Política

Govern i entitats celebren la resposta massiva i cívica

Torra agraeix a les Marxes per la Llibertat la demostració de la “força cívica i pacífica” de l’independentisme

L’ANC reclama de nou preparar-se des d’ara per fer realitat la independència

Govern, entitats i partits independentistes van celebrar ahir la resposta ciutadana massiva i pacífica en contra de la condemna a una dècada de presó als líders independentistes catalans per part del Tribunal Suprem. “Heu demostrat la força cívica i pacífica del moviment independentista! Guanyarem i endavant, sempre endavant!”, celebrava el president Quim Torra a través del seu compte de Twitter.

Per la seva banda, el vicepresident del govern, Pere Aragonès, es va mostrar “segur que tots farem possible que la imatge que quedi a la retina de tot el món sigui la d’un país que s’ha posat dempeus, amb una mobilització pacífica i cívica, per defensar que votar no és delicte”. El vicepresident feia aquestes declaracions al migdia en una visita al dispositiu que el Servei d’Emergències Mèdiques (SEM) va instal·lar davant del Palau Robert i abans d’integrar-se al gabinet de seguiment governamental de la jornada que Torra presidiria a la tarda des del Palau de la Generalitat. Segons recollien les agències informatives, en la reunió iniciada a quarts de cinc de la tarda, aquest gabinet va valorar “positivament” tant el desenvolupament de les Marxes per la Llibertat com de la manifestació multitudinària de la tarda i va confiar que les protestes de les hores següents també fossin pacífiques i cíviques. L’organisme també es va felicitar per les detencions de dues persones d’ideologia feixista relacionades amb l’agressió a un jove a l’Eixample barceloní.

També l’ANC i Òmnium van celebrar com un èxit la gran mobilització de les marxes i de les manifestacions a les principals capitals del país. La presidenta de l’ANC, Elisenda Paluzie, va cridar les forces independentistes a “defensar i sostenir una declaració d’independència”. Des de l’escenari situat a la Gran Via barcelonina en la manifestació de rebuig a la condemna del TS, Paluzie va recordar als partits que “la gent estarà aquí” per defensar des de la no-violència aquesta declaració que reclama. Per això va demanar-los que “prioritzin” aquesta declaració des del Parlament.

Reconeixent, però, que aquesta declaració no pot ser imminent, va instar els partits que es preparin “des d’ara mateix” per poder-la dur a terme “al moment que sigui precís”. Per Paluzie cal deixar de “gestionar engrunes” i de tornar a “frenar” en referència a la declaració fallida del 27-O del 2017. La líder de l’ANC cridava a la mobilització “constant” i va concloure que “qui estigui cansat que pari, un altre prendrà el seu relleu. Però col·lectivament no podem parar”.

El president d’Òmnium, Jordi Cuixart, condemnat pel Suprem a nou anys de presó, va fer una crida a mantenir-se “units i no-violents” davant de la “repressió” de l’Estat i els “intents d’escarment”. En una carta des de la presó llegida a l’escenari pel vicepresident de l’entitat, Marcel Mauri, Cuixart va acusar les institucions de l’Estat de “convertir les víctimes en botxins” i va afirmar que “els presos polítics no són la visualització de cap derrota sinó un pas més cap a la victòria”. Cuixart advertia al moviment que l’objectiu de la repressió és que la gent tingui “por” i “es quedi a casa” i concloïa: “Perquè allò que en el fons els molesta no és la nostra lluita no-violenta i la desobediència civil sinó la nostra simple existència.”

Per la seva banda, Mauri va referir-se a les Marxes per la Llibertat com la “demostració de la força pacífica de la gent”. Ho va afirmar al matí en afegir-se, al pas per Badalona, a la columna que va sortir dimecres de Girona. Mauri va afirmar que l’Estat ha de seure en una taula per negociar i va advertir que “dependrà d’ells si volen aguantar 13 anys més de repressió o si creuen que guanyaran amb la ciutadania dempeus defensant els seus drets”.

LES FRASES

Moltes gràcies a tots els que heu demostrat la força cívica i pacífica del moviment
Quim Torra
president de la generalitat
Voldrien que us quedéssiu a casa, que tinguéssiu por (...) el que els molesta (...) és la nostra existència
Jordi Cuixart
president d’òmnium empresonat

Pacifisme i no-violència enfront dels aldarulls

Davant dels aldarulls de grups reduïts durant les darreres matinades, el vicepresident d’Òmnium va reafirmar que l’independentisme ha estat sempre “escrupolosament pacífic”, va lamentar els incidents i va fer una crida a “vehicular la indignació a través de la lluita no violenta”, en declaracions a l’ACN. El vicepresident Aragonès va demanar “separar les mobilitzacions pacífiques, cíviques i festives” multitudinàries respecte dels “incidents produïts” després d’elles i va advertir que el govern garantirà “la seguretat i la llibertat de tots els ciutadans, dels que decideixen manifestar-se i ho fan pacíficament, i dels que legítimament decideixen no manifestar-se”. A més, Aragonès va respondre a les declaracions de la portaveu del govern espanyol, Isabel Celáa, que havia considerat les agressions feixistes contra un manifestant com una conseqüència dels “aldarulls independentistes”. El vicepresident li va respondre que “l’únic responsable d’una agressió és l’agressor”. Per altra banda, la candidata de JxCat al Congrés, Laura Borràs, va advertir a Pedro Sánchez que “la seva sentència no trencarà la convivència”. Va advertir que els incidents violents “no ens representen” i va rebutjar “qualsevol forma de violència, tant dels infiltrats com dels ultres com de la policia violenta”. Com Borràs, el candidat d’ERC, Gabriel Rufián, va relacionar la mobilització d’ahir amb l’1-O i el 3-O i va cridar a la unitat al Congrés per a l’amnistia.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Jon O. Urain
Editor de política de ‘Berria’

“EH Bildu ja és una alternativa de govern al País Basc”

Barcelona
Carles Puigdemont
Candidat de Junts+Puigdemont per Catalunya

“Si hi ha una majoria simple però sòlida hem d’intentar governar”

Perpinyà
Eugeni Pibernat i Roig
Portaveu de Tots per Begur i Esclanyà (TxBE) i cap de l’oposició local

“Sense nous permisos d’obres no hi ha marge per invertir”

Begur
estats units

Desenes de detinguts en la Universitat Yale contra la guerra a Gaza

barcelona
guerra a gaza

Detinguts dos palestins a Jerusalem per atropellament

barcelona
unió europea

Brussel·les amenaça de suspendre TikTok Lite a Espanya i França

barcelona

Boadas defensa que la Casa Pastors sigui un centre obert a la ciutadania

girona

Xavier Garcia Albiol, ingressat per una arrítmia

Badalona
regne unit

Sunak anuncia deportacions a Ruanda en deu o dotze setmanes

barcelona