Política

Política

La desconfiança de Santa Coloma

Els retrets i les acusacions entre els dos principals socis demostren poc treball en comú

Per ERC, la suspensió de la puja de sou als empleats del consistori és un incompliment del pacte del juny

L’alcaldessa, de JxCat, veu feixuga la cohabitació amb ERC i parla d’estils diferents de treballar

L’equip de govern de Santa Coloma de Farners és ampli: sis regidors d’ERC, cinc de JxCat i dos d’Independents. A l’oposició, hi ha la CUP (dos regidors) i el PSC (dos). Però tot i sumar 13 de 17 regidors, el que més destaca dels gestors de l’Ajuntament és la descoordinació i la desconfiança entre els dos socis principals. ERC atribueix a JxCat incompliments del pacte de govern del juny –es van repartir l’alcaldia dos anys cadascun.

El treball en comú a tres bandes no és una virtut que demostri l’equip de govern. L’alcalde del 2015 al 2019, el republicà Joan Martí, explica que ERC era partidària de tenir l’alcaldia fins al 2021 per mantenir la feina endegada. Però la formació postconvergent no ho va acceptar. A canvi –diuen els republicans– el nou tripartit havia de donar continuïtat a la puja de sou de la majoria d’empleats de l’Ajuntament, cosa que s’ha paralitzat. Per ERC, és un incompliment del pacte del juny. “Ens en vam assabentar quan el decret ja estava signat”, diu Martí.

L’exbatlle es refereix al decret de l’alcaldessa, Susagna Riera (JxCat), del 2 d’agost en què va suspendre la relació valorada dels llocs de treball (RVLT), és a dir, l’aplicació de la puja. Quan al juliol ERC va donar suport a l’increment de sou de l’alcaldessa, era perquè Junts fes el mateix amb els empleats. “Em sento enganyada”, va afirmar dilluns la regidora d’ERC Carme Dilmé sobre la suspensió. Segons la regidora d’Educació, “som un equip de tres i hi ha d’haver un consens. Per nosaltres, no quedarà.” Dilmé va recordar que el 2009 ja s’havia aprovat una relació dels llocs de treball dels empleats municipals, però va ser impugnada i no es va arribar a aplicar.

L’alcaldessa no nega l’evidència: “És molt difícil entendre’s [amb ERC]. Tenim maneres diferents de treballar.” Riera veu feixuga la gestió amb ERC, i insisteix que no hi ha diners per aplicar la puja aprovada per l’anterior equip de govern (ERC i MES). Explica que, amb l’aprovació de les ordenances fiscals, hi haurà calaix per pagar el 25% del que toca als empleats, a partir del gener. El ple extraordinari podria ser dimecres que ve.

L’acceptació de les coses (resignació?) no fa preveure, de moment, decisions dràstiques que puguin alterar el pacte de govern. En el ple, però, els socis es van intercanviar retrets sobre la utilització política que feien de la protesta d’empleats municipals, presents a la sala amb pancartes crítiques.

El PSC era soci de JxCat i Independents el 15 de juny al matí, però a la nit va ser desplaçat de l’equip de govern després de la interrupció del ple de constitució (i la trucada del president del govern, Quim Torra, que va demanar a les forces independentistes que no pactessin amb els socialistes).

El regidor del PSC al·lucina

Un dels dos regidors del PSC, Jesús Mora, es va posar les mans al cap en el ple de dilluns. “Estic al·lucinant. Això és greu: vostès s’estan destrossant els uns als altres. És un desastre. I qui paga les conseqüències? Santa Coloma, i no s’ho mereix”, va afirmar Mora. Un assistent a la sessió es va aixecar i va aplaudir-lo amb entusiasme.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Els homes joves són els més espanyolistes, segons una enquesta d’Òmnium

barcelona
política

Aprovada la partida urgent de 142 milions per fer front a la sequera

barcelona
política

El Parlament convalida el decret per salvar 1.850 milions dels pressupostos fallits

barcelona
orient mitjà

Creixen els temors d’una incursió de l’exèrcit israelià a Rafah

barcelona
judicial

La Fiscalia de l’Audiència Nacional veu terrorisme al cas del Màgic

barcelona
orient mitjà

Von der Leyen demana a Israel i l’Iran que frenin l’escalada

barcelona
índia

Arrenca el procés electoral més gran i més llarg del món

barcelona

Israel llança un atac limitat de represàlia contra l’Iran

barcelona
Elisabeth Megias
Alcaldessa de Tordera (Junts)

“Volem fer canvis estructurals i de pes dins de l’Ajuntament”

Tordera