Política

Els manifestants de la Jonquera es preparen per passar la nit entre concerts, fogueres i tendes de campanya

Els manifestants consoliden el tall de l’AP-7 a la Jonquera a l’espera que comencin els concerts

Alguns dels concentrats al tall a l’AP-7 continuen muntant barricades apilant branques i tanques de l’autopista

Els problemes a l’autopista en sentit nord arriben des de la frontera fins a la sortida sud de Figueres

Els centenars de manifestants que des d’aquest dilluns al matí tallen l’AP-7 entre la Jonquera i el Pertús en els dos sentits de la marxa han consolidat el tall. Els concentrats han dinat al mig de l’autopista i han fet diverses activitats a l’espera que els diferents artistes que han d’actuar arribin a la zona. Uns artistes que triguen a accedir al punt on està situat l’escenari per l’important col·lapse de trànsit que està provocant l’acció convocada pel Tsunami Democràtic. Segons el Servei Català de Trànsit, les dificultats a l’AP-7 des del sud arriben fins a la sortida 4, Figueres Sud, on es desvia el trànsit cap a altres vies. Des del lloc on està l’escenari al Pertús, hi ha un quilòmetre de camions i vehicles aturats. A l’altra banda, els gendarmes dels CRS s’enfronten a centenars de persones en actitud pacífica. Aquesta situació, insòlita pels antidisturbis francesos, ha provocat la seva actuació passiva a l’espera d’ordres des de París. Cap a dos quarts de vuit del vespre, els problemes circulatoris a l’AP-7 en sentit nord es repetien a diversos punts de la via. Totes les àrees de descans a partir del peatge de la Roca en direcció nord estan plens de camions.

L’alcalde de Prats de Molló, Claudi Ferrer, ha estat negociant amb la unitat d’antiavalots de la Gendarmeria (els CRS) per evitar que els agents carreguin contra els manifestants que des de primera hora del matí ocupen l’AP-7 a la Catalunya del Nord. Ferrer, que portava un llaç groc a l’americana, ha parlat amb el cap de la prefectura dels CRS que s’ha desplaçat fins al lloc del tall de la carretera i, aquest, està en contacte amb el ministre d’interior francès, Christophe Castaner. De fet, és aquest qui ha de donar l’ordre de carregar o no contra els concentrats. Durant les negociacions, la policia francesa proposava que els manifestants deixessin marxar els camions atrapats a l’autopista per tal que poguessin recular fins a la sortida del Voló i desviar-se per altres vies secundàries. Una televisió d’àmbit estatal ha demanat Ferrer fer-li una entrevista en castellà, però l’alcalde s’hi ha negat tot dient que si volien l’entrevista havia de ser en català.

Després de negociar amb la Gendarmeria els manifestants que estaven a la part posterior del tall i que havien quedat dividits de la resta han apartat els cotxes, i han accedit a peu al punt principal de l’acció que agrupa un miler de persones.

Ara que ha arribat la nit, els gendarmes es mostren menys tensos i sembla que no tenen intenció de carregar contra els concentrats. Potser els molts obstacles que han col·locat els manifestants i el fet que la via estigui rodejada de penya-segats, podria dificultar la seva actuació a les fosques. Pel que fa als Mossos d’Esquadra, sembla que les unitats de la Brimo estacionades al peatge de la porta catalana haurien marxat. En canvi, es veuen molts vehicles de la Guàrdia Civil dirigint-se a la zona.

Lluís Llach ha estat un dels artistes que s’ha desplaçat fins a la frontera per participar del concert promogut pel Tsunami. Un dels temes que ha interpretat pels concentrats ha estat ‘Venim del Nord venim del Sud’, al Pertús. Ja des de l’escenari Llach ha cantat ‘L’Estaca’ a cappella amb els congregats acompanyant-lo. Tot sembla indicar que altres músics que tenen intenció d’acostar-se fins a l’escenari tindrien molts problemes per fer-ho. Cap a les vuit del vespre, el cantant de Brams, Francesc Ribera Titot, ha arribat a l’escenari per participar del concert.

Molts dels que volen participar en la protesta han acabat caminant des de la Jonquera o fins i tot pobles més allunyats, a causa de la impossibilitat de poder arribar amb el cotxe. La majoria celebren arribar a la protesta i reconeixen que estan cansats de caminar.

L’ambient al tall de l’AP-7 a la Jonquera convocat pel Tsunami Democràtic té un caràcter festiu. Concerts a l’escenari que s’ha muntat al mig de la calçada, fogueres amb gent escalfant-se i sopant, tendes de campanya i centenars de manifestants ocupant l’autopista. Els concentrats es preparen per passar la nit al mig de l’AP-7.

Mentrestant, més endavant, avançant cap al punt on hi ha el cordó dels antidisturbis francesos, diversos manifestants continuen fent barricades. Amb tanques de seguretat vinclades, troncs d’arbres o entravessant els blocs de formigó de les obres que hi ha en aquest punt de l’autopista. Hi ha un degoteig constant de gent que arriba fins al tall caminant o bé per l’AP-7 o bé per l’N-II.

Per la seva banda, la Comissió Europea s’ha manifestat en relació amb la tallada de l’AP-7 dient que no té cap afectació. En canvi, els transportistes de mercaderies per carretera ha fet una valoració de les pèrdues del sector i les ha xifrat en 15 milions d’euros diaris.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Estat Espanyol

Podem fa costat a Sánchez i denuncia una persecució

barcelona
eSTAT ESPANYOL

Sánchez es planteja renunciar després de l'acusació contra la seva dona

Barcelona
Política

Mor Joan Casas Montaña, exalcalde de Cornellà del Terri

política

Repetició al Senat d’Illa desvinculant-se de Koldo i d’ERC i Junts qüestionant la seva gestió

barcelona

El PSC es compromet a revitalitzar l’esport gironí

girona
Estats Units

Biden diu que l’ajuda a Ucraïna començarà a arribar en “poques hores”

Barcelona
estats units

Les protestes estudiantils als EUA generen divisió dins del Partit Demòcrata

barcelona
guerra a gaza

Israel pressiona Hezbol·là al Líban mentre continua bombardejant Rafah

barcelona
GIRONA

Junts fa una aposta per la transformació digital de les empreses

GIRONA