Política

Torra demana un ple urgent per “rebutjar” la seva inhabilitació per part de la JEC

El president de la Generalitat avisa que seguirà en el càrrec “mentre el Parlament no digui el contrari”

Denuncia que la decisió de l’òrgan electoral és un “nou cop d’Estat contra les institucions catalanes”

El president de la Generalitat, Quim Torra, ha demanat al president del Parlament, Roger Torrent, la convocatòria d’un ple “urgent i extraordinari” per aquest dissabte perquè la cambra es pronunciï sobre la resolució de la Junta Electoral Central (JEC) que l’inhabilitat com a diputat.

En una declaració institucional acompanyat de tots els consellers després de celebrar un Consell Executiu extraordinari per analitzar la decisió de la JEC, el cap del govern ha denunciat “la posada en marxa d’un nou cop d’estat contra les institucions catalanes”. “És la segona vegada que s’intenta destituir un president de Catalunya legítim des d’un despatx de Madrid. Aquesta vegada, fan un 155 sense ni tan sols passar pel Senat”, ha lamentat.

El president ha assenyalat que aquesta vegada ha estat un òrgan administratiu electoral, la JEC, el que “s’ha atribuït unes funcions que no li pertoquen interpretant l’execució d’una sentència judicial que no és ferma”.

“Una vegada més, es vol alterar la voluntat política dels catalans per vies irregulars absolutament antidemocràtiques. Volen treure i posar presidents deixant de banda la democràcia”, ha alertat.

Torra ha reiterat que es deu “al Parlament de Catalunya”, que és l’única institució “que representa la sobirania dels catalans pot decidir qui és el president i qui deixa de ser-ho”.

És per això que ha he demanat al president del Parlament, Roger Torrent, que convoqui “un ple urgent i extraordinari” per demà dissabte. Segons ell, cal que el Parlament “es pronunciï clarament per rebutjar aquesta resolució de la Junta Electoral que vulnera la llei”. “Ho he dit moltes vegades i ho torno a repetir: tan sols em pot inhabilitar el Parlament”, ha insistit.

En aquest sentit, ha subratllat que “mentre el Parlament de Catalunya no digui el contrari, continuaré essent diputat i president de Catalunya i exercint les funcions del meu càrrec. Sóc diputat del Parlament i president de Catalunya”.

Torra ha avançat que presentarà “tots els recursos possibles” contra una decisió que considera “autoritària i completament irregular”. En aquest sentit, ha destacat que sis dels 13 membres de la JEC han anunciat que presentaran vots particulars contra una decisió que consideren que no s’ajusta al dret. “Arribarem fins al final per defensar les institucions d’aquest país allà on calgui; a l’Estat espanyol i a Europa”, ha garantit.

També ha criticat l’acord de la JEC per inhabilitar Oriol Junqueras com a eurodiputat malgrat la sentència del Tribunal de Justícia de la Unió Europea (UE) en sentit contrari. “És un atac gravísism que demostra que vivim en una democràcia tan sols aparent”, ha assenyalat. “Junqueras hauria de ser ja lliure, com la resta de presos polítics, i exercint com a representant dels catalans a Brussel·les”, ha sentenciat.

El president ha advertit que no hi haurà “solució per Espanya si continua la via més contundent de la repressió”. “Avui es vol alterar la voluntat democràtica de Catalunya. Però és un atac també contra els electors i els seus drets de representació. Contra la ciutadania mateixa que vota i ha de votar en aquest país. I no ho permetrem mai, no ho permetrem”, ha conclòs.

Torrent convocarà el ple a les cinc

El president del Parlament, Roger Torrent, ja ha respost a la petició del president Torra i ha anunciat que convocarà un ple extraordinari de compareixença del president aquest dissabte a les cinc de la tarda.

Abans, en una hora encara per determinar, es reuniran la Mesa del Parlament i la Junta de Portaveus per donar compliment al tràmit.

El ple començarà amb la intervenció de Torra i el seguiran tots els grups i partits de la cambra. El reglament preveu que el president pugui replicar els portaveus i s’obriria així un nou torn d’intervenció per als grups.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

guerra a europa

Almenys vuit morts en un atac massiu rus de míssils i drons contra Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Un ministre israelià insinua que l’atac a l’Iran ha estat “dèbil”

barcelona
política

Puigdemont no donarà suport als comptes espanyols si Sánchez no compleix amb Catalunya

barcelona
Política

El Parlament dona suport als encausats de Tsunami

barcelona
orient mitjà

L’Iran minimitza l’atac a Esfahan i no dona senyals de resposta

barcelona
Política

ERC formalitza la proposta d’un cara a cara entre Aragonès i Puigdemont

barcelona
política

Els homes joves són els més espanyolistes, segons una enquesta d’Òmnium

barcelona
política

Aprovada la partida urgent de 142 milions per fer front a la sequera

barcelona
política

El Parlament convalida el decret per salvar 1.850 milions dels pressupostos fallits

barcelona