Política

Les negociacions per posar fi a la guerra civil de Líbia queden en suspens

El mariscal Haftar, que assetja Trípoli, se’n va de matinada de Moscou sense assumir l’alto el foc indefinit

Turquia l’amenaça de “donar-li una lliçó”

Les negociacions per mirar d’aturar la guerra civil a Líbia van quedar ahir en suspens quan una de les parts, el mariscal Khalifa Haftar, l’home fort a l’est del país, que té assetjada la capital, Trípoli, va anar-se’n de Moscou. La negociació al màxim nivell no va arribar a bon port després de sis hores de converses dilluns, centrades per ara a fer permanent l’alto el foc acordat diumenge passat entre Haftar i el govern de l’Acord Nacional de Fayez al-Sarraj, reconegut per l’ONU i amb el suport de Turquia, que sí que va estampar la seva signatura a la declaració de l’acord. A més de l’alto el foc indefinit, el projecte establia la creació d’una línia de contacte per assegurar-lo i una comissió militar que supervisaria la fi de les hostilitats.

Haftar havia demanat tenir temps fins ahir al matí per decidir-se, però finalment va anar-se’n de Moscou de matinada, disconforme amb el termini durant el qual haurien de ser dissolts els grups armats lleials al govern, segons fonts militars líbies. El ministre de Defensa de Rússia va evitar parlar de fracàs i va assenyalat que Haftar havia demanat “dos dies més per consultar-ho amb els líders de les tribus que li donen suport”.

El president turc, Recep Tayyip Erdogan, va reaccionar enfurismat a la trencadissa i va advertir Haftar que li donarà “una lliçó” si reprèn els combats. Erdogan també va acusar-lo de voler fer una “neteja ètnica” amb el “milió de libis d’ascendència turca”.

Merkel convoca una conferència internacional

La cancellera alemanya, Angela Merkel, ha convocat una conferència internacional sobre Líbia per diumenge vinent a Berlín. Hi han estat convidats els líders de les dues parts enfrontades, Fayed al Sarraj i Khalifa Haftar. La conferència té el vistiplau del secretari general de les Nacions Unides, António Guterres. A la cimera, també hi participaran representants dels EUA, Rússia, Regne Unit, França, Xina, Turquia, la Lliga Àrab, la Unió Africana, Algèria, Egipte i els Emirats Àrabs. Tots donen suport a un bàndol o a l’altre en una guerra que ja s’ha cobrat la vida de 1.500 persones des que va començar, el 4 d’abril de l’any passat. També hi ha 15.000 ferits i 100.000 desplaçats.

L’executiu alemany fa setmanes que prepara la conferència, amb la fi d’impedir que el conflicte libi derivi “en una nova Síria”, va dir Merkel amb el president rus, Valdímir Putin, al costat. Malgrat la fugida de Haftar, Rússia confia a trobar una solució.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Viñas afirma que ERC no abandona un govern “a les primeres de canvi”

llagostera
Pròxim Orient

Almenys cinc morts en una batuda israeliana a Cisjordània

Barcelona
Política

El jutge obre una línia d’investigació secreta per l’espionatge d’Aragonès amb Pegasus

barcelona
Guerra a europa

L’OTAN es compromet a enviar més defenses aèries a Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Els EUA sancionen un activista ultra israelià aliat del ministre Ben Gvir

barcelona
GIRONA

Junts aposta per la “simplificació administrativa” amb una finestreta única

GIRONA
BESCANÓ

La CUP defensa que la central hidroelèctrica de Vilanna passi a ser pública

BESCANÓ
guerra a europa

Almenys nou morts en un atac massiu rus de míssils i drons contra Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Un ministre israelià insinua que l’atac a l’Iran ha estat “dèbil”

barcelona