Política

Presenten una denúncia al Tribunal de la Haia contra la persecució de l’Estat

L’ha interposat l’Associació Querellants per la República, amb el suport de 5.000 signatures

L’oficina de la fiscalia estudiarà si obre una investigació

L’oficina del fiscal del Tribunal Penal Internacional de la Haia va admetre a registre dimecres una denúncia interposada per l’Associació Querellants per la República, formada per una quarantena de professionals del dret, per delictes de lesa humanitat contra l’Estat espanyol. El col·lectiu, amb el suport de més de 5.000 ciutadans que hi han signat a favor, denuncia una presumpta persecució política per la “vulneració reiterada” dels drets de sufragi actiu i representació política, inclosos en l’Estatut de Roma, dels ciutadans que van escollir representants al Parlament a qui no es va deixar exercir després del 21-D del 2017. Igualment, es denuncia l’Estat per “tracte vexatori” i per haver causat “intencionadament dolors i patiments físics greus” als ciutadans que pacíficament van voler votar l’1-O, “atemptant greument contra la seva integritat física i mental”.

La denúncia, en concret, està interposada contra una trentena d’alts càrrecs del govern i la magistratura espanyola, encapçalats per l’expresident Mariano Rajoy; l’exministre de Defensa Juan Ignacio Zoido; l’exdelegat a Catalunya Enric Millo; el coordinador policial de l’1-O, Diego Pérez de los Cobos; el fiscal Javier Zaragoza; el president del Consell General del Poder Judicial, Carlos Lesmes; el de la Junta Electoral Central, Segundo Menéndez, i tots els jutges del TC i del Suprem, com ara Pablo Llarena i Manuel Marchena, que han intervingut en la causa i han mantingut a la presó els líders catalans.

L’oficina estudiarà ara la denúncia i els documents presentats, i farà les comprovacions que consideri pertinents per, en un termini de dos o tres mesos, segons l’associació, decidir si la tira endavant i obre o no una investigació, en una decisió motivada que comunicarà per escrit.

El delegat a Ginebra, al jutjat per l’1-O

M.piulachs

La titular del jutjat d’instrucció 13 de Barcelona ha citat com a investigats tres nous càrrecs de la Generalitat per l’organització de l’1-O, que eleven a 33 els empresaris i funcionaris imputats pel referèndum. El delegat del govern a Ginebra, Manuel Manonelles, és un dels nous acusats de malversació per haver aprovat l’encàrrec d’un informe, valorat en 172.400 euros i donat a HCSS, sobre reptes globals, el dret a decidir del poble català i a observadors de l’1-O, que el Suprem ha sentenciat que són fons malversats. També han estat imputats Ignasi Genovès, director general de Difusió de Presidència, i Teresa Prohías, directora de serveis de Presidència.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

guerra a gaza

Qatar diu que està revaluant el seu paper com a mediador

barcelona
política

Illa descarta ser investit amb els vots de Vox

barcelona
croàcia

Els conservadors tornen a guanyar les eleccions, però ho tindran difícil per governar

barcelona
societat

Manifest en suport de Puigdemont amb 250 personalitats

barcelona
Iñaki Soto
Director del diari Gara

“El model del PNB està esgotat, necessita un relleu”

Barcelona
política

Collboni no obté suport per al PAM i no es tramitarà

barcelona
Guerra a Europa

Els líders de la UE destaquen la urgència de dotar Kíiv de sistemes antiaeris

Barcelona
estats units

Els EUA restableixen les sancions contra el petroli i el gas de Veneçuela

barcelona
Orient Mitjà

La UE demana contenció a Israel per evitar una escalada bèl·lica a tota la regió

Barcelona