Política

Calvo emplaça Torra a “acatar” la sentència i l’adverteix que no pot utilitzar cap ressort institucional per incomplir-la

La vicepresidenta en funcions insisteix que el seu executiu no es planteja l’indult als presos i rebutja una possible amnistia

“És difícil d’entendre que qui cada dia reclama la república i ha incomplert la Constitució i les lleis recorri al cap d’Estat i el president del govern”,diu

La vicepresidenta del govern espanyol en funcions, Carmen Calvo, ha insistit aquest dimarts en una entrevista a RAC1 que el respecte a la sentència implica el seu “compliment estricte” i ha tancat la porta a un possible indult dels presos independentistes. Segons Calvo, el seu executiu aposta per la “llei i el diàleg” però per fer efectiu aquest diàleg cal un canvi de criteri del president de la Generalitat, Quim Torra, que “ahir torra va convidar els catalans a sortir al carrer”. “El primer que ha de fer en aquest moment el president Torra és assumir i acatar la sentència amb les discrepàncies que vulgui, i saber que no pot utilitzar cap ressort de la legalitat ni les institucions catalanes contra una sentència impecable”, ha dit.

Calvo ha criticat els discursos dels representants institucionals i polítics independentistes després que es conegués la sentència. “Hem sentit els líders independentistes dir que cal tornar a declarar la independència i insistir sobre uns fets que han estat constitutius de delicte”, ha dit.

A més de tancar la porta a l’indult, Calvo també ha rebutjat de pla una possible amnistia que “està prohibida a la Constitució i a totes les democràcies”. “Significa que un poder, l’executiu, és capaç d’anular la feina que ha fet un altre poder que és el judicial”, ha dit, i per això “cap democràcia contempla l’amnistia”.

Calvo ha esquivat totes les preguntes sobre una possible reunió entre el president espanyol i el català, tal com Joaquim Torra reclama en una carta que va enviar a Sánchez. Segons la vicepresidenta, els dos executius ja porten dies parlant de com afrontar les protestes independentistes en un exemple de “coordinació”.

Ha criticat també que Torra hagi enviat una carta al rei Felip VI, que “no té cap paper atribuït a la Constitució per fer política”. “És difícil d’entendre que qui cada dia reclama la república i ha incomplert la Constitució i les lleis recorri al cap d’Estat i el president del govern”, ha dit.

També ha apuntat que el seu executiu no està preocupat pel deteriorament de la imatge exterior de l’Estat malgrat les crítiques que la sentència ha rebut a mitjans internacionals. “A nosaltres no ens preocupa la imatge exterior d’una de les 20 millors democràcies del món”, ha dit abans d’acusar l’independentisme de portar anys “calumniant i donat informació falsa de la democràcia espanyola”. “En aquest país no hi ha hagut presos polítics, el que ahir es va jutjar van ser delictes, i el govern d’Espanya s’ha d’encarregar que s’entengui el que representa la democràcia espanyola”, ha dit.

Pel que fa a les peticions del PP i Cs perquè l’Estat recuperi les competències de Presons, ha afirmat que el seu executiu “no es planteja cap retallada en les autonomies”. ”El PSOE entén la diversitat i l’article 2 de la Constitució en el sentit estricte: la unitat d’Espanya se sustenta en la diversitat dels seus territoris”.

Franco als primers dies de la setmana que ve

Respecte a l’exhumació de Franco, Calvo ha apuntat que tindrà lloc els primers dies de la setmana que ve. Ha negat un ús electoralista de l’exhumació. “Han acabat les trames jurídiques i abans del 25 Franco no estarà amb les seves víctimes omplint d’indignitat aquesta democràcia”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

societat

Manifest en suport de Puigdemont amb 250 personalitats

barcelona
Iñaki Soto
Director del diari Gara

“El model del PNB està esgotat, necessita un relleu”

Barcelona
política

Collboni no obté suport per al PAM i no es tramitarà

barcelona
Guerra a Europa

Els líders de la UE destaquen la urgència de dotar Kíiv de sistemes antiaeris

Barcelona
estats units

Els EUA restableixen les sancions contra el petroli i el gas de Veneçuela

barcelona
Orient Mitjà

La UE demana contenció a Israel per evitar una escalada bèl·lica a tota la regió

Barcelona
orient mitjà

Un atac amb drons reivindicat per Hezbol·là deixa divuit ferits al nord d’Israel

barcelona
POLÍTICA

La CUP vol impulsar la transició energètica a la demarcació

GIRONA
Orient Mitjà

Netanyahu diu que Israel prendrà les seves pròpies decisions sobre l’Iran

Barcelona