Política

Diversos col·lectius exigeixen a la UE que assumeixi “l’obligació” de garantir el dret a l’habitatge

Presenten a l’Eurocambra la iniciativa ciutadana ’Habitatge per a tothom’, que rep l’aval de socialistes, l’Esquerra Unitària i els Verds/ALE

Els col·lectius promotors de la iniciativa ciutadana europea ‘Habitatge per a tothom’ han exigit aquest dijous a la Unió Europea que prengui mesures per garantir el dret a l’habitatge a Europa.

En la presentació de la iniciativa al Parlament Europeu, a la qual han donat suport el grup socialista europeu, l’Esquerra Unitària i els Verds/ALE, el portaveu de la PAH Santi Mas de Xaxàs ha reclamat a la Unió Europea que posi l’accés a l’habitatge en “l’agenda” i ha avisat que si no ho fa no estarà “responent a les necessitats de la ciutadania”.

“És un dels problemes més importants de la ciutadania. No hi ha distinció entre nord i sud. Tots estem patint una pressió sobre els lloguers i les hipoteques que fa que dediquem més diners a l’habitatge”, ha defensat.

Mas de Xaxàs ha lamentat que a Espanya només hi hagi un 1% d’habitatge públic protegit, mentre que la mitjana europea se situa en el 15%. “El que no pot fer la Unió Europea és mirar cap a un altre cantó”, ha assenyalat.

“Recollirem més d’un milió de signatures per forçar-los a debatre sobre això. Si fos per ells mateixos no passaria. Venim a recordar-los que tenen una obligació i que, si no estan disposats a fer-ho, els hi obligarem”, ha apuntat.

Iniciativa ciutadana

Aquesta iniciativa demana a la Unió Europea que millori els condicions legals i financeres per garantir el dret a l’habitatge a Europa. Reclama, concretament, cinc mesures: facilitar l’accés a habitatges públics, socials i assequibles; no aplicar els criteris de Maastricht a la inversió pública en habitatges socials i assequibles; millorar l’accés a finançament europeu per als promotors d’habitatge públic; aplicar normes socials als lloguers de curta duració i, finalment, compilar estadístiques sobre les necessitats d’habitatge a Europa.

En obtenir un milió de signatures, les iniciatives ciutadanes europees són examinades per la Comissió Europea. En els tres mesos següents a la recepció de la iniciativa, els organitzadors es reuneixen amb representants de l’executiu europeu i poden presentar la iniciativa a l’Eurocambra.

Després, la Comissió ha d’aprovar un document que especifiqui, en cas que n’hi hagi, les mesures que proposa per donar resposta a la iniciativa ciutadana. Si no en pren cap, ha d’explicar el perquè.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Política

Mor Andreu José Mestres, el batlle més longeu de Collbató (1983-1995)

política

La CUP proposa un pla de xoc a l’escola per fer front al retrocés del català

salt
rússia

Detenen el viceministre de Defensa acusat d’haver acceptat un suborn

barcelona
política

El govern nega que amagués l’acord per actualitzar les condicions de Hard Rock

barcelona
guerra a gaza

Israel mobilitza dues brigades de reservistes en el sud de Gaza

barcelona
política

ERC exigeix que la Policia marxi de la Prefectura de Laietana

barcelona
Estats Units

El Senat aprova el paquet d’ajuda militar de 95.000 milions a Ucraïna, Israel i Taiwan

Barcelona
estat espanyol

La vicepresidenta Teresa Ribera serà la candidata del PSOE a les europees

barcelona
societat

Tres Nobel de la Pau rebutgen l’acusació de terrorisme contra Wagensberg

barcelona