Política

Guerra als “apocalíptics”

Trump carrega, a Davos, contra les veus que alerten de l’emergència climàtica

Aprofita la seva intervenció per defensar la creació de llocs de treball als EUA, amb la mirada posada en les pròximes presidencials

Hores abans que el Senat nord-americà obrís formalment el procés de destitució en contra seu, Donald Trump va intervenir ahir en el Fòrum Econòmic Mundial (FEM), que se celebra fins divendres a la localitat suïssa de Davos, i va carregar contra “els profetes de la fatalitat” i de l’“apocalipsi” que reclamen accions per evitar l’escalfament del planeta, en un discurs destinat al consum intern, en un any electoral als EUA.

En presència de l’activista sueca Greta Thunberg, que més tard també va pronunciar un discurs, el president dels EUA va acusar els que lluiten contra la crisi climàtica de ser els mateixos “alarmistes” que sempre busquen el “poder absolut” i volen controlar “cada aspecte” de la vida dels altres. “No permetrem mai que els radicals socialistes destrueixin la nostra economia o erradiquin la nostra llibertat”, va dir Trump.

El mandatari nord-americà, que ha retirat el seu país de l’Acord de París sobre el clima, es va vantar que els EUA s’acosten a l’objectiu de ser “energèticament independents”, ja que no han d’importar energia de països “hostils” i són, actualment, el principal productor de petroli i de gas del món.

Sense parlar en cap moment de l’emergència climàtica, i com a prova del seu compromís amb el medi ambient, va anunciar l’adhesió a la iniciativa que promou el FEM per plantar un bilió d’arbres durant els pròxims deu anys per capturar les emissions de carboni. Estem “compromesos” a “conservar la majestuositat de la creació de Déu i la bellesa del món”, va dir. “El que vull és l’aigua més neta i l’aire més net”, hi afegia.

Tot i les dades que corroboren l’escalfament planetari, Trump va advertir que “no és temps per al pessimisme, sinó per a l’optimisme”, mentre instava l’auditori a continuar avançant cap al progrés sense fer cas de les prediccions més negatives sobre el clima.

Al marge de la sostenibilitat, un dels punts forts que figuren en l’agenda d’enguany a Davos, Trump va aprofitar la intervenció per defensar el seu balanç a la Casa Blanca. En aquest sentit, va destacar la victòria de la seva administració en les negociacions comercials empreses amb la Xina, per una banda, i amb Mèxic i el Canadà, per una altra, a més d’una llarga llista d’avenços econòmics al seu país.

Pugna amb la Xina

Quant a la guerra comercial amb Pequín, va dir: “La Xina va perjudicar el nostre comerç, però ningú hi va fer res fins que nosaltres vam decidir afrontar el problema. Llavors la Xina va acceptar fer coses com ara protegir la propietat intel·lectual, obrir el sector financer i mantenir la seva moneda estable.”

Segons Trump, aquestes i altres concessions mai haurien estat possibles sense haver imposat les fortes pujades aranzelàries que van afectar les importacions xineses. Amb tot, va assegurar, les relacions amb Pequín i el president Xi “mai han estat tan bones com ara”.

Davant un auditori atapeït, format per centenars d’alts executius de les companyies més importants del món, el líder republicà va desgranar les fites econòmiques assolides durant el seu mandat, entre les quals hi ha “nivells històrics de creixement i de creació d’ocupació”. “El somni americà ha tornat”, va assegurar, i ara és “més gran, millor i més fort”.

“Hem creat més de set milions de llocs de treball, quan la projecció era de dos. Ho hem fet, doncs, tres cops millor, i l’atur ha baixat a nivells rècord”, va proclamar tot fent notar que els treballadors amb menys ingressos –incloent-hi afroamericans, hispans i altres minories– són els que més s’han beneficiat d’aquestes millores. Amb la mirada posada en les eleccions del novembre a la Casa Blanca, el president va presentar el “model americà” com “un exemple per al món” i va comparar el seu balanç econòmic d’èxit amb el del seu predecessor, el demòcrata Obama.

Trump no va voler participar en la conversa que sol tenir lloc després dels discursos dels caps d’estat. És el moment en què el fundador del Fòrum de Davos, Klaus Schwab, planteja preguntes d’actualitat i d’interès per als assistents.

LES FRASES

No és temps per al pessimisme, sinó per a l’optimisme
El somni americà ha tornat [...], més gran, millor i més fort
Donald Trump
PRESIDENT DELS ESTATS UNITS

Greta: “Els líders s’han rendit”

Redacció

Després de la intervenció negacionista de Trump sobre l’escalfament de la Terra, Greta Thunberg va prendre la paraula en el Fòrum de Davos per criticar, un cop més, la “inacció” dels líders polítics i econòmics en la lluita per la supervivència del planeta.

Per l’activista sueca, els poders s’han “rendit” en aquest combat global, ja que han renunciat a aturar d’una vegada –i no només reduir– l’ús de combustibles fòssils. Thunberg va aprofitar el seu discurs per contestar algunes de les afirmacions que, prèviament, havia fet Trump en el mateix recinte. “Plantar arbres està molt bé, però no s’acosta, ni de bon tros, al que cal fer”, va dir amb referència al compromís del president dels EUA d’afegir-se a la iniciativa ambiental que promou el fòrum. L’activista sueca també va dir que comprèn els temors per la retirada de Washington de l’Acord de París, però va retreure que no indigni ni preocupi ningú que els firmants d’aquest pacte l’estiguin “incomplint”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Israel ataca l’Iran amb drons

barcelona
Elisabeth Megias
Alcaldessa de Tordera (Junts)

“Volem fer canvis estructurals i de pes dins de l’Ajuntament”

Tordera
Nil Papiol
Alcalde d’Hostalric (Sumem per Hostalric)

“Els ingressos per turisme han pujat un 28% en tres anys”

Hostalric
política

La CE tindrà en compte l’aval de la Comissió de Venècia a l’amnistia

madrid
Les Preses

Desmenteixen l’autoria de Les Preses 2020-2030

Les Preses
Kenya

El cap de l’Exèrcit mor en un accident d’helicòpter

Barcelona
país basc

L’Audiencia Nacional espanyola tramita una denúncia contra Otegi

barcelona
escòcia

Acusen el marit de Nicola Sturgeon de malversació de fons

barcelona
Pròxim Orient

Els EUA veten l’admissió de Palestina com a membre de ple dret de l’ONU

Barcelona