Política

Milers d’estudiants surten al carrer per protestar contra la sentència de l’1-O

A Barcelona, segons la Guàrdia Urbana, han estat 25.000

A Girona ho fan més de 4.000 alumnes, a Lleida uns 700 i un miler a Tarragona

A la capital catalana, un grup llença ampolles i ous contra la Prefectura de la Policia Nacional

Milers d’estudiants han sortit aquest dijous al carrer a Barcelona per protestar contra la sentència de l’1-O. Convocats pel Sindicat d’Estudiants (SE), que ha organitzat tres dies de vaga, i pel Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans (SEPC), els joves, d’instituts i facultats, s’han trobat a la plaça Universitat a Barcelona per iniciar una marxa amb destí a la plaça Sant Jaume. S’han pogut sentir crits d’’’independència’’, ’’llibertat presos polítics’’ o ’’jo empresonaria a la monarquia’’ però també ’’Buch dimissió’’ o ’’els Mossos també són forces d’ocupació’’. Les dues organitzacions han denunciat l’actuació policial de la policia catalana aquesta setmana i han demanat la dimissió de Buch, en el cas de SE, i de tot l’executiu català, en el cas de SEPC.

La marxa ha sortit a les dotze del migdia de plaça Universitat en un ambient festiu i reivindicatiu, tot i que s’han fet evidents petites diferències entre els dos sindicats majoritaris , amb detalls com ara, les dues capçaleres. SE lluïa “Per la República Catalana. Dels Pobles i dels treballadors’’, mentre que SEPC portava ’’Les estudiants ho aturem tot’’. SEPC s’ha avançat i s’ha fet seva la capçalera alhora que ha cridat ’’us subvenciona, l’estat que critiqueu’’, als companys de SE.

Pocs minuts després de les dotze, la manifestació ha sortit pel carrer Pelai. A plaça Catalunya, un senyor amb banderes espanyoles i música s’ha posat davant la capçalera amb una pancarta on s’hi llegia ’’Viva el Rey, viva españa’’ però ha passat desapercebut pels joves. Al seu pas per la Via Laietana, els joves han desplegat una pancarta animant als estudiants a ocupar el rectora de la UPF. Alhora, han parat davant la prefectura de la Policia Nacional on s’han encarat als Mossos d’Esquadra amb crits de ’’no us mereixeu la senyera que porteu’’ i ’’els carrers seran sempre nostres’’. Alguns joves han llençat objectes però la situació ha estat tranquil·la.

Aquesta és la primera manifestació d’estudiants en els tres dies de vaga convocats per SE per protestar contra la sentència. En declaracions als mitjans, abans de la marxa, la portaveu del sindicat, Coral Latorre, ha denunciat una campanya de ’’criminalització’’ que situa en els ’’mitjans de la dreta’’ amb l’objectiu ’’d’ocultar el caràcter pacífic i exemplar’’ del moviment estudiantil. Latorre ha lamentat les imatges de barricades, encaputxats i violència. Latorre ha criticat també el paper dels Mossos d’Esquadra i la ’’repressió policial escandalosa’’ dels Mossos d’Esquadra motiu pel qual han demanat la dimissió del conseller d’Interior, Miquel Buch.

El Sindicat d’Estudiants ha alertat també que el moviment no acaba aquesta setmana i per això fan una crida als dirigents sindicals per continuar la mobilització. Latorre ha assegurat que els estudiants en tenen ’’unes ganes brutals’’ i per això aposten per fer un ’’pla de lluita’’ sostingut amb vagues generals.

En unes línies similars s’ha pronunciat el SEPC. Les portaveus han celebrat que el moviment estudiantil hagi estat un cop més ’’la palanca’’ de la mobilització però han criticat que el ’’govern efectiu’’ hagi optat també per ’’repressió i la brutalitat policial’’. Malgrat aquesta situació, ha dit Bel Olivé, els joves han decidit respondre i per això han demanat la dimissió del conseller d’Interior, Miquel Buch, com a ’’personatge principal’’ de les càrregues, però també de tot el Govern ’’en bloc’’.

Seguiment desigual i poques incidències

El seguiment de la vaga ha estat molt divers en funció del campus i els estudis, i hi hagut algunes incidències a primera hora del matí. Una, el bloqueig per part d’un petit grup d’estudiants, del pàrquing de l’edifici històric de la UB, i l’altra, l’ocupació del rectora de la UPC per part d’uns 150 estudiants. L’objectiu de totes dues accions ha estat demanar al rectorat suspendre les classes i els exàmens aquest dijous i aquest divendres. A la UdG, l’afluència d’estudiants ha estat al voltant d’un 5-10%, mentre que a la UdL continua la tancada. A la URV hi ha hagut un alt seguiment de la vaga però no s’han registrat incidències. A la UAB, s’ha fet una cercavila per diferents facultats a primera hora que ha acabat amb la concentració a la plaça Cívica per marxar cap a la manifestació a Barcelona.

