Política

Puigdemont repeteix davant la justícia belga

El president a l’exili vol més temps per preparar-se i demanarà que s’ajorni la vista per la tercera euroordre, que s’ha de celebrar avui dimarts al tribunal de primera instància de Bèlgica

El president a l’exili, Carles Puigdemont, compareix aquest dimarts davant la justícia belga per combatre la petició d’extradició feta per l’Estat espanyol. Per segon cop en dos anys, al president li tocarà defensar-se als tribunals de Bèlgica d’una euroordre, ara per un delicte de sedició i malversació. El primer que demanarà avui, però, és un ajornament de l’audiència al·legant que li cal més marge de temps per poder preparar el cas.

A les nou del matí, Puigdemont està citat al Palau de Justícia de la capital belga. Està previst que hi arribi acompanyat dels seus advocats, Gonzalo Boye i Paul Bekaert, que l’assistiran durant la vista oral del cas. La Chambre du Conseil, el tribunal de primera instància, escoltarà les al·legacions del líder de Junts per Catalunya, i també de la fiscalia de Brussel·les, veu de les autoritats espanyoles.

Extradició

Com ja va fer l’any 2017 amb la primera ordre de detenció emesa per l’Estat espanyol, s’espera que la fiscalia demani l’extradició de Puigdemont per sedició i malversació. Fa dos anys, el ministeri públic belga va proposar equiparar els delictes imputats a Puigdemont als de “coalició de funcionaris” i malversació del Codi Penal belga.

Per la seva banda, el líder de Junts per Catalunya exigirà que s’ajorni la vista d’avui per poder tenir més temps per analitzar el dossier i afrontar millor el cas. Els lletrats de Puigdemont fins ara han defensat que els crims pels quals el volen extradir no són equivalents en la jurisdicció belga.

Carta amagada

En cas que es denegui l’ajornament, el líder de JxCat té una altra carta amagada per frenar el procés d’extradició. A diferència de fa dos anys en l’euroordre de Carmen Lamela i la segona de Llarena a Alemanya, ara Puigdemont té un cas pendent al Tribunal de Justícia de la Unió Europea sobre la seva condició d’eurodiputat després d’haver guanyat les eleccions europees a Catalunya, però no haver pogut ocupar l’escó pel vet espanyol.

Aquest estatus que implica immunitat i que està en disputa als tribunals europeus és un element que la defensa de Puigdemont també vol utilitzar com a obstacle afegit a l’euroordre.

Puigdemont va jugar sense èxit aquesta carta davant del jutge d’instrucció belga. Tanmateix, el tribunal de primera instància podria reconsiderar aquesta decisió si la defensa de Puigdemont torna a posar la qüestió sobre la taula.

LA DATA

14.10.19
El jutge Llarena va emetre l’ordre europea de detenció contra Carles Puigdemont per sedició i malversació.

LA FRASE

Estem preparats per jugar aquest partit, si és que no tornen a retirar l’euroordre, com l’any passat
Gonzalo Boye
advocat de carles puigdemont


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

La candidatura encapçalada per Albiach es dirà Comuns Sumar

barcelona
guerra a gaza

Desenes de morts per bombardejos israelians a Síria

barcelona
societat

L’Audiència cita les defenses de l’Operació Judes per dilluns de Pasqua

barcelona
guerra a europa

Rússia ataca amb drons i míssils la infraestructura energètica ucraïnesa

barcelona
guerra a europa

Un avió de combat rus s’estavella prop de Sebastòpol, a Crimea

barcelona
POLÍTICA

Jaume Veray serà el candidat del PP per Girona

GIRONA
sud-àfrica

La comissió electoral exclou l’expresident Zuma de la cursa electoral

barcelona
portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona