Política

JxCat, ERC i la CUP insten el Parlament a exigir l’alliberament “immediat” dels CDR detinguts en l’Operació Judes

Les tres formacions registren una proposta de resolució conjunta per demanar l’arxivament de la causa i que s’investiguin possibles vulneracions de drets

Els partits independentistes denuncien que la causa contra els activistes s’emmarca en una “operació d’Estat contra l’independentisme”

JxCat, ERC i la CUP han registrat aquest divendres una proposta de resolució conjunta perquè el Parlament de Catalunya reclami l’alliberament “immediat” i l’arxivament de la causa dels membres dels Comitès de Defensa de la República (CDR) detinguts el passat 23 de setembre durant l’Operació Judes. La Guàrdia Civil va detenir aquell dia nou persones a Catalunya vinculades als CDR sota l’acusació de terrorisme i set d’elles van ser empresonades de forma preventiva a Madrid.

La resolució defineix els presos com a “persones estimades per molta gent i socialment compromeses”, que –a parer de les tres formacions– han estat objecte de “possibles vulneracions de drets fonamentals” que, de confirmar-se, els convertirien en “represaliats polítics”.

En aquest sentit, el text denuncia que “tot forma part d’una causa general, una operació d’Estat contra l’independentisme”.

Per aquest motiu, els tres partits reclamen la posada en llibertat “immediata” dels presos i l’arxivament de la causa contra els nou imputats. A més, exigeixen que s’obri una investigació per dilucidar les possibles vulneracions de drets i mancances de garanties processals.

Fins que no siguin posats en llibertat, els partits volen que la cambra exigeixi el trasllat dels presos en centres penitenciaris catalans i que s’acabi amb el règim d’aïllament que pateixen alguns d’ells, a més de saber de quins fets són acusats.

La resolució condemna la “politització i opacitat” de l’Audiencia Nacional espanyola i insta la cambra a denunciar i reprovar les filtracions del sumari i la “criminalització pública” que s’ha produït de les persones detingudes. La proposta de resolució també demana denunciar les “nombroses irregularitats i coaccions que han patit les famílies i els advocats” durant les detencions.

En altres punts, la proposta de resolució reivindica que organismes, entitats o institucions internacionals i entitats de l’àmbit dels drets humans “s’impliquin en la investigació de vulneració de drets que han patit els empresonats”.

La iniciativa parlamentària expressa solidaritat amb el suport popular, amb els presos i les seves famílies i busca que la cambra denunciï el “greuge familiar i econòmic que aquesta situació està provocant a les famílies”.

Finalment, s’aposta per denunciar la “instrumentalització del delicte de terrorisme amb finalitats polítiques i la conseqüent criminalització del dret a la protesta i l’exercici legítim de la dissidència política”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

unió europea

L’Eurocambra avala les noves regles fiscals que han de reduir el dèficit i el deute

barcelona
política

El TC avala Puigdemont de candidat contra el recurs de Cs

barcelona
regne unit

Sunak anuncia un augment de la despesa en defensa

barcelona
guerra a europa

Hezbol·là ataca amb drons una caserna israeliana a 15 quilòmetres de la frontera libanesa

barcelona
Unió Europea

L’Eurocambra aprova el ‘dret a reparar’ per a estendre la vida útil de béns

barcelona
estat espanyol

L’AN reobre la causa de l’espionatge a Sánchez amb Pegasus

barcelona
política

Laia Estrada critica que ERC i Junts mirin més al PSC per arribar a acords

BARCELONA
política

El Senat endarrereix una setmana més el ple que vetarà l’amnistia

barcelona
guerra a europa

Rússia ataca diverses regions i deixa nou ferits, entre ells quatre nens, a Odessa

barcelona