Política

El Regne Unit s’acosta a unes eleccions plebiscitàries

El Parlament tomba l’intent de Johnson de fer les eleccions el 12 de desembre, però el ‘premier’ hi insistirà avui

Els nacionalistes escocesos li ofereixen un suport condicionat per anar a les urnes

El Parlament britànic va rebutjar ahir per tercer cop la convocatòria d’eleccions que pretenia Boris Johnson. El primer ministre no va poder aconseguir la majoria necessària de dos terços – 434 vots– per anar a les urnes.

Johnson havia ofert al Parlament tornar a portar l’esborrany de llei de l’acord de Brexit que ell va signar amb la Unió Europea (UE), a canvi que la cambra acceptés convocar eleccions el 12 de desembre. Però els laboristes es van abstenir. El seu líder, Jeremy Corbyn, refusa d’acceptar el desafiament de les urnes fins que el primer ministre no descarti de forma taxativa la sortida sense acord, cosa que mai no farà.

La jugada de Johnson és arribar a les eleccions amb la llei del Brexit –la que desenvolupa l’acord amb la UE– ja aprovada. Ja va rebre el suport de la majoria del Parlament en la votació de la primera lectura. Va ser el primer cop que la cambra deia que sí a un acord.

No obstant això, Johnson va frenar la tramitació de la llei de l’acord de retirada perquè els diputats no li van permetre d’aprovar-la en tres dies, tal com ell pretenia per complir així la promesa de no demanar una pròrroga més enllà del 31 d’octubre.

Ahir va acceptar a contracor la pròrroga europea. Si arribés a les eleccions amb l’acord del Brexit aprovat, desactivaria el vot dels partits europeistes. Les dues principals formacions proeuropees, el Partit Liberaldemòcrata i el Partit Nacional Escocès (SNP), li van oferir ahir suport per poder modificar excepcionalment la llei que l’obliga a assolir els dos terços del parlament per convocar eleccions, a canvi d’avançar-les al 9 de desembre. La raó és que el Parlament s’ha de dissoldre 25 dies hàbils abans de la data de les eleccions i, si es fessin el 9, s’hauria de tancar aquesta mateixa setmana i no hi hauria temps per aprovar l’acord de Johnson. “No podem permetre que aquesta paràlisi continuï i, d’un manera o altra, hem de trobar la via per anar a eleccions”, va dir Johnson després d’haver perdut la votació. I va anunciar la presentació, ahir a la nit, d’un esborrany de llei com el dels libdems i l’SNP, però mantenint la data del 12 de desembre.

“És clar que hi ha un desig entre els partits de l’oposició per aprovar la llei per anar a eleccions”, li va dir Ian Blackford, el portaveu de l’SNP a Westminster, i li va oferir el suport dels 35 nacionalistes escocesos sempre que descarti tornar a portar al Parlament la proposta de llei del seu acord aquesta setmana.

Així s’assegurarien que les eleccions fossin plebiscitàries. Tant l’SNP com els libdems estan convençuts que els europeistes s’imposaran i podran revocar el Brexit. Johnson està convençut que els brexiters guanyaran. Els laboristes quedarien descol·locats perquè estan dividits entre els que volen continuar a la Unió Europea i els que, com Jeremy Corbyn, volen un Brexit suau.

LES FRASES

No podem permetre que la paràlisi continuï i d’una manera o altra hem de trobar com anar a eleccions
Boris Johnson
PRIMER MINISTRE BRITÀNIC
És clar que hi ha un desig entre els partits de l’oposició per aprovar la llei per anar a eleccions
Ian Blackford
PORTAVEU DE L’SNP A WESTMINSTER


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Guerra a Gaza

Un oasi de pau contra l’odi

Neve Shalom
Marc Sanabria
Cap de l’oposició a Palau-solità i Plegamans i portaveu del PSC

“La biblioteca era la punta de llança de la renovació”

Palau-solità i Plegamans
política

El govern va renovar al febrer les condicions per al Hard Rock

barcelona
estat espanyol

Europa reacciona a la “bomba a Espanya” de la possible dimissió de Sánchez

barcelona
ESTAT ESPANYOL

Rovira empatitza amb Sánchez i li recorda que ella és a l’exili

BARCELONA
estat espanyol

Puigdemont anima Sánchez a presentar una qüestió de confiança

barcelona
estat espanyol

Feijóo acusa Sánchez de desistiment de funcions i de victimitzar-se

barcelona
estat espanyol

Yolanda Díaz dona suport a Sánchez i crida a “defensar la democràcia”

barcelona
estat espanyol

Rufián: “Malgrat tot, avui només es pot donar suport a Pedro Sánchez”

barcelona