calàbria, després d’haver estat difoses prèviament a Twitter. Junqueras hi qualifica de venjança amb acarnissament la sentència del Tribunal Suprem i adverteix que no deixarà de banda les seves conviccions. Inclús hi treu importància: “No és el pitjor moment que ha passat Catalunya, n’hem vist de tots colors.” “Es condemnen a ells mateixos perquè trigarem més o menys, però la independència segur que és inevitable”, conclou.

El vicepresident del govern, Pere Aragonès, acompanyat del president del Parlament, Roger Torrent; la portaveu republicana, Marta Vilalta, i el cap de files al Congrés, Gabriel Rufián, va denunciar l’“escarment” dels cent anys de presó imposats al conjunt dels presos polítics i la persecució de les idees per part de l’Estat: “No els condemnen pel referèndum, sinó per ser independentistes.” “Si votar és un crim, ho tornarem a fer tantes vegades com faci falta”, va resoldre. La secretària general d’Esquerra, Marta Rovira, exiliada a Suïssa, va atribuir igualment la sentència al fet de ser independentistes i els va demanar no fer càlculs polítics ni retrets entre els partits de la corda. L’acte es va convertir en una crida a la ciutadania a transformar la indignació en mobilització, també a les urnes, el pròxim 10-N.

Junts per Catalunya va certificar l’enterrament de drets, llibertats i de la mateixa democràcia. La portaveu al Congrés, Laura Borràs, va assegurar que la sentència és la demostració que la independència és “l’únic camí possible”. Consternada, la diputada va enumerar els almenys vuit drets recollits en la Declaració Universal dels Drets Humans trepitjats per la resolució dels set magistrats: els de reunió, manifestació, associació, expressió, opinió, llibertat de pensament, participació política i no discriminació. També va recordar que els nou condemnats van veure vulnerat el seu dret a expressar-se en la seva llengua durant el judici.

El president del PDeCAT, David Bonvehí, es va mostrar estupefacte: “Cent anys de presó per defensar idees polítiques demostra que no vivim en llibertat.” “El veredicte és una clara criminalització de les nostres idees i de la política en general, és una sentència contra l’independentisme, contra la democràcia”, va coincidir.

Elsa Artadi, portaveu del grup municipal de JxCat a l’Ajuntament de Barcelona, on és regidor Quim Forn, va traslladar el missatge de l’exconseller d’Interior i de Josep Rull, amb qui van poder parlar després de conèixer la sentència: “Mobilitzacions pacífiques, però massives, com sempre hem fet, i independència més que mai.”

En sintonia amb JxCat i Esquerra, la CUP lamentava que “l’Estat se sosté sobre la repressió, la censura, la persecució política, l’aplicació de l’article 155, la política del terror i els presos polítics”. Des de la seu del partit, la cap de llista a les eleccions espanyoles, Mireia Vehí, va alertar que la “persecució de la dissidència” és un avís que qui no combregui amb les idees dominants “no cap” a l’Estat. Davant de cartells amb el lema “És al carrer on el poble es defensa”, Vehí també va exigir que les forces policials espanyoles se’n vagin dels Països Catalans. “Tenen el país militaritzat, però les forces d’ocupació no ens fan por ni evitaran que la gent surti al carrer”, va sentenciar abans d’enviar un missatge a tots els pobles de l’Estat: “La batalla per la independència és contra el règim, la monarquia i l’Íbex 35.”

Si bé JxCat va evitar parlar de l’amnistia en el dia d’ahir, la portaveu d’ERC va reclamar “amnistia, autodeterminació i república catalana”, mentre que la CUP escrivia a Twitter: “Amnistia, autodeterminació, desobediència.”

A l’altra banda, el líder del PSC, Miquel Iceta, va demanar civisme, tolerància i respecte en les protestes contra la sentència, que troba emparades per la llibertat d’expressió i el dret de manifestació sempre que no interfereixin en drets d’altres ciutadans. El líder dels socialistes catalans va comparèixer davant la premsa per llegir un comunicat en nom del partit per rebutjar qualsevol “desobediència institucional” i apel·lar al diàleg.

Ciutadans va aparcar Lorena Roldán, eclipsada per una Inés Arrimadas al Parlament que va manifestar que la sentència del Suprem “deixa ben clar i català que la violència ha estat emprada per aquestes persones, però que no és suficient per complir el delicte de rebel·lió”.

I el popular Alejandro Fernández va instar el president espanyol a “garantir l’ordre a Catalunya”, si cal, per mitjà de la llei de seguretat per ser ell qui coordini totes les forces de seguretat de l’Estat al Principat.

Colau demana empatia a Sánchez per la crueltat del TS

La sentència del Tribunal Suprem (TS) torna a acostar els comuns a l’independentisme. La líder de la formació i alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, va expressar la seva solidaritat amb els condemnats amb un record especial per al regidor a Barcelona Quim Forn, i va adreçar un missatge tant a independentistes com a no independentistes que se senten “ferits”, com ella, per aquesta sentència i necessiten “alçar la veu” contra aquesta injustícia. Segons l’alcaldessa, les acusacions responien més a una voluntat de venjança que no pas a fer justícia. “El conflicte obert entre Catalunya i Espanya és polític”, va insistir, alhora que denunciava l’“erosió dels drets de tothom” que significa la sentència. “Als partits polítics els demano que no es tanqui cap sortida per càlculs electorals”, va reclamar.

Colau va remarcar que, malgrat les importants discrepàncies que té amb els presos polítics, “només amb la seva llibertat tornarem a una situació de normalitat que superi el bloqueig actual”. “Cal explorar la via més ràpida i efectiva per assolir la seva llibertat, sense apriorismes”, va dir, abans de censurar la manca d’empatia de Pedro Sánchez davant la “crueltat” dels magistrats: “La distància ideològica mai pot ser excusa per deixar d’empatitzar; mostrar empatia és un senyal de fortalesa, no de feblesa.” L’alcaldessa ha decidit ajornar les comissions de ple fins dilluns i dimarts de la setmana vinent d’acord amb les presidències de cada una, atenent així la petició formulada pels grups de JxCat i ERC, i per “garantir un debat polític plural i amb participació de tots els grups”.

D’altra banda, el cap de llista d’En Comú Podem el 10-N, Jaume Asens, es va comprometre a promoure totes les iniciatives polítiques, institucionals i jurídiques per facilitar la sortida de la presó dels condemnats i el retorn a casa dels exiliats: “La llibertat dels presos és una condició indispensable per desbloquejar la situació política a Catalunya i a la resta de l’Estat.”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona
estat francès

França aprova una llei que castiga la discriminació capil·lar

barcelona

Banyoles aspira a organitzar el mundial de piragüisme marató del 2028

BANYOLES
nacions unides

L’Aràbia Saudita presidirà l’òrgan de l’ONU sobre drets de les dones

barcelona
GIRONA

Dani Cornellà serà el cap de llista de la CUP a la demarcació

GIRONA
política

Ara Més se suma a la coalició d’ERC, Bildu i BNH per a les europees

barcelona
còrsega

L’Assemblea aprova el projecte de reforma per a l’autonomia

barcelona
POLÍTICA

ERC tria els representants de la Selva, Gironès i Pla de l'Estany per a la seva llista

GIRONA / SANTA COLOMA