Política

El govern recorrerà contra el vet del TSJC a les tres noves delegacions exteriors

El conseller Bosch troba “inaudit” que les acusin de perjudicar Espanya quan ni les de l’Argentina, Mèxic o Tunísia han obert

Ho veu el pitjor atac des del 155

El govern de la Generalitat recorrerà contra la decisió que ha pres el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) de suspendre cautelarment els tres decrets de la Generalitat del mes de juny per crear delegacions a l’Argentina, Mèxic i Tunísia, atenent les demandes del Ministeri d’Exteriors espanyol el mes passat. La nova ingerència del govern espanyol en l’autonomia exterior dela Generalitat, que ja es remunta a l’anterior govern del PP i que es va reprendre quan Josep Borrell va accedir al Ministeri d’Exteriors, topa amb el ferm propòsit de l’executiu català de mantenir l’acció exterior que ha tornat a desplegar un cop va deixar d’aplicar-se l’article 155 i el conseller d’Acció Exterior, Alfred Bosch, al càrrec des de fa un any, ja va assegurar ahir que no acceptaran que s’ordeni aquest tancament cautelar; el va qualificar d’un “atac a la llibertat d’expressió” i hi va afegir, precisament, que “és el pitjor atac al govern de Catalunya des de l’aplicació del 155”. Una afirmació que també va compartir el president de la Generalitat ahir al matí, durant la sessió de control al Parlament, deixant clar que, juntament amb el decret digital, són “dos dels pitjors atacs als nostres drets i sobirania des del 155”.

El ministeri espanyol va presentar el recurs en considerar que l’activitat de les oficines és “nociva per als interessos de l’Estat” i, en paraules de l’advocacia de l’Estat, argumenta que “amb caràcter general” les delegacions de la Generalitat a l’exterior han fet “sistemàticament actuacions contràries a l’ordenament vigent” i “als principis d’unitat d’acció a l’exterior, lleialtat institucional, coordinació i cooperació i de servei a l’interès general”. Per això considera que tenen un “paper ben definit dins del pla secessionista” i que és de preveure que amb aquestes noves que s’han d’obrir “es persisteix” en aquesta voluntat i seguiran “una línia d’actuació similar”. En l’aspecte tècnic, argumenta que la Generalitat no va esperar a “l’emissió dels corresponents informes preceptius” dels ministeris d’Exteriors i Hisenda abans de l’aprovació dels decrets de creació de les noves delegacions.

La decisió es coneix just quan Borrell deixarà el ministeri per assumir diumenge el càrrec d’alt representant de la Unió Europea per a Afers Exteriors i Política de Seguretat, i Margarida Robles assumirà la responsabilitat en funcions fins que no es constitueixi nou govern. Bosch va qualificar el tancament cautelar amb l’argument que perjudiquen la imatge d’Espanya d’“inacceptable”, “quan ni tan sols han començat”, tot i tenir delegats ja nomenats . I hi va afegir que era una decisió “inaudita” que “es prejutgin intencions” a aquestes delegacions quan “acaben de ser creades i no han tingut temps”. El conseller va reiterar que les defensaran perquè són “legals, legítimes” i aprovades per llei.

LA FRASE

És inaudit que es prejutgin intencions a aquestes delegacions quan acaben de ser creades
Alfred Bosch
CONSELLER D’ACCIÓ EXTERIOR DE LA GENERALITAT


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Viñas afirma que ERC no abandona un govern “a les primeres de canvi”

llagostera
Pròxim Orient

Almenys cinc morts en una batuda israeliana a Cisjordània

Barcelona
Política

El jutge obre una línia d’investigació secreta per l’espionatge d’Aragonès amb Pegasus

barcelona
Guerra a europa

L’OTAN es compromet a enviar més defenses aèries a Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Els EUA sancionen un activista ultra israelià aliat del ministre Ben Gvir

barcelona
GIRONA

Junts aposta per la “simplificació administrativa” amb una finestreta única

GIRONA
BESCANÓ

La CUP defensa que la central hidroelèctrica de Vilanna passi a ser pública

BESCANÓ
guerra a europa

Almenys nou morts en un atac massiu rus de míssils i drons contra Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Un ministre israelià insinua que l’atac a l’Iran ha estat “dèbil”

barcelona