Política

L’Audiencia Nacional fa repetir la vista de presó de 4 CDR però no els allibera

Sosté que el jutge els ha provocat una “greu indefensió” en no donar-los cap informació

Alerta Solidària critica que no se’ls hagi posat en llibertat

La sala penal d’apel·lació de l’Audiencia Nacional va ordenar ahir la nul·litat de les ordres de presó de quatre veïns del Vallès vinculats als CDR i acusats de terrorisme que estan empresonats a Madrid, des de finals de setembre passat, en considerar que no se’ls va proporcionar informació essencial de les actuacions en la vista que va servir per acordar el seu ingrés a la presó. En la resolució, el tribunal considera que s’ha produït una “indefensió evident” i una “infracció d’un dret essencial”. Així, retorna als investigats la condició de detinguts fins que es faci una nova vista, però no ordena la seva posada en llibertat, un extrem força criticat per Alerta Solidària, organització de l’esquerra independentista que du la defensa de sis dels set empresonats. La mesura és per a: Xavier Duch, Txevi Buigas, Alexis Codina i Eduard Garzón.

El jutge instructor de la causa, Manuel García Castellón, ha de convocar una nova vista de presó i decidir novament si els posa en llibertat provisional amb mesures o si els manté a la presó. Tots set investigats són al penal de Soto del Real, a Madrid, amb mesures de vigilància especial i dos d’ells (Jordi Ros i Ferran Jolis) van ser posats en aïllament. Sense demora, el titular del jutjat central d’instrucció 6 ha convocat una sessió per avui a les 12 hores per prendre aquesta decisió. La sala té pendent de resoldre els recursos contra la presó de Ros i Jolis.

L’Audiencia Nacional es basa en la doctrina del Tribunal Constitucional sobre causes que estan sota secret, que estableix que s’ha de proporcionar una mínima informació essencial als acusats per garantir el dret de defensa. Correspon al jutjat determinar quins són aquests elements essencials “compaginant-ho amb el secret, però sense que pugui denegar de manera absoluta qualsevol classe d’accés emparant-se de manera general en el secret”, manifesten en les interlocutòries els tres magistrats que componen la sala penal d’apel·lacions.

“Peripècia jurídica”

A més, l’Audiencia Nacional remarca que ha pogut veure l’enregistrament de la compareixença dels quatre acusats on les defenses demanen explícitament els motius de les detencions i el jutge argumenta que no poden tenir accés a les actuacions perquè estan sota secret. Això suposa, diu l’Audiencia Nacional, una “indefensió evident” i una “infracció d’un dret essencial en el procediment d’instauració de la mesura judicial de presó”. “Es produeix una situació –continua la sala– que queda fora de la cobertura de la Constitució, a més de crear una greu indefensió material”, conclou el tribunal.

Per la seva part, Alerta Solidària, en un comunicat, va celebrar la nul·litat de les primeres ordres de presó perquè “se’ls han vulnerat drets fonamentals”, però alhora va denunciar que l’Audiencia Nacional, “amb una nova peripècia jurídica”, mantingui els quatre detinguts empresonats, mentre requereix al magistrat d’instrucció que repeteixi la vista. Per això va exigir l’immediat alliberament dels set empresonats detinguts el 23-S i va denunciar la “nova maniobra jurídica” per mantenir-los tancats tot i que s’hagin revocat les seves ordres de presó.

LA XIFRA

12
hores d’avui
, el jutge ja ha convocat la nova vista per resoldre la presó d’Eduard Garzón i Xavi Duch.

Un veí de Térmens, en llibertat

L’Audiència de Lleida va dictar ahir la llibertat d’en Martí, un veí de Térmens en presó provisional pels disturbis registrats arreu de Catalunya contra la sentència del Tribunal Suprem. Segons va informar el seu grup de suport a les xarxes socials, feia un mes que era tancat a la presó de Ponent. A Lleida, els jutges van ordenar cinc empresonaments i l’expulsió de l’Ayoub, de 22 anys, al Marroc.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

País Basc

El candidat del PNB rep un atac amb esprai pebre en sortir d’un míting

barcelona
estats units

El jutge adverteix que no permetrà a Trump intimidar els jurats

barcelona
política

Puigdemont: “L’independentisme ha obert camí a Europa defensant drets”

barcelona

ERC reivindica la necessitat del Campus Salut per garantir una millor atenció

SALT
orient mitjà

Els EUA i la UE preparen noves sancions contra l’Iran per l’atac a Israel

barcelona
política

Borràs i Ramis, testimonis mèdics de la brutalitat de les tortures

barcelona
estat francès

Conviden Rússia al 80 aniversari de Normandia, però no a Putin

barcelona
guerra a gaza

Israel diu haver mort al Líban un comandant de les forces especials de Hezbol·là

barcelona
política

Junts vol reforçar la competitivitat de les empreses per la via del valor afegit

sant joan les fonts