Política

L’Audiència Nacional demana més informació a la fiscalia per decidir si investiga 12 ex-alts càrrecs de CDC

Anticorrupció els relaciona amb “donacions” al partit realitzades entre 2008 i 2013

En total haurien superat els cent mil euros

El jutge de l’Audiència Nacional (AN) espanyola José de la Mata, que instrueix el cas conegut com el 3 per cent sobre un suposat finançament irregular de Convergència Democràtica de Catalunya (CDC), ha ha requerit a la fiscalia anticorrupció que “ampliï les raons” per les quals considera que una dotzena d’ex-alts càrrecs de la formació “podrien estar implicades” en un presumpte blanqueig.

En una providència dictada aquest dilluns, el magistrat requereix aquesta ampliació de la informació facilitada en l’escrit del ministeri públic abans de resoldre la pretensió de la fiscalia anticorrupció de citar-los a declarar com a investigats. De la Mata demana al fiscal que concreti per què creu “que es tracta d’algun tipus d’actuació a través de la qual el partit ingressa i justifica fons d’origen desconegut a l’empara de donacions relacionades per particulars”.

Quatre exconsellers sota el focus

La fiscalia Anticorrupció ha demanat al jutge que investigui per un suposat delicte de blanqueig de capitals dotze ex-alts càrrecs del partit, entre els quals quatre exconsellers de la Generalitat. En concret, Anticorrupció demana al titular del jutjat d’instrucció 5 de l’Audiència Nacional (AN), José de la Mata, que citi com a investigats els exconsellers Jordi Jané, Pere Macias, Felip Puig i Irene Rigau; l’exdirector general de Telecomunicacions i Societat de la Informació de la Generalitat Carles Flamerich, l’eurodiputat Marc Guerrero, als exdiputats Gloria Renom i Xabier Crespo, l’exsenadora Montserrat Candini, els exparlamentaris autonòmics catalans Víctor Vila i Jordi Moltó i l’exregidor de Barcelona Eduard Freixedes.

El fiscal justifica la petició a la vista dels informes de la Guàrdia Civil que relacionen els excàrrecs convergents amb diverses “donacions” realitzades entre 2008 i 2013 que en total van superar els cent mil euros.

Després d’analitzar els documents, la Fiscalia Anticorrupció sosté que les donacions realitzades per persones físiques poden amagar “algun tipus d’actuació a través de la qual, el partit ingressa, i justifica, fons d’origen desconegut”.

Els dotze polítics van fer, segons l’informe, donacions de 3.000 euros en una o més ocasions i, segons l’escrit d’Anticorrupció, en total es podrien arribar als 106.000 euros. L’informe d’Anticorrupció recull que Jané i Macías van fer quatre pagaments de 3.000 euros cada un el 2008, 2009, 2010 i 2013, que Puig va fer tres ingressos de 3.000 euros cada un, i que Rigau en va fer dos, també de la mateixa quantitat, el desembre de 2008 i 2010, respectivament.

Segons la fiscalia, les donacions d’aquests dotze polítics amagaven una “operativa de blanqueig de diner” ja que els alts càrrecs ingressaven diners al partit per amagar donacions i camuflar el veritable origen dels fons. Per això, diu Anticorrupció, les quantitats són de 3.000 euros, el límit per evitar que la sucursal bancària hagi d’avisar el Banc d’Espanya.

Anticorrupció destaca que entre els anys 2008 i 2010, les donacions dels dotze càrrecs de Convergència són més altes que les que es fan entre el 2011 i el 2013, i que es presenten al mes de novembre, i que en canvi, el 2014 i 2015, fan donacions mensuals i de poc valor.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

GIRONA

Dani Cornellà serà el cap de llista de la CUP a la demarcació

GIRONA
política

Ara Més se suma a la coalició d’ERC, Bildu i BNH per a les europees

barcelona
còrsega

L’Assemblea aprova el projecte de reforma per a l’autonomia

barcelona
POLÍTICA

ERC tria els representants de la Selva, Gironès i Pla de l'Estany per a la seva llista

GIRONA / SANTA COLOMA
política

Ajornat el judici contra Jové, Salvadó i Garriga per la campanya electoral i no per la llei d’amnistia

barcelona

Refer la llei d’enjudiciament

Madrid

Turquia, mediadora per interès

Istanbul
Brigid Laffan
Presidenta de l’European Policy Centre

“Les guerres a Ucraïna i Gaza definiran el futur d’Europa”

Barcelona
Susanna Bazán López
Cap de l’oposició a Porqueres (Junts per Porqueres)

“Hi ha una mala gestió de govern i falta transparència”

Porfqueres