Política

Rajoy diu que hauria aplicat el 155 encara que s’haguessin convocat eleccions

L’exconseller Santi Vila sosté que o bé menteix Rajoy o bé els ministres que, abans de la DUI, a ell li asseguraven que no hi hauria 155 si hi havia comicis

L’expresident espanyol, el popular Mariano Rajoy, assegura en el llibre Una España mejor, que acaba de publicar, que hauria aplicat l’article 155 de la Constitució encara que Puigdemont hagués decidit convocar eleccions catalanes i renunciar a la declaració d’independència.

Justifica que no hauria fet marxa enrere en la intervenció de la Generalitat perquè, malgrat que Puigdemont hagués convocat eleccions, segons ell, la independència ja estava declarada, en referència a la declaració del dia 10 d’octubre que el mateix Puigdemont va deixar en suspens en una última crida al diàleg amb l’Estat: “Abans d’arribar a aplicar aquell precepte constitucional ens havíem carregat de raons i aquestes no desapareixien pel fet que Puigdemont convoqués eleccions; la independència continuava declarada”, escriu Rajoy al llibre, segons avança El Confidencial.

Per Vila, algú mentia

L’exconseller de Cultura del govern de Puigdemont, Santi Vila, protagonista de contactes aquell octubre amb el govern de Rajoy, considera que o bé Rajoy menteix o aleshores van mentir-li altres membres del govern del PP: “Si això que comenta Rajoy és així, es confirma que el president Puigdemont deia la veritat i que a mi m’enganyaven”. De fet, Vila defensava dissabte a la nit al programa FAQS de TV3 que ministres amb els quals ell tenia contacte li asseguraven que el 155 no s’aplicaria si es convocaven eleccions al Parlament i, per tant, es tornava al marc estatutari: “Si jo ensenyés el telèfon i els missatges de ministres del govern de Rajoy, més d’un es posaria vermell. A partir d’aquí es dibuixen dos escenaris: o a Rajoy li creix el nas, o bé aquests ministres actuaven donant la seva opinió.”

De fet, durant els dies previs al 27-O i sobretot el dia que Puigdemont havia convocat els mitjans per anunciar les eleccions i, finalment, hi va renunciar, diversos líders polítics relacionats amb la negociació afirmaven que la proposta que hi havia sobre la taula era que Puigdemont convocava a les urnes en comptes de ratificar la DUI a canvi que el govern espanyol no intervingués l’autogovern amb el 155. Era la proposta de mediació del lehendakari Urkullu i ho sostenien dirigents del PSC, però també el líder popular català Xavier García Albiol.

Sense garanties

El que també sembla confirmar Rajoy al seu llibre és la versió de Puigdemont segons la qual el govern espanyol no li va oferir garanties certes que si convocava eleccions es retiraria el 155. Així, davant la condició que li posava el president català per convocar eleccions en comptes d’optar per la declaració, Rajoy escriu que va pensar: “Ja hi tornem.” De fet, Rajoy explica que no s’havia trobat mai en la seva carrera política una persona tan decidida a desobeir la legalitat espanyola. En una reunió secreta l’11 de gener del 2017 a La Moncloa, Rajoy va preguntar a Puigdemont si realment creia que autoritzaria el referèndum: “Encara avui em deixa perplex la seva resposta: «No l’autoritzaràs perquè, a més, no pots.» No feia broma [...] Davant d’aquell desvergonyiment, com podia fer entrar en raó qui deliberadament havia decidit ignorar la realitat i la llei? Com argumentar contra aquell tancament obstinat? Allò era nou per a mi a pesar dels gairebé 40 anys que feia que estava en el món de la política.”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Manos Limpias admet que la seva denúncia es basa només en informacions periodístiques

Barcelona
política

Illa diu que respecta el “parèntesi” de Sánchez i crida els socialistes a la “resistència”

barcelona
política

Jordi Pujol : “Ara toca Junts, votaré Puigdemont”

barcelona
Guerra a Gaza

Un oasi de pau contra l’odi

Neve Shalom
Marc Sanabria
Cap de l’oposició a Palau-solità i Plegamans i portaveu del PSC

“La biblioteca era la punta de llança de la renovació”

Palau-solità i Plegamans
política

El govern va renovar al febrer les condicions per al Hard Rock

barcelona
estat espanyol

Europa reacciona a la “bomba a Espanya” de la possible dimissió de Sánchez

barcelona
ESTAT ESPANYOL

Rovira empatitza amb Sánchez i li recorda que ella és a l’exili

BARCELONA
estat espanyol

Puigdemont anima Sánchez a presentar una qüestió de confiança

barcelona