Política

Silenci, de moment, a Brussel·les sobre el cas Junqueras

La CE evita comentar la resolució del Suprem que impedeix al líder d’ERC anar a Estrasburg

Cap moviment a la capital europea després que el Tribunal Suprem torni a impedir a Oriol Junqueras ser eurodiputat. L’eurocambra ja l’havia admès provisionalment, però davant el nou cop de porta espanyol encara s’està pensant què ha de fer. Tot i això, fonts europarlamentàries confien que avui hi hagi una reacció i, en tot cas, no més tard del ple de dilluns a Estrasburg.

A principis de setmana el Parlament Europeu va enviar un comunicat intern per avisar que el dia 13 anunciarà oficialment la incorporació tant de Carles Puigdemont i Toni Comín com de Junqueras. Ara bé, des de la institució ja havien avisat que estaven en espera del Suprem i queda oberta la incògnita de si finalment reconeixerà o no el líder d’ERC com a membre de la cambra.

Per la seva banda, la Comissió Europea es va rentar les mans i no es va mullar en la controvèrsia. Des de l’executiu d’Úrsula von der Leyen es van negar ahir a comentar la resolució del Suprem. “La Comissió no pot interpretar les decisions dels tribunals estatals”, assegurava un portaveu. Per ells, l’aplicació de la sentència del TJUE només correspon a la jurisdicció espanyola, ja que va ser aquesta qui va preguntar a Luxemburg.

Però la falta de reacció de la CE és significativa perquè, en cas que un estat membre no compleixi la legislació europea (jurisprudència inclosa), Brussel·les podria obrir un procediment d’infracció. Diverses veus a l’eurocambra van defensar ahir precisament que s’expedienti l’Estat espanyol per aquest fet. “El cas Junqueras vs. Espanya ha esdevingut inevitablement el cas Parlament Europeu vs. justícia espanyola obscurament aplicant la llei”, va dir el socialista eslovè Milan Brglez, mentre que la gallega Ana Miranda, del BNG, va reclamar l’aplicació de l’article 7 dels tractats contra l’Estat espanyol per una decisió que veu un “despropòsit”. Fins i tot exmembres de la cambra com ara l’ecologista francès José Bové han plantejat també que se sancioni les autoritats espanyoles en considerar que han violat l’estat de dret: “El Parlament Europeu ha d’iniciar un expedient contra l’Estat espanyol, com ha fet, correctament, contra Hongria.”

Precedent perillós

L’eurodiputada d’ERC, Diana Riba, va alertar ahir els seus companys que si l’eurocambra segueix el criteri del Suprem, es crearà un “precedent perillós” per als seus drets polítics. Per contra, eurodiputats com ara Dolors Montserrat (PP) i Jordi Cañas (Cs) van exigir la rectificació de l’eurocambra arran de la decisió espanyola. Cs també va criticar la “precipitació” del president David Sassoli en reconèixer Junqueras abans del pronunciament de Madrid.

LA FRASE

El cas Junqueras ‘vs.’ Espanya ha esdevingut el cas Parlament Europeu ‘vs.’ justícia espanyola
Milan Brglez
Eurodiputat socialista eslovè


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Guerra a Europa

Els líders de la UE destaquen la urgència de dotar Kíiv de sistemes antiaeris

Barcelona
estats units

Els EUA restableixen les sancions contra el petroli i el gas de Veneçuela

barcelona
Orient Mitjà

La UE demana contenció a Israel per evitar una escalada bèl·lica a tota la regió

Barcelona
orient mitjà

Un atac amb drons reivindicat per Hezbol·là deixa divuit ferits al nord d’Israel

barcelona
POLÍTICA

La CUP vol impulsar la transició energètica a la demarcació

GIRONA
Orient Mitjà

Netanyahu diu que Israel prendrà les seves pròpies decisions sobre l’Iran

Barcelona
birmània

La junta militar trasllada Suu Kyi a un lloc d’arrest fora de presó

barcelona
SANT MARTÍ VELL

Torrentà (ERC) posa en valor la feina del Govern amb els micropobles

SANT MARTÍ VELL

Puja del 14% de l’aigua i rescat del pàrquing de la plaça del Doctor Robert

SABADELL