Política

Veïns de l’Escala

votant, diumenge, al col·legi electoral del CER
Alt Empordà

ERC manté el lideratge a la comarca, on Vox fa el seu millor resultat

gisela pladeveya

El groc republicà va ser, aquest 10-N, el que més va tenyir l’Alt Empordà, tal com també va passar en les eleccions estatals del 28 d’abril. ERC es va erigir novament en la formació vencedora, tot i que va acaparar menys vots que ara fa set mesos (de 18.532 ha retrocedit a 15.177). De fet, en la diagnosi poble a poble, s’observa com el partit ha tingut menys vots en 67 dels 68 municipis que formen la comarca. Tan sols a Rabós el resultat d’Esquerra va ser més alt diumenge que el 28-A, malgrat que la diferència entre les dues jornades electorals també hi va ser del tot mínima i testimonial (en aquest poble, amb un cens de 145 persones, els republicans han passat de 43 a 44 vots). I, pel que fa a Cantallops, és la població alt-empordanesa on el partit ha segellat la millor travessa, aglutinant el 48% del conjunt de vots.

Com a segona força s’ha mantingut JxCat, que ha anat a l’alça a la comarca. No ha assolit, tot i així, un augment gaire significatiu, tenint en compte que d’11.368 vots en els anteriors comicis espanyols, n’ha obtingut aquest cop 11.854. Ha retallat, això sí, distàncies amb ERC: els republicans van aconseguir el 28-A un total de 7.164 suports més que JxCat a l’Alt Empordà i, en aquesta ocasió, la separació entre els dos partits s’ha situat en 3.323 vots.

Els socialistes, en canvi, han perdut adhesions, i han reculat dels 10.878 als 8.807. Cal destacar, no obstant això, que han superat el 20% dels vots a Santa Llogaia d’Àlguema, a Portbou, a Sant Miquel de Fluvià, a Roses i a la Jonquera. I En Comú Podem, amb 5.191 vots (561 menys), continua invariable com a quarta força. D’altra banda, l’Alt Empordà és la segona comarca gironina on la CUP s’ha estrenat amb menys empenta (4.270 vots), tan sols al davant de la Selva; mentre que la suma dels tres partits espanyolistes de dretes (Vox, el PP i Cs) ha aconseguit a l’Alt Empordà el seu millor resultat arreu del territori gironí, amb un 19,02% dels vots. Al grup ultradretà Vox, precisament, és on més bé li ha anat de la demarcació, ja que els sis únics municipis on ha superat el 10% dels vots es troben tots en aquesta comarca: Sant Climent Sescebes, Sant Miquel de Fluvià, Santa Llogaia d’Àlguema, Vilamalla, Roses i Castelló d’Empúries.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Guerra a Gaza

Un oasi de pau contra l’odi

Neve Shalom
Marc Sanabria
Cap de l’oposició a Palau-solità i Plegamans i portaveu del PSC

“La biblioteca era la punta de llança de la renovació”

Palau-solità i Plegamans
política

El govern va renovar al febrer les condicions per al Hard Rock

barcelona
estat espanyol

Europa reacciona a la “bomba a Espanya” de la possible dimissió de Sánchez

barcelona
ESTAT ESPANYOL

Rovira empatitza amb Sánchez i li recorda que ella és a l’exili

BARCELONA
estat espanyol

Puigdemont anima Sánchez a presentar una qüestió de confiança

barcelona
estat espanyol

Feijóo acusa Sánchez de desistiment de funcions i de victimitzar-se

barcelona
estat espanyol

Yolanda Díaz dona suport a Sánchez i crida a “defensar la democràcia”

barcelona
estat espanyol

Rufián: “Malgrat tot, avui només es pot donar suport a Pedro Sánchez”

barcelona