Política

Sánchez reivindica que l’Espanya d’avui “és el país més oposat al que va representar el franquisme”

El president del govern espanyol en funcions destaca que amb l’exhumació de Francisco Franco “Espanya compleix amb ella mateix” i posa punt i final a un “greuge moral”

El líder socialista recorda que encara hi ha víctimes de la dictadura per identificar

El president del govern espanyol en funcions, Pedro Sánchez, ha reivindicat aquest dijous que el trasllat de les restes de Francisco Franco del Valle de los Caídos al cementiri del Pardo posa punt i final amb una “anomalia de la democràcia espanyola” que, segons ell, avui és “el país més oposat al que hi havia durant el franquisme”.

En una declaració institucional aquesta tarda a la Moncloa, Sánchez ha afirmat que amb l’exhumació del dictador “avui Espanya compleix amb ella mateixa” i acaba amb un “greuge moral” amb les víctimes del franquisme “com és l’enaltiment d’un dictador en un espai públic”.

El també secretari general del PSOE ha assegurat que amb la inhumació de Franco al Pardo culmina “un llarg procés” per “posar fi a una anomalia” que és “l’exaltació d’un dictador” en un mausoleu construït per la dictadura i per enaltir-la.

Sánchez ha subratllat que els tres poders, el legislatiu, l’executiu i el judicial han fet un procés “amb les màximes garanties”: “Així funciona un estat democràtic social i de dret com el d’Espanya”.

El líder socialista ha defensat que avui “es fa un pas més en la reconciliació que només pot descansar en la democràcia i la llibertat que compartim”. A més, creu que amb aquesta acció la democràcia espanyola “es prestigia als nostres ulls i als del Món”.

Segons ell, “l’Espanya d’avui és el país més oposat al que va representar el règim franquista”. “On hi havia repressió i dictadura avui hi ha llibertat i democràcia, on hi havia uniformitat hi ha diversitat cultura i territorial, on hi havia aïllament avui hi ha Europa, i on hi havia masclisme avui hi ha tolerància”, ha asseverat.

Amb tot, Sánchez ha recordat que al Valle de los Caídos hi reposen de les 34.000 víctimes de la Guerra Civil i del franquisme, moltes de les quals es van traslladar sense el consentiment o en desconeixement de les seves famílies i que continuen sense identificar. “És una infàmia que més tard o d’hora haurà de ser reparada”, ha afirmat.

Sánchez a afegit que Espanya “té un deute” amb aquestes famílies, “i també amb els que van lluitar a la II Guerra Mundial, i els que es van haver d’exiliar, i als que va abandonar en camps d’exterminis mentre el seu govern els considerava apàtrides”.

Sobre les crítiques al moment triat per al trasllat, a les portes d’unes noves eleccions legislatives, Sánchez ha replicat que es pot criticar el moment escollit per a fer l’exhumació, però ha recordat que el seu executiu va dir que ho faria “en el mateix moment en què fos possible”. “I aquest és el moment en què ho ha fet: ni un dia abans ni un dia després”, ha sentenciat.

El cap del govern espanyol ha avançat que quan el Valle de los Caídos torni a obrir les portes serà “un lloc diferent” perquè ara els que hi reposen “són només víctimes”. “Simbolitzarà una cosa molt diferent: el record d’un dolor que no s’ha de repetir i un homenatge a totes les víctimes de l’odi”, ha conclòs .



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona