Política

Solidaris des de l’Estat

Milers de persones s’han manifestat en els darrers dies a diferents capitals de l’Estat a favor de l’amnistia i per la llibertat dels presos polítics

Van acabar estomacats per la policia i per col·lectius feixistes, però un miler de ciutadans no van dubtar a omplir, només dos dies després de fer-se pública la sentència del Tribunal Suprem, la Puerta del Sol de Madrid en solidaritat amb el poble català, per mostrar el seu rebuig a la sentència i per reclamar la llibertat dels presos polítics. La protesta, convocada per la Coordinadora 25-S i seguit per moviments antirepressius i anticapitalistes, només és una mostra de les que s’han produït des de llavors arreu de l’Estat espanyol. A banda de València, Palma o Andorra la Vella, Sant Sebastià, Vitòria, Bilbao, Pamplona, Sevilla, Granada, Màlaga, Vigo, Saragossa o Gran Canària son només algunes de les capitals espanyoles on s’han produït manifestacions de suport al poble català i per denunciar la sentència del Suprem.

“Que visqui la lluita del poble català”, “Madrid està amb el poble català”, “llibertat presos polítics” i “sí, sí, sí, dret a decidir” van ser algunes de les consignes corejades en la manifestació de la Puerta del Sol fins que grups d’ultradreta que portaven banderes d’Espanya i del partit xenòfob i anticatalanista Vox els van acabar agredint. El dissabte posterior a la sentència, els madrilenys van tornar a sortir al carrer en una concentració molt més gran i que va acabar amb càrregues de la Policía Nacional, després que grups d’extrema dreta provoquessin aldarulls. La manifestació, convocada pel Movimiento Antirrepresivo de Madrid, demanava l’amnistia total dels presos i exiliats i clamava pels “drets i les llibertats democràtiques”. El balanç de la jornada, que havia transcorregut de forma pacífica fins a l’hora de dissoldre’s, amb càrregues policials a la Puerta del Sol, va ser de tretze persones ferides i una de detinguda, que va acabar a la presó.

La resposta més massiva, sens dubte, és la que s’ha produït al País Basc. També el dimecres posterior a la sentència, desenes d’excursionistes van il·luminar les Aiako Arriak, les Penyes d’Aia, tal com ho van fer els voluntaris que van pujar fins a la muntanya de Montserrat. El dia següent, els estudiants van tornar a sortir a ciutats com ara Bilbao i Vitòria, on van tallar les vies del tren; i el dissabte posterior a la sentència, més de 42.000 persones van omplir Sant Sebastià en la manifestació més massiva que s’ha celebrat fora de Catalunya en suport als presos polítics.

També a Andalusia les mostres de suport han estat més que evidents. El Sindicat Andalús de Treballadors (SAT) ha donat suport a les convocatòries que s’han celebrat, per exemple, a Sevilla, Màlaga i Granada, “i ens afegirem a les que hagin de venir”, segons va explicar Javier García, portaveu del sindicat. Unes cent cinquanta persones es van aplegar davant de la Subdelegació del Govern espanyol a Granada, on van demanar l’amnistia per als presos polítics i els exiliats; i a Sevilla es van viure concentracions de rebuig a la sentència ja el dimarts dia 15. També a Almeria es van concentrar a Puerta Purchena.

A banda de Madrid i Andalusia, les mostres de suport també han arribat des d’altres punts dels Països Catalans (Catalunya del Nord, el País Valencià i les Illes) i del País Basc. El mateix dilluns en què es va fer pública la sentència, centenars de persones es van concentrar a Bilbao i València; Elx, Castelló, Alacant; Palma, Inca, Manacor, Felanitx o Alcúdia.

El mateix dia, prop de tres-centes persones també es van concentrar a l’avinguda Meritxell d’Andorra per mostrar el seu rebuig. Els concentrats van cantar Els Segadors i van cridar tota mena de crits a favor dels líders independentistes sentenciats.

Empresonat a Madrid
Daniel Gallardo és al mòdul 2 de la presó d’Alcalá-Meco, després que va ser detingut en la concentració contra la sentència que es va fer a Madrid el dissabte 19. El jove està acusat de desordres i atemptat a l’autoritat.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Estat espanyol

La fiscalia demana arxivar el cas contra la dona de Pedro Sánchez

Barcelona
Estat Espanyol

Brussel·les considera la decisió de Sánchez un “afer intern” espanyol

Barcelona
política

Aragonès diu que no té sentit una qüestió de confiança i demana a Sánchez que “planti cara” a la ultradreta

barcelona

Manos Limpias admet que la denúncia contra la dona de Sánchez es basa en retalls de premsa

Barcelona
política

Illa diu que respecta el “parèntesi” de Sánchez i crida els socialistes a la “resistència”

barcelona
política

Jordi Pujol : “Ara toca Junts, votaré Puigdemont”

barcelona
Guerra a Gaza

Un oasi de pau contra l’odi

Neve Shalom
Marc Sanabria
Cap de l’oposició a Palau-solità i Plegamans i portaveu del PSC

“La biblioteca era la punta de llança de la renovació”

Palau-solità i Plegamans
política

El govern va renovar al febrer les condicions per al Hard Rock

barcelona