Política

JxCat confia que el TJUE rellanci Puigdemont

La sentència sobre el cas de la immunitat de Junqueras afectarà de rebot l’expresident

L’espai postconvergent no descarta intentar investir el seu líder si inhabiliten Torra

L’expresident Carles Puigdemont confia en la justícia europea per revifar políticament. La seva formació maquina l’estratègia dels pròxims mesos al voltant de la sentència clau que emetrà el Tribunal de Justícia de la Unió Europea la setmana que ve sobre el cas de la immunitat d’Oriol Junqueras com a eurodiputat. Junts per Catalunya veu aquest dictament “nuclear” per al seu futur perquè podria permetre el reconeixement de Puigdemont com a eurodiputat guanyant immunitat, oficina a l’eurocambra i una gran plataforma mediàtica a Brussel·les. Una “victòria política” que JxCat espera trobar als tribunals.

En un moment de punt mort polític a Madrid i Barcelona amb les negociacions espanyoles d’investidura i les pressupostàries catalanes, l’espai postconvergent es va reunir ahir a Brussel·les amb els presidents Quim Torra i Puigdemont per analitzar els escenaris sobre la taula per no perdre lideratge en l’independentisme amb vista a l’any vinent. Les converses entre ERC i el PSOE i la possible inhabilitació de Torra van ser el plat fort de la trobada d’ahir sense cap decisió de cara a la galeria, però amb molts fronts oberts per la imprevisibilitat de la sentència sobre el cas Junqueras.

JxCat té “esperances” que el TJUE confirmi implícitament l’estatus d’eurodiputat de Puigdemont el pròxim 19 de desembre i obri un “nou escenari” al seu líder amb repercussions per a la política catalana i espanyola. Així la diputada Laura Borràs i el cap del grup parlamentari Albert Batet van tornar a donar ales ahir a la idea del retorn de Puigdemont en una roda de premsa que inicialment havien d’oferir els presidents.

“L’escenari de la justícia europea podrà marcar un punt d’inflexió que condicionarà també la legislatura tant al Parlament com al Congrés”, va avançar ahir Borràs. Per la seva banda, Batet va pronosticar que si Puigdemont obté la immunitat europarlamentària arran de la sentència del TJUE, tindria “llibertat de moviments” a tot Europa. Una protecció que no seria inamovible, però, sinó que l’eurocambra podria aixecar en un parell de mesos o menys.

Escenaris oberts

En tot cas, JxCat llança una altra vegada el globus sonda de la restitució de Puigdemont amb volguda ambigüitat. No aclareixen quin paper jugaria l’expresident si Torra és inhabilitat a l’estiu o, fins i tot, d’aquí a un any pel cas dels llaços grocs i la pancarta a la façana de Palau. La intenció és jugar la rendible carta Puigdemont amb la qual tantes partides han guanyat, però no deixen clar en quin moment ensenyar-la. Si en un possible nou intent d’investidura al Parlament o directament en una eventual convocatòria d’eleccions anticipades.

De moment, JxCat assegura que, en cas que Torra quedés inhabilitat, primer s’hauria de veure si hi ha majoria al Parlament a favor d’un nou candidat a la presidència de la Generalitat. Borràs ja va deixar clar que Puigdemont continua sent el seu candidat, mentre que Batet va destacar que el gironí encara és diputat i no està “suspès”. No van descartar l’escenari de la investidura de Puigdemont assegurant que ells volen esgotar aquesta legislatura, però tampoc el van confirmar.

ERC i PSOE

Pel que fa a les negociacions entre Esquerra Republicana i els socialistes espanyols sobre la investidura de Pedro Sánchez, JxCat va mostrar ahir el seu enuig perquè no forma part d’aquestes converses que tenen com a punt neuràlgic l’obertura d’un diàleg sobre el conflicte català. Per això, Borràs va avisar el PSOE que “difícilment” trobarà una solució deixant “al marge” Junts per Catalunya i només parlant amb els seus socis a la Generalitat.

“Si el PSOE vol trobar solucions per a Catalunya, haurà de tenir presents tots els partits independentistes”, va reclamar Borràs, remarcant que JxCat és el partit secessionista més gran al Parlament i que ocupa la presidència de la Generalitat. Com a tal, va exigir “reconeixement” i “respecte institucional” al PSOE.

L’espai postconvergent no retira per ara el seu no a Sánchez i demana “unitat” a l’independentisme, però tampoc s’encara als republicans per estar oberts al pacte. En aquest sentit, ahir van recordar que ERC i JxCat ja van votar diferent de la darrera legislatura.

L’escenari de la justícia europea podrà marcar un punt d’inflexió que condicionarà també la legislatura
Laura Borràs
Diputada

Setmana judicial clau a Europa

El líder de Junts per Catalunya Carles Puigdemont s’enfronta la setmana entrant a una fase judicial clau per al seu futur polític. Dilluns que ve Puigdemont haurà de comparèixer juntament amb Toni Comín i Lluís Puig davant els tribunals de Bèlgica per rebatre la petició d’extradició de les autoritats espanyoles. La seva defensa confia que el magistrat belga congeli el cas en espera de determinar si Puigdemont i Comín són eurodiputats i tenen immunitat, un escenari que paralitzaria l’euroordre. En concret, esperen que no hi hagi cap decisió fins que el 19 de desembre el Tribunal de Justícia de la Unió Europea resolgui si Oriol Junqueras era eurodiputat i tenia immunitat des del moment de la seva elecció i si el Suprem l’havia d’alliberar. Una sentència parcial o totalment favorable d’aquest tribunal podria obrir la porta a reconèixer també els dos electes de JxCat Puigdemont i Comín com a eurodiputats.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Andrei Makaritxev
Investigador associat del CIDOB i professor de la Universitat de Tartu

“Putin vol que la guerra formi part de la vida quotidiana”

barcelonA
Kristian Herbolzheimer
Director de l’Institut Català Internacional per la Pau (ICIP)

“No hi ha cap país al món que pugui donar lliçons a un altre”

barcelona

Brasil, el gegant que reclama atenció

Buenos Aires

El sud global ja és aquí

Girona
Joan Timonet
Cap de l’oposició a Sant Joan les Fonts (Sant Joan Plural)

“Fem nosa a l’equip de govern, ens sentim menystinguts”

Sant Joan les Fonts
guerra a gaza

La UE acorda sancionar a Hamàs i a colons israelians extremistes

barcelona
guerra a europa

Els 27 aproven 5.000 milions d’euros per enviar armes a Ucraïna

barcelona
política

Poble Lliure demana la dimissió de la direcció de l’ANC

barcelona
guerra a gaza

Biden i Netanyahu parlen per primer cop en més d’un mes

barcelona