Política

Budó envia a Calvo l’enquesta del CEO

La consellera de la Presidència explica en una carta a la vicepresidenta espanyola que el diàleg és la fórmula triada pels enquestats per resoldre el conflicte

La portaveu constata que “hi ha marge per celebrar un referèndum a Catalunya”

La consellera de Presidència, Meritxell Budó, ha enviat a la vicepresidenta del govern espanyol en funcions, Carmen Calvo, l’enquesta del Centre d’Estudis d’Opinió (CEO) que indica que el 48% dels espanyols estarien disposats a acceptar el resultat d’un referèndum sobre la independència de Catalunya sempre i quan es faci de manera legal i acordada amb l’Estat.

La portaveu de l’executiu català ha remès l’estudi a la número 2 de Pedro Sánchez al costat d’una carta on subratlla que la majoria dels enquestats, tant a Espanya com a Catalunya, aposten pel diàleg com a via de solució del conflicte.

Budó assegura en la carta que l’informe és una eina “potent, ambiciosa i necessària” que, al seu parer, “pot ajudar a resoldre el conflicte actual”. També lamenta la judicialització “exponencial” de la crisi.

La consellera explica a Calvo que des del govern es considera “cabdal” conèixer l’estat d’opinió de la ciutadania a Catalunya i “encara més” a la resta de l’Estat davant d’una qüestió “transcendental” com és el debat territorial.

Per això, a la carta ja desgrana els trets de l’enquesta que considera més importants, com ara que “la majoria de catalans i un gran nombre d’espanyols” creuen que el conflicte “s’ha de resoldre de forma eminentment política, a través de la via del diàleg i la negociació”. Budó assegura que aquesta ha estat “sempre” l’opció del govern “malgrat la resposta que hem rebut en forma de negatives rotundes, atacs a la nostra llengua i cultura i la regressió dels drets fonamentals”. Segons ella, l’enquesta “constata que hi ha marge per celebrar un referèndum a Catalunya

També destaca que de l’estudi se n’extreu “la pèrdua a la por de catalans i espanyols a debatre temes que abans podien semblar tabú, com el dret a decidir dels ciutadans o el paper de la monarquia espanyola que, tot sigui dit, el 73% dels catalans i el 41% dels espanyols suspenen”.

Budó assenyala el grau “alt” d’insatisfacció amb el funcionament de la democràcia espanyola que reflecteix l’estudi, “tant a Catalunya com a Espanya”, i convida la classe política a prendre’n nota.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

índia

Arrenca el procés electoral més gran i més llarg del món

barcelona

Israel llança un atac limitat de represàlia contra l’Iran

barcelona
Elisabeth Megias
Alcaldessa de Tordera (Junts)

“Volem fer canvis estructurals i de pes dins de l’Ajuntament”

Tordera
Nil Papiol
Alcalde d’Hostalric (Sumem per Hostalric)

“Els ingressos per turisme han pujat un 28% en tres anys”

Hostalric
política

La CE tindrà en compte l’aval de la Comissió de Venècia a l’amnistia

madrid
Les Preses

Desmenteixen l’autoria de Les Preses 2020-2030

Les Preses
Kenya

El cap de l’Exèrcit mor en un accident d’helicòpter

Barcelona
país basc

L’Audiencia Nacional espanyola tramita una denúncia contra Otegi

barcelona
escòcia

Acusen el marit de Nicola Sturgeon de malversació de fons

barcelona