“Anaven cap a la mani”
Advocats i familiars dels detinguts no entenen per què al jutjat on van anar a declarar “havien canviat el jutge que tocava”
En diversos casos els joves van ser agafats abans d’arribar a la manifestació a la qual es dirigien i en alguns casos “sis hores després” sense proves
El cas del nord-americà arrelat a Catalunya al qual volen expulsar
Els advocats creuen que als seus clients se’ls està acusant col·lectivament i per una causa política
“Els hem ensenyat a estimar el país, a reivindicar els nostres drets..., han viscut això de petits, estan molt conscienciats i tot això que està passant els ha tocat. S’han manifestat i mira..., mare meva!” Parla així Jordi Colomines, el pare d’en Francesc, de 30 anys, que divendres va ser detingut quan es manifestava a Barcelona al carrer Urquinaona més o menys a l’altura del carrer Trafalgar. Va ser en aquell punt quan els policies, després d’hores de tensió amb milers de joves, alguns dels quals havien fet fogueres i s’havien encarat violentament als agents, van perpetrar càrregues duríssimes disparant pilotes de goma i perseguint els manifestants amb les furgonetes. Francesc Colomines és un dels joves detinguts que una jutgessa ha enviat a la presó sense fiança acusat dels delictes d’atemptat i desordres públics. És a Can Brians, a Sant Esteve Sesrovires, i ahir, segons el seu pare, ja era al mòdul. Tot i que ja estan preparant un recurs en contra de la mesura de presó, el pare d’en Francesc sap que pot anar per llarg. “Ara començarà la fase d’instrucció, que pot durar de sis mesos a un any però també es podria allargar. Això vol dir que pot estar-se a la presó tot aquest temps”, explica en Jordi amb el cor encongit. Ell és un dels molts familiars de detinguts que no entén ben bé què va passar al jutjat de guàrdia on van dur el seu fill perquè “resulta que, justament, aquell dia el jutge que hi hauria d’haver hagut no hi era i n’hi havia un altre”. En aquest cas va ser una jutgessa.
L’advocat d’uns altres detinguts, Eduardo Caliz, que en aquest cas representa dos joves que estan empresonats i dos més que van quedar en llibertat, tots d’entre 20 i 22 anys, va explicar ahir a aquest diari que en el cas dels seus clients “les quatre detencions van ser aleatòries”. Caliz manté que “els han fet una acusació sense cap concreció, molt genèrica, sense dir ni què, ni com ni quan van fer el que se’ls imputa”, i que en tots els casos “hem observat indicis d’alteració de l’ordre dels jutges que els correspondrien”. És a dir, segons aquest lletrat, que pertany al col·lectiu Alerta Solidària, els seus defensats van anar a uns jutjats on hi havia d’haver un jutge i, precisament i justament per atendre els seus clients, n’hi havia un altre.
Eduardo Caliz assegura que els seus clients estan acusats d’atemptat, de danys i desordres públics però en cap cas de lesions, recorda que tots viuen amb els pares i tenen un domicili fix i o estudien o treballen, amb la qual cosa i en qualsevol altra causa “haurien d’estar en llibertat, ni que sigui amb càrrecs, però en llibertat”. L’advocat està convençut que “posen el pretext de reiteració delictiva i no valoren les situacions personals sinó una situació conjunta”, cosa que, segons el seu parer, serveix per “atemorir la població”. Seria, doncs, una causa política. Als quatre joves que representa aquest advocat els han agafat els telèfons. Van ser detinguts dijous al carrer Aragó “sis hores després dels aldarulls”. “Com els van identificar? Per què diuen que ells van fer alguna cosa si no els han trobat res?”, es pregunta aquest advocat, que assegura que en dos dels casos “se’ls atribueixen objectes que no duien”.
Tampoc “portava cap objecte” i va ser detinguda” la jove de 19 anys Raquel Robles, estudiant, veïna de Vilassar de Mar i afiliada a la CGT. “La van detenir dissabte a la Gran Via-Pau Claris quan anava amb tres amics a la manifestació”, explica Alexandra Ontivero, que és la seva cunyada. I assegura que els quatre joves “ni tan sols es van poder incorporar a la manifestació; no hi van arribar”, perquè els van agafar pel camí els Mossos. “La Raquel anava amb en Joel, en Marc i en Darek i els van agafar a tots. Finalment, a en Darek el van deixar anar perquè és menor”. L’Alexandra era ahir a la Ciutat de la Justícia en espera de saber alguna cosa perquè “encara no sabem de què se l’acusa”. Va explicar que els Mossos van trucar a casa de la Raquel per explicar que l’havien detingut però que després li van deixar fer una trucada i a mig parlar “li van tallar la comunicació”. Creu que els van “agafar” per la manera com anaven vestits: “Amb una ronyonera i unes canyelleres.” Ahir a la tarda, la Raquel, en Joel i en Marc van quedar en llibertat amb càrrecs.
Un altre cas que ha aixecat molta indignació és el de l’Èric, un nord-americà que viu a Teià des de fa 14 anys, casat amb una catalana i pare d’una nena. El van detenir el divendres 18 per haver intentat recuperar una estelada que la policia li havia agafat, segons explicava ahir Vilaweb. Tot i que va quedar en lliberat amb càrrecs, li han incoat un procediment d’expulsió. En Marc, el seu advocat, membre del col·lectiu Iacta Advocades, està convençut que en aquest cas “estem davant una vulneració de drets”. Li han aplicat l’article 15.1c) i d) del Reial decret 240/2007, de 16 de febrer, sobre entrada, lliure circulació i residència dels ciutadans de la UE i, segons en Marc, “només li podrien obrir un procediment d’expulsió en cas de conducta continuada de desordres públics o altres delictes, però ell no té antecedents” i, a més, recorda el lletrat, s’ha de tenir en compte la seva situació familiar, entre altres. “S’estan vulnerant els seus drets, els drets familiars i els drets dels menors, entre moltes altres coses”, diu el lletrat. Com en totes les detencions d’aquests dies, sembla que no es mira els casos de manera particular, sinó que els jutges estan treballant en una causa més general en un determinat context polític.