Política

La CUP irromp en el Congrés amb 2 diputats per estendre la rebel·lia

Esgarrapa vots d’ERC i els Comuns i aconseguix 244.000 vots

Els exdiputats Mireia Vehí i Albert Botran, candidats per Barcelona, ocuparan els dos escons

La CUP va aconseguir el repte de fer-se un lloc en el Congrés dels Diputats. El sol fet d’entrar ja era tot un èxit per a la formació i, finalment, ho han fet amb dos diputats i 244.468 vots a tot Catalunya. Cal recordar que l’esquerra independentista es presentava per primera vegada a unes eleccions al Congrés, després d’haver-se negat a fer-ho amb Front Republicà el 28 d’abril i havent acabat de pair els mals resultats en les darreres eleccions catalanes que li van fer perdre fins a sis diputats. El resultat històric de la CUP que la va col·locar a la cambra catalana amb deu escons el 2015 va ser de 336.000 vots.

Ara, els anticapitalistes s’estrenaran a Madrid després d’una campanya electoral que no han dubtat a qualificar de dura i enmig d’una situació d’excepcionalitat marcada per la sentència del Tribunal Suprem i la resposta repressiva de l’aparell de l’Estat espanyol. La representació la deuen, bàsicament, a la demarcació de Barcelona, on han aconseguit els 113.000 vots que havia tret el Front Republicà i han rescatat els que alguns electors independentistes van dipositar en els Comuns fa set mesos. Tot i l’èxit de dos diputats –Mireia Vehí i Albert Botran ocuparan escó–, el resultat semblava que deixava un mal gust de boca després que els primers resultats a peu d’urna els atorgaven tres i feien forat a Girona. Tanmateix, els dirigents del partit no esperaven entrar a Madrid amb més de tres diputats, ja que eren conscients que les expectatives electorals que es dipositen en la CUP sempre són molt més altes del que acaben exposant les urnes. Tan bon punt es van conèixer els resultats i en una primera intervenció, l’exdiputada Eulàlia Reguant denunciava la situació excepcional en què s’han celebrat aquests comicis i en què encara el 15% de la població no pot votar per la seva condició d’immigrant malgrat haver arribat fa anys.

Els anticapitalistes van conèixer els resultats a la seu de la formació, al carrer Casp, on es va optar per col·locar un escenari al carrer, tot i les baixes temperatures. Amb els resultats definitius, Vehí va pujar a l’escenari per posar en valor “l’èxit del moviment popular” que hi ha darrere les xifres a Catalunya i advertir de l’auge del franquisme i l’extrema dreta, que es van comprometre a combatre.

LES FRASES

No es pot investir un govern de què l’única política és la repressió. Amnistia i autodeterminació o no hi haurà governabilitat
L’esquerra no ha sabut situar propostes polítiques. A l’extrema dreta no se li dona espai, se la combat
Mireia Vehí
Cap de llista de la CUP


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Vergés (Junts) reivindica la llengua catalana a la Diada de Sant Jordi

sant feliu de guíxols
unió europea

L’Eurocambra avala les noves regles fiscals que han de reduir el dèficit i el deute

barcelona
política

El TC avala Puigdemont de candidat contra el recurs de Cs

barcelona
regne unit

Sunak anuncia un augment de la despesa en defensa

barcelona
guerra a europa

Hezbol·là ataca amb drons una caserna israeliana a 15 quilòmetres de la frontera

barcelona
Unió Europea

L’Eurocambra aprova el ‘dret a reparar’ per a estendre la vida útil de béns

barcelona
estat espanyol

L’AN reobre la causa de l’espionatge a Sánchez amb Pegasus

barcelona
política

Laia Estrada critica que ERC i Junts mirin més al PSC per arribar a acords

BARCELONA
política

El Senat endarrereix una setmana més el ple que vetarà l’amnistia

barcelona