Política

L’acord de pressupostos en educació: 70 milions per les escoles bressol i més beques menjador

Govern i comuns pacten una inversió de 65,5 milions per millorar equipaments i milloren un 18% la despesa en universitats

L’acord dels pressupostos en matèria educativa inclou 70 milions d’euros per recuperar el finançament de les escoles bressol, una xifra que en l’última proposta de comptes fallits del vicepresident Pere Aragonès era de 20 milions. A més, es preveu un pla d’inversions per millorar equipaments escolars i retirar mòduls prefabricats, amb 65,5 milions per al 2020, i una dotació global de fins a 302,3 milions fins al 2023. La partida d’inversions del departament de Josep Bargalló, amb aquest pla per acabar amb els mòduls prefabricats i d’altres actuacions, puja fins als 103,5 milions per aquest any. Així mateix, s’incrementen les partides per a beques menjador i es preveu un augment de 261 docents.

Els estudiants també tindran més opcions d’aconseguir beques menjador a les escoles: l’acord preveu augmentar la dotació pressupostària per aquests ajuts en 15 milions d’euros, cosa que podria ajudar a pagar els àpats a l’escola a 7.365 nens i nenes més aquest curs, fins a un total de 136.025. D’aquests, 116.692 tindran una bonificació que passarà del 50% al 70%, mentre que la resta, 19.333 alumnes, tindran un ajut del 100%. Per a tot un curs escolar, l’impacte de la mesura és de 42 milions d’euros, però per aquests comptes és menor perquè el curs ja està en marxa.

Per primera vegada, s’implantarà un programa pilot de menjador escolar a secundària amb una dotació de 1,8 milions d’euros. El programa es posarà en marxa en 103 centres, prioritzant els instituts en zones més desfavorides.

El pressupost del 2020 pactat entre el Govern i els comuns preveu també un increment de 261 places de docents, i 184 de personal d’administració, amb un cost anual de 17,2 milions d’euros. També es destinaran 36,4 milions a monitors, transports i serveis específics.

El pacte també preveu desplegar l’Agència de Formació Professional de Catalunya.

Universitats: 30% de reducció de taxes

L’acord de pressupostos també millora el finançament corrent de les universitats, amb 129,5 milions d’euros addicionals, situant la dotació global als 881 milions d’euros. A més, s’impulsa un pla d’inversions amb un increment de 9,7 milions d’euros. En conjunt, el finançament als centres universitaris, entre corrent i capital, serà de 911,7 milions d’euros anuals, un augment del 18% respecte al 2017. El Govern i els comuns han acordat una dotació de 57,4 milions d’euros per finançar una reducció del 30% de les taxes universitàries en tots els trams.

També es fomentaran les polítiques de consolidació del sistema de recerca i desenvolupament, prioritzant el talent. La política de recerca, desenvolupament i innovació del sector públic s’incrementarà en 121,4 milions d’euros, un 24,6% més.

El pacte també vol consolidar el programa d’atracció i retenció de talent investigador, oferint finançament per a 10 noves places, i es millorarà el finançament en infraestructures cientifico-tecnològiques: 7 milions d’euros addicionals pel Barcelona Supercomputing Center, 3 milions d’euros per al finançament corrent del consorci i 19 milions per al Sincontró Alba.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona