Política

la crònica

La volta a l’estany clàssica però diferent

Què fas un dia de vaga general quan tens nens petits i tens ganes de mobilitzar-te? S’ho preguntava Roser Trull, mare banyolina que forma part del grup de A Collibè , una botiga especialitzada en la criança i la maternitat, de Laia Vayreda. Amb voluntat de manifestar-se i de donar suport d’una manera local, totes dues van promoure la Caminada en família per la llibertat, l’única convocatòria popular que ahir al matí es feia a la capital del Pla de l’Estany. “Donar la volta a l’estany és un clàssic de Banyoles”, assenyalava Roser Trull abans de començar a caminar. Convocats davant del Club Natació Banyoles, que havia tancat les instal·lacions pel 18-O, prop de 200 persones, la majoria famílies, van iniciar un recorregut amb parada al paratge dels desmais per fer-se la foto de grup. Vayreda recordava que aquesta iniciativa havia sortit del grup de mares de A Collibè que volien afegir-se a la vaga però que, amb nadons o nens petits, no volien desplaçar-se. Totes dues mostraven la seva sorpresa per “l’èxit total” de l’acte, nascut de la inquietud i la improvisació, i que a través de les xarxes socials es va propagar.

L’ambient era el d’una volta col·lectiva a l’estany com moltes de les que es fan de caràcter solidari o reivindicatiu, en cap de setmana, però amb les estelades i les pancartes –el lema Ho tornarem a fer, de Jordi Cuixart, es llegia a la capçalera– s’hi respirava un aire diferent. No el propi de festa major –la de Sant Martirià tindrà aquest cap de setmana un aire reivindicatiu–, sinó el de l’anormalitat que s’ha instal·lat com a rutina. La majoria de comerços del centre havien abaixat les persianes, un bar de la plaça de les Rodes servia cafès amb el cartell d’afegir-se a la vaga a partir de la una del migdia. I a la plaça Major, poca gent a l’única terrassa oberta. L’encartellada de denúncia empaperava els bancs i les frases d’empoderament omplien els passos de vianants. El seguiment de la vaga a secundària als instituts banyolins va ser de prop del 100% per part dels alumnes i de dos terços en el cas dels professors.A primera hora del matí, una trentena de marxants banyolins s’havien afegit a l’últim tram de la columna de Girona que sortia de Premià La necessitat de manifestar-se es va evidenciar a mitja tarda quan, de forma espontània, es va convocar una marxa amb l’assistència d’unes 400 persones des de la plaça dels Peixos fins a la plaça de la Vergonya, que va tallar de les sis a les set de la tarda el carrer de la Llibertat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona
estat francès

Aproven una llei que castiga la discriminació capil·lar

barcelona