Política

Ajornada la vista per l’euroordre de Puigdemont

El tribunal de primera instància concedeix un mes i mig per presentar-hi al·legacions

S’espera una decisió sobre l’extradició poc després de Nadal

La fiscalia belga dona suport al procediment

La justícia belga va ajornar ahir la vista per la tercera euroordre contra Carles Puigdemont fins al 16 de desembre. A petició de la defensa del president a l’exili, el tribunal de primera instància que porta el cas, la Cambra del Consell, va concedir més temps a les parts per defensar la seva posició. Així, s’espera una decisió sobre la petició d’extradició poc després de Nadal, un cop el jutge hagi tornat a citar Puigdemont i la fiscalia belga, veu de les autoritats espanyoles en el procediment.

Aquest va ser el resultat de la curta vista oral d’ahir al Palau de Justícia de Brussel·les. En menys de mitja hora, el magistrat belga, que ja va gestionar la primera euroordre emesa i retirada per la jutgessa d’instrucció Carmen Lamela, va acceptar ajornar l’audiència i permetre a les parts presentar les seves al·legacions per escrit en el pròxim mes i mig.

La fiscalia belga dona suport al procés d’extradició contra l’expresident pels delictes de sedició i malversació engegat pel magistrat Pablo Llarena. Tot i això, encara no ha triat quins delictes del Codi Penal belga equivalen als espanyols, si bé l’últim cop va escollir els de “coalició de funcionaris” i malversació. Aquesta equiparació és clau per acceptar l’euroordre i el jutge belga haurà de valorar si són delictes equivalents.

Per la seva banda, l’exèrcit d’advocats de Puigdemont utilitzarà “els mateixos arguments” que fa dos anys, però aquesta vegada invocarà el dret a “immunitat” de l’expresident com a eurodiputat electe. Així ho van explicar els seus lletrats Paul Bekaert, Simon Bekaert, Christophe Marchand i Gonzalo Boye en sortir dels jutjats.

El líder de JxCat va guanyar les eleccions europees a Catalunya a finals de maig, però les autoritats espanyoles no li van permetre jurar la Constitució a distància, tràmit necessari a l’Estat per esdevenir membre de l’eurocambra. Per això, Puigdemont té un cas pendent al Tribunal de Justícia de la Unió Europea, que s’ha de pronunciar sobre si té o no estatus d’eurodiputat.

La condemna als líders independentistes serà un altre element nou que explotarà la defensa per rebatre l’extradició. Marchand va avançar ahir que “recol·lectaran totes les informacions sobre les violacions de drets fonamentals que ha comès l’Estat espanyol durant el procés i la sentència” del Tribunal Suprem per presentar-les en el cas de l’euroordre. Així, confia que les dures penes de presó i el judici “reforcin” els seus arguments.

Tranquil·litat

“Serem aquí el dia 16 de desembre per comparèixer davant d’una justícia que, com sempre, treballarà amb independència i professionalitat”, va assegurar Puigdemont ahir en sortir dels jutjats. Aquell dia el jutge belga hauria d’anunciar quan prendrà una decisió sobre l’extradició. Els advocats de l’expresident creuen que serà poc després de Nadal, aproximadament unes dues setmanes després de la vista. Tanmateix, no semblen inquiets per un procediment amb possibilitat de recursos. Gonzalo Boye va assegurar ahir a Brussel·les que estan “molt tranquils” pel resultat de l’euroordre.

LA FRASE

Invocarem el dret a immunitat i utilitzarem els mateixos arguments
Simon Bekaert
Advocat de Puigdemont

LA DATA

16.12.19
Serà la pròxima vista
per l’euroordre.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Laia Estrada critica que ERC i Junts mirin més al PSC per arribar a acords

BARCELONA
política

El Senat endarrereix una setmana més el ple que vetarà l’amnistia

barcelona
guerra a europa

Rússia ataca diverses regions i deixa nou ferits, entre ells quatre nens, a Odessa

barcelona
politica

Aragonès recela de la crida a la unitat de Puigdemont: “No m’en refiaria gaire”

barcelona
regne unit

El Parlament britànic aprova el pla per deportar migrants a Ruanda

barcelona
política

Zapatero: “Hauria estat tremendament negatiu veure Puigdemont a la presó”

barcelona
alemanya

Detenen l'assistent d’un eurodiputat d’AfD sospitós d’espiar per a la Xina

barcelona
Jon O. Urain
Editor de política de ‘Berria’

“EH Bildu ja és una alternativa de govern al País Basc”

Barcelona
Carles Puigdemont
Candidat de Junts + Puigdemont x Catalunya

“Si hi ha una majoria simple però sòlida hem d’intentar governar”

Perpinyà