Política

La resposta a la sentència, a debat al ple

La CUP presenta una esmena per recuperar el text escapçat pel TC

El ple del Parlament de dimarts i dimecres vinent debatrà i votarà finalment la proposta de resolució que els tres grups independentistes van entrar a registre fa unes setmanes com a resposta a la sentència del Suprem i que el TC ja va escapçar en part la setmana passada en suprimir-ne el punt 11, que reiterava la defensa de l’autodeterminació, la reprovació de la monarquia i la reivindicació de la sobirania del poble de Catalunya. Al text nou, això sí, s’hi podran presentar esmenes fins dilluns a la tarda, i els grups independentistes podrien mirar d’aprofitar-les per recuperar d’alguna manera la part suspesa. En tot cas, el PSC i Cs ja van demanar ahir que, tal com es fa en els debats de política general, la mesa hagi de tornar a acceptar a tràmit les esmenes presentades, petició que ara estudien els serveis jurídics de la cambra, perquè no és clar que sigui necessari fer-ho en aquest cas. El PSC sosté que hi ha jurisprudència recent que així ho dicta, però els grups de govern sostenen que no és necessari. En tot cas, també hi ha l’opció de presentar a última hora esmenes transaccionals, que en cap cas necessiten ser revisades abans per la mesa. També hi ha dubtes legals perquè el text inicial està registrat conjuntament per tres grups, i no és clar si una “autoesmena” l’han de presentar tots tres alhora o si amb un sol ja val.

La CUP, de fet, ja va registrar dilluns una esmena pròpia d’addició, que “rebutja expressament la suspensió parcial acordada pel TC”, abans de tornar a reproduir íntegrament entre cometes la part del text que va ser suspesa. “De propostes i mocions n’hem aprovat moltes i en el futur, si escau, en tornarem a aprovar, però ara el que està en tela de judici és quines són les llibertats i restriccions del Parlament, i amb l’esmena intentem atacar aquesta qüestió bàsica”, justificava ahir el diputat de la CUP Carles Riera, que en tot cas admetia que, més enllà d’avançar-ho al president del Parlament, Roger Torrent, no n’han parlat encara amb els altres grups independentistes, com ara JxCat, que ahir es va limitar a dir que ho estan valorant.

Des de l’oposició, el diputat de Cs Nacho Martín ja va advertir que estaran “expectants” al que passi. “Si hem de recórrer al TC o a qualsevol instància jurisdiccional ho farem”, sentenciava.

Llei de ports i nou impost als vehicles

El pròxim ple també aprovarà dos nous textos legals: la llei de ports i transports impulsada pels grups del govern, i a la qual el PSC ja va anunciar que votarà a favor, i la modificació de la llei del canvi climàtic, que permetrà desplegar el nou impost a les emissions de diòxid de carboni dels vehicles. Dimecres també es votarà l’ebrenc Manuel de la Vega com a nou senador autonòmic, a proposta del PSC.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

polònia

Tusk avisa d’una “era de prebèl·lica” a Europa

barcelona
política

La candidatura encapçalada per Albiach es dirà Comuns Sumar

barcelona
guerra a gaza

Desenes de morts per un bombardeig israelià a Síria

barcelona
societat

L’Audiencia Nacional cita les defenses de l’Operació Judes per dilluns de Pasqua

barcelona
guerra a europa

Rússia ataca amb drons i míssils la infraestructura energètica ucraïnesa

barcelona
guerra a europa

Un avió de combat rus s’estavella prop de Sebastòpol, a Crimea

barcelona
POLÍTICA

Jaume Veray serà el candidat del PP per Girona

GIRONA
sud-àfrica

La comissió electoral exclou l’expresident Zuma de la cursa electoral

barcelona
portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona