Política

Suport al president i crítiques al judici “farsa”

Torrent veu en el judici contra Torra una imatge de la “derrota de la política de l’Estat”

Budó lamenta que es jutgi el president “per defensar la llibertat d’expressió” i en descarta la inhabilitació

Aragonès confia en l’absolució

El PDeCAT creu que seria un “escàndol democràtic de primera magnitud” que Torra fos inhabilitat

JxCat apunta que el judici a Torra “és un bon moment per prendre consciència” a l’hora de negociar amb el PSOE

Representants d’institucions, govern, partits independentistes i entitats civils han manifestat aquest suport al president de la Generalitat, Quim Torra, a les portes del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) i han criticat el judici que aquest dilluns ha començat contra el cap del govern per un suposat delicte de desobediència a la Junta Electoral Central (JEC) per no haver retirat a temps pancartes de suport als presos polítics i llaços grocs dels edificis públics.

Torrent: “Derrota política de l’Estat”

El president del Parlament, Roger Torrent, ha expressat la seva “solidaritat i respecte” cap a Torra i ha assegurat que veu amb “tristesa” com es “persegueix” el president de la Generalitat. En una entrevista a la cadena Ser Catalunya, Torrent ha opinat que el judici a és la “imatge de la derrota de la política de l’Estat”, ja que ha traslladat un conflicte polític als tribunals.

El republicà ha lamentat que es “persegueixi la llibertat d’expressió” i ha afegit que això també està passant a la cambra catalana. Segons ell, la pancarta amb el llaç groc era una “opinió política no partidista” perquè recollia un sentiment majoritari de la societat catalana que no vol presos polítics.

Preguntat per què pot passar en cas que el judici acabi amb la inhabilitació de Torra, Torrent no ha volgut entrar en especulacions argumentant que és un “despropòsit” que es pugui inhabilitar el president de la Generalitat.

El govern titlla de “farsa” el judici

La portaveu del govern i consellera de Presidència, Meritxell Budó, ha qualificat d’“insòlit, inusual i denunciable” el judici al president de la Generalitat. Budó ha qualificat la causa de “judici farsa” i ha recordat que Torra es va limitar a “defensar la llibertat d’expressió”.

La portaveu ha criticat que “l’Estat espanyol segueix resolent des dels tribunals allò que s’ha de resoldre des de la política” i ha demanat “no normalitzar” que s’estigui jutjant un president de la Generalitat. La consellera ha advertit que “per la via dels tribunals no és com hem de solucionar ni encarar el problema polític que hi ha entre Catalunya i Espanya”, sinó a través del diàleg.

Budó ha confiat que Torra “no serà inhabilitat” i ha explicat que així ho preveu el president. “Contemplem un altre escenari”, ha afegit Budó.

En la mateixa línia s’ha expressat el vicepresident del govern, el republicà Pere Aragonès, que també ha afirmat que l’executiu no contempla la inhabilitació de Torra. “L’escenari en què treballem és que el president sigui absolt, que és el que toca”, ha dit.

Aragonès ha expressat el seu suport al president i ha denunciat que jutjar Torra és “tractar per la via penal el que és un conflicte polític”. “Davant de la repressió i la vulneració de drets civils i polítics, ens tindran davant defensant els drets i les llibertats de tots els ciutadans”, la qual cosa passa per “la llibertat dels presos polítics i el dret a l’autodeterminació de Catalunya”, ha assegurat el vicepresident. També ha afirmat que el Govern no contempla la inhabilitació de Torra: “L’escenari en què treballem és que el president sigui absolt, que és el que toca”.

“Escàndol democràtic”

El president del PDeCAT, David Bonvehí, ha afirmat que seria un “escàndol democràtic de primera magnitud” que el president Torra fos inhabilitat. Bonvehí, que ha acudit al passeig Lluís Companya per acompanyar Torra fins al TSJC, ha afirmat que no contemplen aquesta inhabilitació i ha apel·lat al dret a la llibertat d’expressió, que ha assegurat que és el que va suposar la pancarta al balcó. D’altra banda, ha afirmat que està “molt lluny” el suport de la seva formació a la investidura del secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, com a president del govern espanyol.

En la mateixa línia, El portaveu de JxCat, Eduard Pujol, ha assegurat que el judici és “un bon moment per prendre consciència” a l’hora de negociar amb el PSOE la investidura del proper president espanyol. A les portes del Palau de Justícia de Barcelona, Pujol ha demanat que s’aprofiti “la oportunitat de fer valer els vots davant de la repressió” en els contactes dels socialistes amb JxCat i ERC. El portaveu ha recordat que el vot d’aquestes formacions és clau e n l’actual aritmètica del Congrés dels Diputats. “En un determinat moment els números et permeten negociar; doncs hem de negociar en favor de la gent, de les llibertats i de la democràcia”, ha dit.