Més de 4.000 a Girona

Més de 4.000 estudiants han sortit al carrer aquest dijous a la ciutat de Girona per mostrar el seu rebuig en contra de la sentència de l’1-O. La majoria dels assistents eren alumnes de secundària en una marxa organitzada pel Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans (SEPC). La protesta ha arrencat a dos quarts de dotze del migdia davant de la Delegació del Govern a Girona, on han començat cridant que despengessin la bandera espanyola. Posteriorment s’han desplaçat per Jaume I fins a la plaça de la Independència, passant per la de l’U d’Octubre de 2017. Al llarg de la marxa, els manifestants han cridat diverses proclames independentistes i demanant la llibertat dels líders independentistes.

Estudiants han ocupat el pati del rectorat de la UdG per reclamar al rector, Quim Salvi, que obligui a suspendre les activitats avaluables aquesta setmana i no només “s’insti” al professorat. La membre del sindicat SEPC, Anna Selvas, ha explicat que el comunicat que es va enviar no és suficient i s’han reunit amb Güell per demanar-li que canviï la seva posició i diu que no es mouran d’aquí fins que els doni una resposta. La manifestació que ha arribat fins a la universitat, ha començat a la Generalitat i s’ha desplaçat per diversos carrers fins arribar a l’institut Vicens Vives on han llegit un manifest de rebuig a la sentència. Després han enfilat cap a l’edifici del Rectorat. Inicialment, hi havia centenars d’alumnes però alguns han començat a marxar.

A Lleida, uns 700

Uns 700 estudiants s’han manifestat aquest dijous al migdia novament pels carrers de Lleida. La marxa ha començat a les dotze al Rectorat de la UdL, on encara s’hi manté una tancada d’estudiants des de dilluns. Els joves han omplert la rambla d’Aragó i s’han dirigit fins als serveis territorials d’Ensenyament on han penjat una pancarta a la façana. Després s’han dirigit novament a la rambla d’Aragó fins a l’enllaç amb el carrer Lluís Companys i han fet una seguda al davant de la delegació del Govern. Allí s’ha llegit un manifest i la protesta ha quedat desconvocada a dos quarts de dues de la tarda.

Un miler a Tarragona

Un miler d’estudiants, prop dels 600 segons la Guàrdia Urbana de Tarragona, han fet aquest dijous una nova protesta estudiantil al centre de la ciutat. A quarts d’una s’han concentrat a la plaça Imperial Tarraco des d’on han iniciat la manifestació, que ha recorregut la Rambla Nova fins al balcó del Mediterrani, per desfer després el mateix recorregut. Sense incidents i amb proclames antifeixistes, per la llibertat dels presos, i contra l’actuació policial dels últims dies han tancat la protesta amb la lectura d’un manifest, concentrats de nou a la plaça Imperial. Un cop donada per acabada la mobilització han fet una crida a tallar l’autovia A-7, cap on es dirigeix aquest dijous al migdia el major gruix dels manifestants.

En la lectura del manifest, han denunciat la “criminalització” que s’està fent del jovent arran dels incidents viscuts en algunes de les últimes protestes. Els estudiants de Tarragona han demanat la dimissió del conseller d’Interior, Miquel Buch, per la gestió dels aldarulls que han fet els Mossos d’Esquadra. També s’ha fet una crida a la participació massiva en la vaga general convocada aquest divendres.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Iñaki Soto
Director del diari Gara

“El model del PNB està esgotat, necessita un relleu”

Barcelona
política

Collboni no obté suport per al PAM i no es tramitarà

barcelona
Guerra a Europa

Els líders de la UE destaquen la urgència de dotar Kíiv de sistemes antiaeris

Barcelona
estats units

Els EUA restableixen les sancions contra el petroli i el gas de Veneçuela

barcelona
Orient Mitjà

La UE demana contenció a Israel per evitar una escalada bèl·lica a tota la regió

Barcelona
orient mitjà

Un atac amb drons reivindicat per Hezbol·là deixa divuit ferits al nord d’Israel

barcelona
POLÍTICA

La CUP vol impulsar la transició energètica a la demarcació

GIRONA
Orient Mitjà

Netanyahu diu que Israel prendrà les seves pròpies decisions sobre l’Iran

Barcelona
birmània

La junta militar trasllada Suu Kyi a un lloc d’arrest fora de presó

barcelona