Política

Bolsonaro destitueix el seu secretari de Cultura per un vídeo on emula Goebbels

El president admet que Roberto Alvim va fer un “pronunciament desafortunat” i la seva permanència era “insostenible”

El vídeo ha aixecat una onada de crítiques i peticions de renúncia

  • Ricardo Alvim, exsecretari de Cultura del Brasil EFE.
  • VÍDEO: El polèmic vídeo de Ricardo Alvim

El president del Brasil, Jair Bolsonaro, s’ha vist obligat a cessar el seu secretari de Cultura, Roberto Alvim, després que aquest emulés el ministre de Propaganda nazi Joseph Goebbels en un vídeo que aixecat la ira de polítics, artistes i institucions del país.

La destitució d’Alvim es produeix només dos mesos després que assumís la Secretaria Especial de Cultura del govern, una entitat que substitueix l’extingit ministeri de Cultura d’ençà que Bolsonaro, líder de l’extrema dreta brasilera, assumís la presidència del país al gener de l’any passat.

En el comunicat on ha anunciat l’acomiadament, Bolsonaro afirma que Alvim ha protagonitzat un “pronunciament desafortunat” i la seva permanència en el càrrec era “insostenible”.

En el vídeo, penjat als comptes oficials de la Secretaria de Cultura, Alvim utilitza algunes referències nazis, així com adjectius i frases recurrents en els discursos de Goebbels per promoure la cultura alemanya als anys 30 i 40.

Com va fer el ministre de Proganda d’Adolf Hitler, el secretari brasiler subratlla que l’art del país ha de ser “heroic” i “imperatiu”. “L’art brasiler de la propera dècada serà heroic i serà nacional. Estarà dotat d’una gran capacitat d’implicació emocional i serà igualment imperatiu, ja que estarà profundament vinculat a les aspiracions urgents del nostre poble o no serà”, diu Alvim.

El discurs, que ha aixecat una onada de crítiques i peticions de renúncia, també ha estat criticat per altres elements que remeten a la propaganda nacionalsocialista, com la seva estètica, l’aparença del secretari, el vocabulari i la banda sonora triada, ja que de fons es pot escoltar l’òpera Lohengrin, de Richard Wagner, una de les obres favorites de Hitler.

En un primer moment, Alvim va justificar que les semblances del seu vídeo amb el discurs de Goebbels eren una “coincidència retòrica”. Més tard, però, es va disculpar públicament per “l’immens malestar provocat” i pel “lamentable episodi”.

No obstant això, l’ara exsecretari, un director de teatre ultraconservador, no ha amagat que el seu discurs estava “basat en un ideal nacionalista” que anhela per a l’art brasiler.

Poc abans de la publicació del polèmic vídeo, dijous a la nit, el dramaturg va participar en una transmissió a les xarxes socials al costat de Bolsonaro on va defensar un “renaixement de la cultura i l’art del Brasil”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

País basc

La campanya clou amb el PNB i EH Bildu disputant l’hegemonia

Barcelona
política

Viñas afirma que ERC no abandona un govern “a les primeres de canvi”

llagostera
Pròxim Orient

Almenys cinc morts en una batuda israeliana a Cisjordània

Barcelona
Política

El jutge obre una línia d’investigació secreta per l’espionatge d’Aragonès amb Pegasus

barcelona
Guerra a europa

L’OTAN es compromet a enviar més defenses aèries a Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Els EUA sancionen un activista ultra israelià aliat del ministre Ben Gvir

barcelona
GIRONA

Junts aposta per la “simplificació administrativa” amb una finestreta única

GIRONA
BESCANÓ

La CUP defensa que la central hidroelèctrica de Vilanna passi a ser pública

BESCANÓ
guerra a europa

Almenys nou morts en un atac massiu rus de míssils i drons contra Ucraïna

barcelona