Política

Salt aprova un pressupost de 29,1 milions d’euros per al 2020

Els comptes municipals prioritzen aspectes com ara l’habitatge, la seguretat ciutadana, l’educació i la neteja

Es preveu una xifra total propera a 1,5 milions d’euros en matèria d’inversions, 400.000 més que el 2019

El ple de l’Ajuntament de Salt va aprovar ahir el pressupost municipal d’aquest any, que puja a 29.160.751 euros. Aquesta xifra significa un increment del 4,36% respecte al de l’exercici de l’any passat. Els comptes del consistori saltenc van rebre els vots favorables de l’equip de govern, compost per ERC i Junts per Salt. El principal grup de l’oposició, el PSC, es va abstenir; mentre que VOX i Independents per Salt-CUP hi van votar en contra. L’alcalde, Jordi Viñas (ERC), va valorar molt positivament l’augment pressupostari per “poder desenvolupar al municipi les polítiques socials, econòmiques i urbanístiques que permetin de consolidar la transformació a la vila iniciada durant el darrer mandat”.

El govern local va detallar que els pressupostos s’han centrat en quatre grans àrees estratègiques, que concentren diversos dels punts més rellevants. Aquests eixos són l’habitatge, la seguretat ciutadana, la neteja i l’educació. Pel que fa a l’habitatge, destaca principalment l’impuls que rebrà l’Oficina d’Habitatge i la Gestora Urbanística Nou Salt SL, una iniciativa que, segons afirma l’equip de govern, “permetrà de reforçar el suport a les comunitats més vulnerables, al mateix temps que es volen potenciar encara més les polítiques municipals d’habitatge”. Aquestes polítiques inclouen el pla d’actuació municipal 2020-2023, recentment presentat, que pretén crear una borsa de fins a 300 pisos per destinar a col·lectius vulnerables, famílies joves, gent gran i estudiants universitaris.

Més efectius policials

Respecte a la seguretat ciutadana, es vol continuar augmentant els recursos per a la policia local de Salt. L’increment es materialitzarà amb més efectius policials, perquè s’han previst cinc noves places aquest any, i també amb “més i millors” recursos materials. A seguretat ciutadana es destinaran 4.201.344 euros, gairebé uns 300.000 més que el 2019, quan la seva partida va ser d’uns 3.900.000.

El tema de la neteja també és un punt important dins els pressupostos per continuar, en paraules del govern, “les millores ja introduïdes l’any passat amb el nou contracte de neteja viària i recollida d’escombraries”. S’augmenta de 187.000 euros el contracte de recollida de residus i, a més, s’adquirirà un nou vehicle per reforçar el servei.

I, en relació amb l pressupost dedicat a l’àmbit educatiu, l’equip de govern afirma que “continua la dinàmica d’anys anteriors”, amb un increment de 172.217 euros, 11,16% més respecte del 2019. Un objectiu és reforçar el paper de les AMPA i la col·laboració amb la Universitat de Girona a través de la càtedra Tekné de noves tecnologies, dotada de 12.000 euros.

LES XIFRES

4,36
per cent
és l’increment dels comptes municipals d’aquest any respecte als de l’exercici del 2019.
1,5
milions d’euros
és la partida que aquest any es destinarà a inversions, segons va explicar el regidor Toni Vidal.

“Continuem sanejant les arques”

Pel que fa a l’apartat d’inversions, enguany es preveu que sigui propera a 1,5 milions d’euros quan s’activarà la línia que es finançarà a través del romanent de l’exercici 2019. A aquest romanent s’afegiran els 970.000 euros ja pressupostats amb partides concretes. La xifra d’1,5 milions representa un augment de 400.000 euros respecte de l’any passat (el 2019 les inversions es van centrar sobretot en millores de diversos carrers i en la compra de la biblioteca Massagran, al número 204 del carrer Major). Aquest any, en el capítol d’inversions també destaquen partides com la de 175.000 euros per executar reformes urbanístiques als carrers i places de la vila. També s’hi preveuen, per exemple, 100.000 euros per a la millora de parcs infantils i 76.000 per a instal·lacions esportives. Toni Vidal, regidor d’Hisenda de l’Ajuntament, explica que continuen “sanejant la situació de les arques municipals per així disposar de recursos propis”. En aquest sentit, el deute voltarà el 35%, quan fa sis anys era del 106%. Durant l’exercici es preveu una amortització dels préstecs pendents de 2.636.000 euros, que podria arribar a situar el deute per sota del 30%.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

guerra a europa

Rússia ataca diverses regions i deixa nou ferits, entre ells quatre nens, a Odessa

barcelona
politica

Aragonès recela de la crida a la unitat de Puigdemont: “No m’en refiaria gaire”

barcelona
regne unit

El Parlament britànic aprova el pla per deportar migrants a Ruanda

barcelona
política

Zapatero: “Hauria estat tremendament negatiu veure Puigdemont a la presó”

barcelona
alemanya

Detenen l'assistent d’un eurodiputat d’AfD sospitós d’espiar per a la Xina

barcelona
Jon O. Urain
Editor de política de ‘Berria’

“EH Bildu ja és una alternativa de govern al País Basc”

Barcelona
Carles Puigdemont
Candidat de Junts + Puigdemont x Catalunya

“Si hi ha una majoria simple però sòlida hem d’intentar governar”

Perpinyà
Eugeni Pibernat i Roig
Portaveu de Tots per Begur i Esclanyà (TxBE) i cap de l’oposició local

“Sense nous permisos d’obres no hi ha marge per invertir”

Begur
estats units

Desenes de detinguts en la Universitat Yale contra la guerra a Gaza

barcelona