Política

ERC i JxCat s’insten a consensuar una estratègia comuna de cara a la investidura de Sánchez

Els republicans demanen una reunió a JxCat i també tenen previst trobar-se, per separat, amb la CUP i Bildu

Borràs proposa a republicans i cupaires una cimera per pactar una posició unitària amb l’acord de la Llotja com a “punt de partida”

La CUP té previst reunir-se la setmana que ve amb ERC

Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) i Junts per Catalunya (JxCat) volen pactar una estratègia comuna de cara a la investidura de Pedro Sánchez com a president del govern espanyol.

El portaveu d’ERC al Congrés, Gabriel Rufián, i la portaveu del partit, Marta Vilalta, han enviat una carta dirigida a la cap de files de JxCat a Madrid, Laura Borràs, per proposar una reunió per consensuar l’“unitat d’acció” de l’independentisme.

En la missiva, els republicans destaquen que en les eleccions del 10 de novembre l’independentisme “va créixer, en percentatge i en escons”, de manera que cal ser “més conscients que mai de la força” que té el moviment i de la “responsabilitat amb la majoria social a Catalunya” que això comporta.

La carta subratlla que els portaveus d’ERC “ja han deixat clar” en les últimes hores que Sánchez no té el suport dels republicans, que no cediran a “cap xantatge indigne”. “Hem estat clars i contundents a l’hora d’exigir al PSOE una sortida democràtica i dialogada al conflicte entre l’Estat i Catalunya com a condició imprescindible per a plantejar-nos reconsiderar la nostra posició”, afirmen en l’escrit.

Els dols dirigents republicans es mostren “convençuts” que JxCat “comparteix a aquestes hores aquesta posició i que el consens a Catalunya passa per trobar una solució política i democràtica a aquest conflicte.”

És per això que insten la formació que Borràs representa a Madrid a celebrar una reunió “en els pròxims dies” per “seguir avançant en la unitat de l’independentisme”, per tal de fer front als “reptes comuns”. “Estem segurs que de nou sabrem arribar a acords que ens permetin continuar avançant amb més força cap a l’objectiu compartit de l’exercici de l’autodeterminació i la independència”, conclouen.

Propostes creuades

Borràs també ha proposat aquest matí a ERC i la CUP una cimera amb els 23 diputats independentistes electes per abordar les seves condicions de cara a la investidura de Sánchez. La proposta d’ERC, però, té un matís diferent: els republicans volen mantenir reunions bilaterals amb JxCat, la CUP i també EH Bildu.

Fonts d’ERC consultades per l’ACN asseguren que la carta de Rufián i Vilalta no és una resposta a la proposta de Borràs, ja que es va consensuar ahir en una reunió del comitè negociador dels republicans.

L’acord de la Llotja com a “punt de partida”

En declaracions a TV3, Borràs ha remarcat que, si no van ser possibles les seves propostes d’una llista “unitària” independentista a les generals ni el grup únic al Congrés, ara cal intentar la “unitat estratègica” de JxCat, ERC i la CUP a la cambra baixa. En aquest sentit, ha instat els “23 diputats independentistes” d’ERC (13), JxCat (8) i CUP (2) a celebrar una “cimera” que serveixi per acordar les condicions que després cada partit traslladarà als negociadors del PSOE de cara a la investidura.

L’exconsellera no ha pogut precisar la data d’aquest possible trobada perquè encara està a l’espera que ERC es pronunciï sobre la seva proposta. En tot cas, ha puntualitzat que ha de tenir lloc després de dimarts que ve, ja que per a aquest dia la CUP ha convocat la reunió interna per debatre la seva posició.

Borràs ha considerat que les tres forces independentistes han de “compartir” les condicions que es plantegin al PSOE. Pel que fa a la de JxCat, ha refermat que mantenen que no hi ha d’haver “xecs en blanc” ni s’ha de “pagar per avançat”.

I ha apuntat que l’acord de la Llotja de Mar del 25 d’octubre pot ser un “punt de partida” de cara a abordar la investidura de Pedro Sánchez. En canvi, ha rebutjat que tornar a l’escenari de Pedralbes (desembre 2018) sigui suficient perquè JxCat es plantegi una abstenció. Ha recordat que el diàleg va quedar “truncat” quan Sánchez va aixecar-se de “la taula de Pedralbes”, i ha constatat que des d’aleshores han passat “moltes coses”, com ara la sentència del Suprem. “Els termes no poden ser només Pedralbes, perquè la sentència marca la repressió i un enduriment de les circumstàncies”.

En canvi, la diputada electa de JxCat considera que l’acord de la Llotja de Mar pot ser un marc “de consens” i un “punt de partida” de l’independentisme, ja que el van signar JxCat, ERC i la CUP -a més d’altres formacions sobiranistes d’arreu de l’Estat.

Per contra, el vicepresident del govern i coordinador nacional d’ERC, Pere Aragonès, i l’alcaldessa de l’Hospitalet i presidenta de la Diputació de Barcelona, Núria Marín (PSC), van apuntar ahir que la declaració de Pedralbes sí que podria ser un “punt de partida”.

Acord de la Llotja

Formacions sobiranistes de Catalunya, Euskadi, Galícia, el País Valencià i les Balears van signar el 25 d’octubre a la Lotja de Mar de Barcelona una declaració política que pregona la necessitat d’arribar a un acord polític” en l’àmbit estatal que reconegui el dret a l’autodeterminació i inclogui l’alliberament dels presos i el retorn dels “exiliats”. El text que subratlla els “retrocessos democràtics” viscuts els darrers temps a l’Estat, i que en darrer terme apel·la la comunitat internacional a “possibilitar, donar suport i promoure” les “solucions” al conflicte.

La CUP obrirà la ronda de contactes amb ERC

La CUP obrirà la setmana que ve, amb ERC, la ronda de contactes per donar “una resposta conjunta” per a rebutjar el preacord de PSOE i Podem. Els anticapitalistes van emplaçar dijous als republicans, a JxCat i als comuns, a més de les altres forces sobiranistes i independentistes de l’Estat, a formular un front per a no facilitar la investidura de Pedro Sánchez. Els cupaires reclamen establir l’amnistia, el dret d’autodeterminació i la defensa dels drets socials al centre de la seva acció política “com un clara voluntat destituent del règim del 78”. En aquest sentit, reclamen un compromís conforme no garantiran la governabilitat als socialistes.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona
estat francès

França aprova una llei que castiga la discriminació capil·lar

barcelona

Banyoles aspira a organitzar el mundial de piragüisme marató del 2028

BANYOLES
nacions unides

L’Aràbia Saudita presidirà l’òrgan de l’ONU sobre drets de les dones

barcelona
GIRONA

Dani Cornellà serà el cap de llista de la CUP a la demarcació

GIRONA
política

Ara Més se suma a la coalició d’ERC, Bildu i BNH per a les europees

barcelona
còrsega

L’Assemblea aprova el projecte de reforma per a l’autonomia

barcelona
POLÍTICA

ERC tria els representants de la Selva, Gironès i Pla de l'Estany per a la seva llista

GIRONA / SANTA COLOMA