Política

La suspensió de Torra torna a debat al ple del Parlament

Els grups han d’aprovar el recurs de la cambra contra la decisió de la Junta Electoral Central

El conseller Puigneró retreu a Torrent “falta de valentia” i el president descarta fer “salts al buit”

La suspensió de l’acta de diputat del president Torra torna la setmana que ve a l’hemicicle del Parlament. Es tracta d’un tràmit jurídic per tal que la cambra pugui presentar recurs contra la decisió de la Junta Electoral Central de retirar-li l’acta, d’acord amb una providència del Tribunal Suprem feta arribar a la cambra catalana. Abans d’arribar al ple, però, la junta de portaveus que se celebra dimarts n’haurà d’aprovar la incorporació en l’ordre del dia.

Tot i la situació de la política catalana, es preveu que no hi hagi cap obstacle per a aquesta tramitació i que es pugui aprovar amb la majoria de vots dels grups parlamentaris de la cambra, ja que es tracta d’un procediment jurídic que ha de donar resposta al contingut pel qual la JEC va decidir suspendre Torra com a diputat. Fins ara el Suprem només ha donat resposta a les mesures cautelars sol·licitades per Torra, que van ser rebutjades amb la consegüent execució de la retirada de l’acta. JxCat, recordem-ho, ha decidit que no substituirà Torra per un altre diputat, amb la qual cosa el grup disposarà d’un vot menys en les votacions a la cambra.

JxCat i ERC continuen mantenint fortes discrepàncies arran de l’acatament dels republicans de la retirada de l’acta de Torra. Ahir va ser el conseller de Polítiques Digitals, Jordi Puigneró, qui va acusar el president del Parlament, Roger Torrent, de “falta de valentia”. “És evident que la pressió és màxima i ha estat màxima per part de l’Estat. Crec que hi ha hagut tres moments al llarg d’aquesta legislatura en què hauríem desitjat més valentia per part del president del Parlament. No s’ha produït, i per això anem a eleccions”, va afirmar durant una entrevista a RAC1. Aquests tres moments, segons el conseller, van ser la suspensió del ple del 30 de gener del 2018 en el qual JxCat esperava investir a distància Carles Puigdemont; el xoc entre les forces independentistes per la decisió del Tribunal Suprem –prèvia al judici del procés– de deixar els processats sense els seus “drets” com a diputats, i, finalment, l’ordre de la JEC del 3 de gener. “Crec que el Parlament ha de protegir millor aquests embats, i més quan l’últim estava relacionat amb un òrgan administratiu, com és la JEC, i enteníem que calia estar al costat del president”, va reblar.

Per la seva banda, el president Roger Torrent també es va referir ahir a la crisi definitiva entre JxCat i ERC que va provocar que el president Torra anunciés eleccions anticipades un cop estigui aprovat el pressupost. Torrent va negar que hagi deixat a la intempèrie el president de la Generalitat tal com Torra va manifestar en la declaració institucional de dimarts, i assenyalava que el Parlament no ha pres la decisió de treure l’acta de diputat a Torra, sinó que el responsable és un “estat demofòbic que intenta vulnerar els drets fonamentals”. Reiterava que no es podien posar en risc els acords del Parlament, com els pressupostos per al 2020.

Amb tot, el president de la cambra va fer autocrítica i va admetre que hi ha una “dinàmica partidista” en l’àmbit independentista i que el “gran problema de la legislatura ha estat confondre l’adversari”. Torrent admetia que ha passat la setmana més complicada, tot i que ha tingut moments de satisfacció com ara quan els polítics presos van entrar dimarts per la porta solemne del Parlament.

El que toca és “ser responsable amb la institució, el país i el moviment”, hi afegia Torrent, per a qui “per fer un salt al buit” cal preveure totes les conseqüències de la desobediència. I, sobretot, la desobediència ha de ser útil i tenir una estratègia al darrere. “Hem parlat de la desobediència com a solució de tot i no ho és. Ha de respondre a una estratègia i a una utilitat”, va reblar. Així mateix, va assenyalar, ja en període de precampanya, que no s’ha d’abusar d’un “simbolisme estèril” i va defensar que ara per ara no veu alternativa a l’estratègia d’ERC.

LA FRASE

La desobediència no és la solució a tot; el problema ha estat confondre l’adversari
Roger Torrent
president del parlament


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Guerra a Gaza

Un oasi de pau contra l’odi

Neve Shalom
Marc Sanabria
Cap de l’oposició a Palau-solità i Plegamans i portaveu del PSC

“La biblioteca era la punta de llança de la renovació”

Palau-solità i Plegamans
política

El govern va renovar al febrer les condicions per al Hard Rock

barcelona
estat espanyol

Europa reacciona a la “bomba a Espanya” de la possible dimissió de Sánchez

barcelona
ESTAT ESPANYOL

Rovira empatitza amb Sánchez i li recorda que ella és a l’exili

BARCELONA
estat espanyol

Puigdemont anima Sánchez a presentar una qüestió de confiança

barcelona
estat espanyol

Feijóo acusa Sánchez de desistiment de funcions i de victimitzar-se

barcelona
estat espanyol

Yolanda Díaz dona suport a Sánchez i crida a “defensar la democràcia”

barcelona
estat espanyol

Rufián: “Malgrat tot, avui només es pot donar suport a Pedro Sánchez”

barcelona