Política

Sánchez es retracta de les afirmacions sobre el control de la Fiscalia

El líder del PSOE diu ara que el seu govern només “ajudarà” a l’extradició de Puigdemont

Reclama a Torra que comparegui al Parlament i aclareixi els vincles amb els CDR detinguts

Després de l’allau de crítiques que ha rebut per la seva promesa electoral de portar Puigdemont davant la justícia espanyola i de ventar-se en una entrevista a RNE de controlar la Fiscalia, el president del govern espanyol en funcions i candidat del PSOE, Pedro Sánchez, ha afirmat aquest dijous que en les seves últimes declaracions “no va ser precís”. “Són moltes hores i moltes entrevistes”, ha afirmat abans d’assegurar que “sempre” ha respectat “l’autonomia de la Fiscalia i la independència de la Justícia”.

Segons el líder del PSOE, el que volia dir en realitat és que “hi ha una sentència que clarament assenyala els fugits” i “en un estat de dret el poder executiu es compromet a ajudar el poder judicial”. “La fiscalia té tota la meva confiança i té tota la independència que ha de tenir, i mostro la disposició del poder executiu ajudar que els independentistes fugits compareguin a la justícia espanyola”, ha dit.

El líder del PSOE també ha reclamat aquest dijous al president de la Generalitat, Quim Torra, que comparegui al Parlament i aclareixi els vincles amb els CDR detinguts. En una entrevista a La Sexta Sánchez també s’ha retractat de les seves afirmacions sobre el control de la Fiscalia per portar Carles Puigdemont. Ha afirmat que no va ser “precís” en aquestes manifestacions i ha apuntat que en tot cas el seu executiu només “ajudarà” la Justícia a aconseguir-ne l’extradició.

Sánchez també ha restat importància a la decisió de l’òrgan policial del Regne Unit que aquest dimecres va rebutjar la petició de l’executiu espanyol de detenir l’exconsellera Clara Ponsatí per “desproporcionada”. Ha recordat que el Regne Unit va corregir després aquesta qualificació de “desproporcionada” i va demanar disculpes” a l’ambaixador espanyol. “El que es demana és més informació sobre la sentència per conèixer 100% els extrems de la petició de reactivació de l’euroordre”, ha dit.

Sumari dels CDR

Respecte al sumari dels CDR que es va donar a conèixer aquest dimecres i que apunta a experiments amb precursors d’explosius i a un suposat assalt al Parlament de Catalunya, Sánchez ha afirmat que són informacions “greus”. Ha apuntat que des del punt de vista de les suposades accions “la policia i la justícia estan estrenyent el setge als violents.

El sumari de l’Audiència Nacional apunta que el president de la Generalitat, Quim Torra, estaria al corrent d’un suposat pla per assaltar el Parlament. Segons Sánchez, tal com ha demanat el primer secretari del PSC, Miquel Iceta, Torra ha de comparèixer al Parlament i explicar quina versemblança se li dona a aquesta informació”.

“Ha de rendir comptes primer al parlament, i el que ha de fer es criticar qualsevol tipus de violència”, ha afirmat abans d’acusar el president de la Generalitat i també el líder d’ERC, Oriol Junqueras, de ser “equidistants amb la violència”. “Crec que l’independentisme ha de condemnar sense matisos la violència i fins que no faci això és molt difícil que es pugui obrir una nova etapa de diàleg entre catalans”.

Ha justificat que prometi ara recuperar la tipificació penal per a la convocatòria de referèndums sense permís de l’Estat. Malgrat que va ser un govern del PSOE qui va despenalitzar-ho, ha apuntat que “cal ser conscients de la conjuntura política i de l’amenaça d’un independentisme que no ha fet autocrítica i que amenaça fer el mateix”.

També ha defensat el decret de seguretat digital que permeti que el seu executiu tanqui webs i xarxes socials si considera que hi ha risc per a la seguretat. Segons ha a puntat és per dotar-se “d’instruments” davant un independentisme que vol “desafiar l’Estat”. “Nosaltres no intervenim Internet, sinó que actuem sobre institucions públiques, i amb això estem protegint les dades dels ciutadans”, ha sit.

Segons Sánchez, La Generalitat està plantejant “l’ús de dades de ciutadans catalans per potenciar referèndums digitals i una nova identitat catalana digital”. “És evident que la identitat digital catalana porta darrere un ús espuri de la identitat i dades dels catalans que no té res a veure amb la legalitat”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Laia Estrada critica que ERC i Junts mirin més al PSC per arribar a acords

BARCELONA
política

El Senat endarrereix una setmana més el ple que vetarà l’amnistia

barcelona
guerra a europa

Rússia ataca diverses regions i deixa nou ferits, entre ells quatre nens, a Odessa

barcelona
politica

Aragonès recela de la crida a la unitat de Puigdemont: “No m’en refiaria gaire”

barcelona
regne unit

El Parlament britànic aprova el pla per deportar migrants a Ruanda

barcelona
política

Zapatero: “Hauria estat tremendament negatiu veure Puigdemont a la presó”

barcelona
alemanya

Detenen l'assistent d’un eurodiputat d’AfD sospitós d’espiar per a la Xina

barcelona
Jon O. Urain
Editor de política de ‘Berria’

“EH Bildu ja és una alternativa de govern al País Basc”

Barcelona
Carles Puigdemont
Candidat de Junts + Puigdemont x Catalunya

“Si hi ha una majoria simple però sòlida hem d’intentar governar”

Perpinyà