Política

LA CRÒNICA

Allò d’en Matteotti

Si el procés s’expliqués a partir d’abraçades, hi figuraria la que ahir es van fer Torra i Junqueras

Els ho havia advertit feia pocs minuts a partir d’una anècdota de quan era petit i estudiava amb professors italians. Deien, al jove alumne Oriol Junqueras, a tomb de l’assassinat per part del feixisme del diputat Giacomo Matteotti, un dels caps de l’oposició parlamentària a Mussolini, que “els demòcrates mai han d’abandonar la seu parlamentària, mai han de renunciar a parlar en seu parlamentària”. “No s’abandonen mai els parlaments, sempre que es pot, s’hi parla, s’hi defensen posicions de manera educada. Sempre que es defensi de manera educada, és la nostra obligació i deure, i gairebé la nostra devoció, poder parlar en seu parlamentària”, va defensar el president d’ERC, pres polític, vicepresident legítim, eurodiputat i vicepresident del grup parlamentari dels Verds/ALE al Parlament Europeu en la seva compareixença a la comissió del 155, com si pressentís que els diputats de Ciutadans s’aixecarien i marxarien de la sala.

Junqueras havia estat escoltant atentament els retrets de Lorena Roldán mirant-la fixament als ulls, traient-se les ulleres, desafiant-la a aguantar-li la mirada, com havia avançat que faria; però Roldán no va voler ni esperar la resposta del dirigent republicà i va abandonar la comissió –a la qual fins ahir no havia assistit mai– amb un mig somriure. “No s’esperaran a la meva resposta?”, li preguntava Junqueras aixecant el braç com dient “home!”. “Llàstima, havíem començat a dialogar i ara marxeu, quina mania de marxar, he començat a explicant-vos allò d’en Matteotti”, els recordava infructuosament. “Seria elegant que es quedessin a escoltar la resposta”, els indicava el president de la comissió, Toni Morral.

Roldán i la seva claca de diputats només van sortir a escena per la compareixença del líder d’ERC, malgrat quedar-se tot el dia a la cambra. “Es fan petits al costat de l’Oriol”, comentaven els seus companys de partit. A Ciutadans no li va interessar parlar amb cap altre dels presos. Ni els socialistes, als quals ERC acaba d’investir el president, ni tampoc el PP no van fer acte de presència.

“Qui més crida en contra d’aquestes tesis [independentistes], és qui més vots perd a tot arreu, en totes les eleccions, sense excepció, i el fet que molts de vosaltres abaixeu els ulls quan us ho dic és la prova més gran”, els va etzibar Junqueras, bo i constatant que la majoria dels perpetradors de l’article 155 ja no hi són (Mariano Rajoy, Soraya Sáenz de Santamaría, Albert Rivera), mentre que ell continua dempeus: “Les urnes ens han passat factures diferents.”

Junqueras, igual que Quim Forn, no tornava al Parlament des d’aquell 27-O en què es va proclamar la independència. La resta no trepitjaven la Ciutadella des del ple migpartit d’investidura de Jordi Turull, mig celebrat el març del 2018. La prova que el retorn d’ahir era un miratge de menys de vint-i-quatre hores era la presència de mossos de paisà que s’anaven rellevant per fer guàrdia a peu dret en un racó de la sala. Un d’ells consultava el mòbil amb un llaç groc a la part interna de la funda del telèfon.

Els represaliats van arribar abans de les nou del matí. Primer, l’exconsellera Dolors Bassa, procedent del Puig de les Basses. Si el procés s’expliqués a partir d’abraçades, hi figuraria la que el president, Quim Torra, es va fer amb Junqueras al vestíbul del Parlament l’endemà que se li retirés l’escó, l’endemà de la fotografia dels consellers d’ERC asseguts sense aplaudir-lo. Seguidament, els presos van pujar l’escalinata que el 27-O era plena d’alcaldes alçant la vara amb el govern que avui és a la presó i a l’exili rere la balustrada. Tots sis van seguir les intervencions dels seus companys des de la zona de presidència i el despatx d’audiències, on Roger Torrent els va acompanyar de bon matí.

Les compareixences van servir per constatar que estan en plena forma. L’exconseller de la Presidència va lamentar no haver pogut dir a la cara als diputats de Ciutadans que “són uns maleducats i uns covards” perquè “l’única cosa que saben fer a banda de dir mentides i difamar és córrer de seguida a les faldilles de la cúpula judicial”. “Els puc assegurar que a la presó hi ha molta més humanitat que la que desprenen aquestes persones. M’agradaria que la senyora Roldán m’aguantés la mirada quan parla del tracte que hauríem de tenir a la presó”, va desitjar Turull.

A l’exconsellera Dolors Bassa, que va fer un relat colpidor dels efectes físics que provoca la presó, li va saber greu que els diputats taronja no hi fossin, perquè els volia explicar totes les dificultats derivades del 155 que Ciutadans va signar: “Van arriscar el benestar de la ciutadania per un rèdit electoral, és imperdonable.” També l’exconseller Raül Romeva hauria estat “encantat d’escoltar aquella gent que se sent exclosa, però és que han decidit marxar”. “M’encantaria escoltar-nos cada dia, però és que ni tan sols s’han dignat a venir-nos a veure a la presó. Soc un magnífic escoltador, però també tinc el dret a defensar allò que crec”, va reivindicar Romeva en presència de la seva parella, l’eurodiputada Diana Riba, que piulava: “Per unes hores, la política torna al terreny de la política. Per unes hores, l’anormalitat democràtica es difumina. Per unes hores, et puc tornar a donar la mà en llibertat.”

Junqueras, al costat del vicepresident Pere Aragonès, aplaudia l’actuació política dels seus companys d’ERC, mentre que Turull va ser dels més crus a l’hora de demanar d’aparcar els retrets entre els socis de govern: “Segons quins episodis veiem, no trobem sentit a la nostra presó.” “A la presó els moments tristos que vivim són quan veiem moments com el d’ahir [abans-d’ahir]; si ens volen fer més feliços, episodis com el d’ahir no els facin, sisplau”, va reclamar al bloc independentista. L’excandidat a la presidència els va fer avinent la teoria del replà, que diu que n’hi ha que voldrien anar tres graons més amunt i altres, tres més avall, però que només al replà es troben tots: “Hi ha replà.” Igualment, l’exconseller Forn va exigir a l’independentisme deixar els partidismes i el tacticisme de banda.

Mentre compareixien els presos, continuava la repressió: el Tribunal de Comptes reclama 4,1 milions d’euros als responsables de l’1-O, el Tribunal Constitucional va acordar dur a la fiscalia Torrent i altres membres de la mesa perquè investigui si l’han desobeït, la JEC va amenaçar Clara Ponsatí... També es va saber que els presidents Quim Torra i Pedro Sánchez es reuniran la setmana vinent. Si hi ha replà o no n’hi ha, es comprovarà els pròxims dies.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona
estat francès

Aproven una llei que castiga la discriminació capil·lar

barcelona