Política

La fiscalia d’Israel acusa Netanyahu de frau i suborn

Les acusacions formals per tres casos de corrupció no l’obliguen a dimitir, però sí que l’allunyen del poder

La inestabilitat augmenta per la impossibilitat dels blocs de formar un nou govern

Benjamin Netanyahu, el primer ministre en funcions d’Israel, va ser acusat ahir formalment de frau, suborn i abús de confiança en tres casos de corrupció. L’acusació del fiscal general, Avijai Mandelblilt, accentua encara més la inestabilitat política del país, que està bloquejat per la incapacitat de formar govern i s’encamina cap a una possible convocatòria d’unes terceres eleccions en un any.

El més greu dels casos pels quals se l’acusa és el conegut com a cas 4000 o Bezeq, i consisteix a haver fet favors al gegant de la telefonia Bezeq entre el 2012 i el 2017 a canvi d’una bona cobertura per a ell i la seva dona en un digital de notícies. El càrrec de suborn posa en qüestió la seva legitimitat política, tot i que no està obligat a dimitir. En els altres dos casos se l’acusa d’acceptar luxosos regals, com ara joies i viatges de dos milionaris a canvi de favors, i de pactar amb l’editor del diari de més difusió al país per tenir una bona cobertura. Netanyahu, el primer cap de govern israelià que és acusat per corrupció, sempre ha negat tots els càrrecs i els atribueix a una “cacera de bruixes”.

El fiscal obre ara la porta al judici oral i, si finalment és condemnat, el Parlament podrà votar-ne la destitució. La fiscalia també ho ha comunicat al Parlament, a fi que Netanyahu li notifiqui si vol demanar la immunitat. La complicada situació institucional israeliana ho complica, ja que hauria de deliberar-ho un comitè específic que no es pot formar sense un nou govern.

L’acusació formal allunya, encara més, Netanyahu de continuar en el poder. I és que el rellotge torna a córrer per a la convocatòria de les terceres eleccions al Parlament israelià en poc més d’un any. El veterà militar i líder de la coalició centrista Blau i Blanc Benny Gantz tenia l’encàrrec de formar govern on ja havia fracassat abans Netanyahu. Aquest dimecres a la mitjanit s’esgotava el termini legal i Gantz tampoc se n’ha sortit a l’hora de quadrat el fragmentat mapa partidista d’Israel i negociar prou suports per ser investit.

Una situació inèdita

La situació de bloqueig és inèdita en la curta història israeliana. Els dos blocs, dreta i centreesquerra, estan gairebé empatats. El desempat estava en mans del partit de dretes laic d’Avigdor Lierberman. Després dels segons comicis, celebrats el 17 de setembre per la incapacitat de Netanyahu de formar govern amb els resultats de l’abril, Lieberman va condicionar el suport a un govern d’unitat nacional. Netanyahu, ja assetjat pels judicis per corrupció, va exigir encapçalar el govern.

El 24 d’octubre, el president, Reuvén Rivlin, va encarregar a Gantz la formació del govern, sense èxit: “En els últims 28 dies no he deixat cap pedra sense moure, independentment de com de petita fos.” Lieberman reparteix culpes a banda i banda. Ara la pilota és al Parlament, que té 20 dies per designar candidat a formar govern, cosa que és improbable. Qualsevol diputat que aconsegueixi 61 vots podrà presentar candidatura i tindrà dues setmanes per formar govern. Si no, els israelians tornaran a ser cridats a les urnes d’aquí a tres mesos.

LES XIFRES

20
dies
té el Parlament israelià per trobar un diputat amb prou suport per formar govern, o caldrà tornar a les urnes.
61
diputats
són els necessaris per a la majoria. La coalició de Gantz, vencedora en les eleccions, en va aconseguir 54.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Estats Units

Descartat un segon jurat del judici contra Trump a Nova York

Barcelona
política

L’Estat descarta que el Suprem actués amb “directrius”, al judici a l’1-O

BARCELONA
polònia

Detenen un home acusat de planejar un atac contra Zelenski

barcelona
Canvi Climàtic

Escòcia renuncia a reduir les emissions un 75% el 2030

Barcelona
unió europea

Brussel·les proposa un acord de mobilitat juvenil amb el Regne Unit

barcelona
POLÍTICA

El PP diu que la planificació de les infraestructures hídriques serà una prioritat

GIRONA
Orient Mitjà

Els EUA i el Regne Unit anuncien sancions contra l’Iran per l’atac contra Israel

Barcelona
croàcia

Els conservadors tornen a guanyar les eleccions, però ho tindran difícil per governar

barcelona
orient mitjà

L’Iran avisa que podria revisar l’ús civil de la seva “doctrina nuclear”

barcelona