Política

La policia evacua Macron d’un teatre de París

El president francès i la seva esposa han d’abandonar el local per les protestes contra la reforma de les pensions

El president francès, Emmanuel Macron, va experimentar en primera persona el malestar social que es viu al país per la reforma de les pensions proposada pel govern. Un escarni contra el mandatari en un teatre de la capital va obligar-lo a abandonar, sota protecció policial, la sala divendres a la nit.

Macron i la seva esposa, Brigitte, estaven veient una obra al Bouffes du Nord, al nord-est de París, quan van haver de ser evacuats enmig dels crits dels manifestants. Segons els vídeos publicats a les xarxes socials, desenes de persones es van concentrar davant de la porta del teatre de la capital francesa per protestar contra la reforma de les pensions. Alguns dels manifestants van intentar accedir a l’interior durant la representació de La Mouche, que havia començat a dos quarts de nou del vespre, tot i que van ser expulsats per agents de la policia. Davant la congregació de manifestants, la policia va demanar més reforços per garantir la sortida del president dues hores i mitja més tard. Així, el president francès i la seva esposa van abandonar la sala sota l’escridassada de desenes de persones que cridaven frases com ara “Tots junts, vaga general” o “Macron dimissió”.

Represa del metro

La setmana passada el primer ministre francès, Edouard Philippe, va fer arribar una carta als sindicats en què els va informar de la retirada de l’edat fixa de jubilació de 64 anys inclosa en el projecte de reforma de les pensions, que ha provocat la vaga general més llarga viscuda a França. Després de 45 dies de vaga ininterrompuda, la protesta, però, va començar a mostrar dijous passat els primers signes de cansament, i ahir la Unió Nacional de Sindicats Autònoms (UNSA), el principal sindicat dels conductors de la xarxa de transports de París RATP, va anunciar que suspendrà temporalment, a partir de dilluns, la vaga indefinida que mantenia des del 5 de desembre a la majoria de línies del metro i autobusos de París. A més, el sindicat va instar a “reorientar” les protestes cap a “altres formes d’accions”. L’objectiu de la suspensió “és recuperar forces” amb vista a la jornada de vaga massiva convocada pel pròxim 24 de gener pels principals sindicats del país, just el dia que el projecte de reforma de les pensions arriba al Consell de Ministres.

Detencions i incendi criminal d’un restaurant

El restaurant La Rotonde, de París, freqüentat pel president francès, Emmanuel Macron, va ser objecte ahir a la matinada d’un foc provocat que l’obligarà a estar tancat diverses setmanes. Els fets van tenir lloc a dos quarts de cinc de la matinada, i van començar amb el llançament del que semblarien còctels Molotov, segons va explicar en declaracions a l’emissora France Info el gerent del restaurant, que va dir que el foc havia afectat tot l’establiment. La fiscalia de París va indicar que la policia ha obert una investigació per aclarir les causes del sinistre. El nom de La Rotonde ha quedat vinculat a Macron sobretot des que el jove president francès va anar-hi amb el seu equip a celebrar la seva victòria en la primera volta de les presidencials, el 23 d’abril del 2017. Ja abans d’això hi era un dels habituals amb la seva esposa, Brigitte, i hi anava de manera regular per a dinars i sopar i àpats de feina o per a entrevistes amb els mitjans. D’altra banda, la capital francesa va ser escenari d’una nova protesta dels armilles grogues, que va tornar a estar marcada pels incidents amb la policia i les detencions.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Andrei Makaritxev
Investigador associat del CIDOB i professor de la Universitat de Tartu

“Putin vol que la guerra formi part de la vida quotidiana”

barcelonA
Kristian Herbolzheimer
Director de l’Institut Català Internacional per la Pau (ICIP)

“No hi ha cap país al món que pugui donar lliçons a un altre”

barcelona

Brasil, el gegant que reclama atenció

Buenos Aires

El sud global ja és aquí

Girona
Joan Timonet
Cap de l’oposició a Sant Joan les Fonts (Sant Joan Plural)

“Fem nosa a l’equip de govern, ens sentim menystinguts”

Sant Joan les Fonts
guerra a gaza

La UE acorda sancionar a Hamàs i a colons israelians extremistes

barcelona
guerra a europa

Els 27 aproven 5.000 milions d’euros per enviar armes a Ucraïna

barcelona
política

Poble Lliure demana la dimissió de la direcció de l’ANC

barcelona
guerra a gaza

Biden i Netanyahu parlen per primer cop en més d’un mes

barcelona