Política

Junqueras manté l’aposta pel diàleg aturat per ERC

L’exvicepresident del govern català ratifica la negociació encara que continuï a la presó

Els republicans mantenen que no es reprendrà sense cap gest de l’advocacia de l’Estat

L’exvicepresident del govern català Oriol Junqueras manté que ERC ha de continuar les converses amb el PSOE, encara que el Suprem el mantingui a presó a pesar de la sentència del Tribunal de Justícia de la UE (TJUE). En una entrevista a Catalunya Ràdio, Junqueras va defensar ahir: “No s’ha d’aturar la negociació en cap cas. Cal estar disposat a dialogar sempre, amb tots, sempre, independentment que estigui o no a la presó. Perquè hem de treballar per protegir i cuidar els drets de totes les persones. No fer-ho seria trair-nos a nosaltres mateixos.” L’entrevista, però, va ser concedida abans que ERC anunciés la congelació del diàleg amb el PSOE en espera d’un gest del govern en funcions de Pedro Sánchez, si bé quan el líder d’ERC ja coneixia la sentència del TJUE que censura el Suprem per no haver-li respectat la immunitat com a eurodiputat electe —quan encara no havia estat condemnat i, per tant, la seva presó era provisional.

Mentre els socialistes s’agafen a la posició de Junqueras per aconseguir que ERC continuï amb les converses, fonts republicanes refermaven ahir que no es reprendrà la negociació si no hi ha un gest de l’advocacia de l’Estat en sintonia amb el que estableix el TJUE en la seva resolució. De fet, les fonts consultades negaven que s’hagués mantingut cap nou contacte amb els negociadors del PSOE tot i admetre que el diàleg està “congelat però no trencat”.

En l’entrevista Junqueras reforçava l’aposta política que la direcció vol que faci seva el congrés del partit que se celebra avui. L’autodeterminació s’ha de tornar a exercir però quan hi hagi “majories clares i repetides en el temps”, és a dir, quan més del 50% dels votants hi donin suport en comicis successius. Si bé no es preveu que el congrés forci cap gir estratègic, hi ha més risc pel que fa a les exigències que poden posar les bases d’ERC a la investidura de Pedro Sánchez.

LES FRASES

No s’ha d’aturar la negociació. Cal estar disposat sempre, independentment que estigui o no a la presó
Nom i Cognoms
CÀRREC
Ens hem guanyat el dret a tornar-ho a intentar quan hi hagi majories clares i repetides a les urnes
Oriol Junqueras
president d’ERC a la presó

Tenir més suport social per al referèndum, al congrés

ERC no renuncia a la via unilateral com a última opció però avui no està sobre la taula perquè un referèndum sense acord s’hauria de fer “amb complicitats internacionals” i amb una majoria social a favor de la independència superior al 50%. La via prioritària ara és aconseguir el referèndum pactat, tot i que és impossible avui. Aquesta és la diagnosi que està previst que aprovi el partit en el congrés d’avui. ERC ja va renovar al setembre una direcció amb Oriol Junqueras i Marta Rovira al capdavant, i amb Pere Aragonès i Marta Vilalta com a noves cares visibles sobre el terreny, i avui vol aprovar la nova ponència estratègica. Una ponència que, en tot cas, introduirà pocs canvis respecte dels postulats més pragmàtics ja aprovats l’estiu del 2018, i ratificats amb victòries en les dues eleccions espanyoles i en les municipals. Amnistia i autodeterminació són els seus dos eixos bàsics però plantegen tres vies al referèndum: un pacte; forçar-lo a còpia de mobilització i desobediència civil, o tornar-lo a fer sense permís, opció que. tot i que és la menys preferida, ja no descarten si el moviment s’ha enfortit prou. El text planteja que aquest enfortiment requereix superar el 50% “com a escenari no suficient però sí necessari” per continuar avançant.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estats units

Les protestes propalestines es traslladen als campus dels Estats Units

barcelona
Estats Units

Un editor de premsa groga reconeix que va afavorir Trump en la campanya de 2016

Barcelona
estat espanyol

La parella d’Ayuso va proposar al fiscal acceptar 8 mesos de presó pel frau fiscal

barcelona
guerra a gaza

L’ONU demana investigar les fosses comunes trobades en els hospitals de Gaza

barcelona
política

Vergés (Junts) reivindica la llengua catalana a la Diada de Sant Jordi

sant feliu de guíxols
unió europea

L’Eurocambra avala les noves regles fiscals que han de reduir el dèficit i el deute

barcelona
política

El TC avala Puigdemont de candidat contra el recurs de Cs

barcelona
regne unit

Sunak anuncia un augment de la despesa en defensa

barcelona
guerra a europa

Hezbol·là ataca amb drons una caserna israeliana a 15 quilòmetres de la frontera

barcelona