Política

Turull: “Evitin episodis com els d’ahir”

Tot i que la sèrie que quan pot mira Jordi Turull a la presó (l’oferta, és clar, és limitada) és la mítica La Casa de la Pradera, farcida d’esdeveniments traumàtics com la ceguesa de la filla gran o els mil i un problemes per tirar endavant la granja familiar, per a l’exconseller de Presidència cap drama és comparable amb episodis com el que es va veure dilluns al Parlament. “Ara sé que em ficaré en un vesper”, va admetre quan li tocava respondre a les preguntes fetes pels diputats de JxCat, la Crida Constituent, ERC i la CUP durant la sessió de la comissió d’investigació sobre el 155, “però tot i agrair-los la seva solidaritat, els he de dir que si volen que siguem més feliços a les nostres cel·les, han d’evitar episodis com els d’ahir, encara hi són a temps”. Turull es referia al tens i caòtic ple que va acabar suspès després que el president del Parlament, Roger Torrent, acceptés l’última decisió del Tribunal Suprem i retirés l’escó al president Quim Torra. Els aplaudiments dels diputats de JxCat a Torra mentre els seus companys d’Esquerra es mantenien estàtics i amb cara de circumstàncies és una imatge demolidora que, com va recordar Turull, dona ales a “la cort mediàtica del 155”.

Al diputat de JxCat no el preocupen els missatges apocalíptics de certs mitjans de comunicació perquè “abans del 155 ja hi va haver moments com aquest i no es cansaven de dir que la legislatura s’havia acabat” i no va ser així, però té clar que si es vol seguir avançant cal recuperar “la unitat”. “Més que la unitat –va matisar–, ens cal lleialtat i confiança, perquè no podem fallar als ciutadans.” “Estic trist quan des de la presó veig aquesta desunió, i la gent que ens envia cartes tampoc no entén res”, va etzibar tocant la cresta a propis i estranys, assegurant que “és fumut que els diputats oblidin quins són els seus compromisos amb els ciutadans”. Instants després, visiblement moix i afectat, va venir un dels moments més intensos: “Volem trobar sentit a la presó, i amb episodis com aquest no el trobem.”

Per a l’exconseller condemnat a dotze anys de presó per sedició i malversació de fons públics, “recuperar l’esperit d’anar a l’una de debò” és “més necessari que mai” perquè en la taula de diàleg que s’ha d’encetar “és possible que el PSOE falli, però el que no pot passar és que fallem nosaltres”. Això sí, en clara referència als socialistes i també als seus socis d’ERC, va advertir que el diàleg havia de ser “real, no per fer bullir l’olla o marejar la perdiu”.

Més humanitat a la presó que a Cs

Tot i la forta crítica que aquesta intervenció plantejava, les paraules més dures de Turull van ser per als diputats de Ciutadans, que van plantejar retrets i preguntes a Oriol Junqueras –que afectaven la resta de presos– però van marxar abans que cap dels interpel·lats pogués obrir la boca. “Són uns maleducats i covards, a la presó hi ha molta més humanitat que la que desprenen aquestes persones”, va dir el diputat de JxCat, que va convidar Lorena Roldán a mirar-lo “a la cara” quan parla dels suposats privilegis dels quals gaudeix entre reixes.

Turull també va defensar que el govern de Puigdemont no va enganyar a ningú amb la DUI i que estava preparat “per fer un Estat en quatre mesos”. “Qui no estava preparat per a un acte de radicalitat democràtica com aquest era l’Estat.” De fet, en la seva intervenció inicial, va assegurar que el 155 va ser “la culminació d’un fracàs per engany de l’Estat”. Es va passar de la transició i el pacte del 78 a la promesa de més autogovern per acabar “combatent-lo”, va resumir. A partir de llavors, va assegurar, tot el que ha passat “hauria de fer estremir a qualsevol demòcrata”. Tant Turull com els diputats que van tenir el torn de paraula van recordar que ell va ser objecte d’una de les màximes anomalies democràtiques, ja que quan es va presentar com a candidat a la presidència de la Generalitat no va poder participar en el segon debat d’investidura perquè va haver d’ingressar per segon cop a la presó. “Sempre em quedarà el dubte de què va passar, perquè estàvem complint amb totes les mesures cautelars ”, va deixar enlaire.

El diàleg ha de ser real, no per fer bullir l’olla o marejar la perdiu
JORDI TURULL


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Refer la llei d’enjudiciament

Madrid

Turquia, mediadora per interès

Istanbul
Brigid Laffan
Presidenta de l’European Policy Centre

“Les guerres a Ucraïna i Gaza definiran el futur d’Europa”

Barcelona
Susanna Bazán López
Cap de l’oposició a Porqueres (Junts per Porqueres)

“Hi ha una mala gestió de govern i falta transparència”

Porfqueres
política

Collboni perd la moció de confiança, però anuncia una ampliació del govern

barcelona
rússia

Sis anys de presó per a una membre de Pussy Riot

barcelona
rússia

El Kremlin continua entossudit a culpar Kíiv de l’atemptat

barcelona
polònia

Destituït i investigat per espionatge el cap de l’Eurocos

barcelona
política

Podem es desdiu i no es presentarà al 12-M

barcelona