Pujol ha preguntat a l’Estat “quin grau de vergonya està disposat a acceptar” per jutjar un president de la Generalitat en exercici del càrrec. “El vergonyòmetre de l’Estat espanyol ha saltat pels aires”, ha etzibat. El diputat de JxCat ha alerta que no és la primera vegada que un representant públic compareix davant de la justícia i ha demanat “qui serà el pròxim”. “Són víctimes d’aquesta repressió continuada que no hi ha manera que s’acabi”, ha afirmat. Pujol ha demanat que la població “no s’acostumi a aquestes escenes de presidents de la Generalitat i consellers del Govern pujant les escales” del TSJC.

L’ANC acusa els tribunals espanyols de “deformar i manipular el principi de legalitat”

El vicepresident de l’Assemblea Nacional Catalana (ANC), Josep Cruanyes, ha assegurat que el procés a Quim Torra demostra que els tribunals espanyols “deformen i manipulen” el principi de legalitat i “transformen qualsevol actuació en un delicte”. En una atenció als mitjans davant el TSJC, Cruanyes ha afirmat que s’ha utilitzat el delicte de desobediència “per imposar un relat” i “s’ha negat constantment la llibertat d’expressió”. A més, ha denunciat que l’Estat confon “el respecte a la llei i l’obediència” amb “el vassallatge”. “No som a l’Època Medieval”, ha reblat. Segons ell, a Espanya sestà trencant amb la separació de poders perquè “hi ha una col·laboració entre fiscals, jutges i govern” per “perseguir l’independentisme”.

Cruanyes ha defensat que Torra va voler mantenir les pancartes en llibertat dels presos perquè “té l’obligació de defensar els drets humans” i denunciar “la vulneració de drets”. Així, considera que el TSJC “no hauria ni d’haver obert” el procés judicial.

Una nova “taca negra” a la història de l’Estat

Pelvicepresident d’Òmnium Cultural, Marcel Mauri, el judici al president és “una nova taca negra en la història de la justícia i de l’Estat espanyol”. Mauri ha lamentat que l’Estat “prefereix la via repressiva i no pas la negociació i el diàleg”. També ha criticat el “fet inèdit que un president en actiu hagi de ser jutjat per la defensa de drets fonamentals”.

D’altra banda, ha criticat el “fet vergonyós” que suposa que l’“extrema dreta de Vox” participi en el judici com a acusació, com ja va passar en el judici per l’1-O.

El número 2 d’Òmnium ha garantit que des de l’entitat estaran “sempre al costat” de tots aquells que lluiten per la defensa dels drets a la llibertat d’expressió, manifestació i autodeterminació.

Suport dels presos i exiliats

Tot i que per motius obvis no s’han pogut apropar al passeig Lluís Companys de Barcelona, alguns dels represaliats pel procés independentista també han volgut traslladar des de la distància el seu suport a Torra.

El líder de JxCat, Carles Puigdemont, ha afirmat a través d’un missatge a les xarxes socials que amb el judici d’avui “l’Estat espanyol continua omplint de capítols vergonyosos la seva relació amb Catalunya”. “Tot el suport, president!”, ha reblat .

De la mateixa manera, el conseller d’Interior destituït Joaquim Forn ha volgut expressar “tot el suport” a Torra “ en un nou dia carregat d’infàmia, un nou atac a Catalunya”. “Tots amb el Molt Honorable President, i gràcies per la teva defensa de la llibertat d’expressió i la denúncia de l’existència de presos polítics i exiliats”, ha afegit .



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Elisabeth Megias
Alcaldessa de Tordera (Junts)

“Volem fer canvis estructurals i de pes dins de l’Ajuntament”

Tordera
Nil Papiol
Alcalde d’Hostalric (Sumem per Hostalric)

“Els ingressos per turisme han pujat un 28% en tres anys”

Hostalric
política

La CE tindrà en compte l’aval de la Comissió de Venècia a l’amnistia

madrid
Les Preses

Desmenteixen l’autoria de Les Preses 2020-2030

Les Preses
Kenya

El cap de l’Exèrcit mor en un accident d’helicòpter

Barcelona
país basc

L’Audiencia Nacional tramita una denúncia contra Otegi

barcelona
escòcia

Acusen el marit de Nicola Sturgeon de malversació de fons

barcelona
Pròxim Orient

Els EUA veten l’admissió de Palestina com a membre de ple dret de l’ONU

Barcelona
Estats Units

Descartat un segon jurat del judici contra Trump a Nova York

Barcelona