Política

Els lletrats del Parlament aclareixen que Torra pot ser president sense ser diputat

Asseguren en una nota que es manté el criteri de l’informe del 13 de gener, on defensen que pot mantenir la presidència encara que perdi l’escó

Els lletrats del Parlament han aclarit aquest dimarts que, segons el seu criteri, Quim Torra pot mantenir la presidència de la Generalitat encara que hagi perdut la condició de diputat de la cambra catalana.

Així ho ha exposat Antoni Bayona, un dels lletrats dels serveis jurídics del Parlament, en una nota d’aclariment, després que hagi transcendit el recurs que es va presentar davant el Tribunal Suprem el passat 16 de gener, que alertava del risc que Torra perdés la presidència de la Generalitat si se li retirava l’acta de diputat, per ordre de la Junta Electoral Central (JEC).

El recurs –al qual el Suprem va respondre el 23 de gener que havia de ser enviat pel ple de la cambra i no per la mesa– advertia que l’efectivitat de l’ordre de la JEC “afectaria de ple a l’acte d’investidura del president de la Generalitat mitjançant el qual el Parlament va donar la seva confiança política al diputat la credencial es deixa ara vacant per la Junta Electoral Central”.

La condició de diputat, subratllava el recurs, és “requisit necessari per a ser president de la Generalitat i, tot i que la norma no ho digui expressament, és possible interpretar-la en el sentit que aquesta condició no només actua en el moment de la elecció, sinó que ha de mantenir-se mentre es desenvolupi el càrrec”.

En la seva nota, emesa després d’una reunió dels serveis jurídics celebrada aquesta tarda al Parlament, Bayona aclareix que el recurs volia exposar “l’existència d’aquest problema”, com “estratègia jurídica” per aconseguir la suspensió de l’ordre de la JEC i permetre que Torra pugui mantenir l’acta de diputat.

Però malgrat plantejar aquest “dubte interpretatiu” com a estratègia davant el Suprem, Bayona assegura que “es manté el criteri exposat” en un informe previ emès pels lletrats el 13 de gener, “en el sentit que el president de la Generalitat pot mantenir aquesta condició encara que perdi la de diputat”.

En aquest informe –signat pel lletrat major, Joan Ridao, i pel mateix Bayona– s’hi remarcava que “la condició de diputat no és necessària per mantenir la de president de la Generalitat”. També s’hi argumentava que ni l’Estatut ni la Constitució estableixen que “la condició de diputat s’hagi de mantenir necessàriament una vegada duta a terme la investidura o durant tot l’exercici del càrrec de president”.

Aquest dimecres, el ple del Parlament votarà si presenta recurs contenciós administratiu contra la retirada de l’acta de diputat a Torra. Fonts parlamentàries han explicat a Efe que, aquesta vegada, a diferència del presentat el 16 de gener, no es demanaran les mesures cautelars de suspensió de l’ordre de la JEC, per les quals s’havia seguit l’estratègia de vincular els càrrecs de president i diputat.

Per la seva banda, Torra ha recorregut davant el Suprem la seva condemna d’inhabilitació per desobediència i sol·licita que deixi en suspens els efectes de la seva condemna, entre ells la pèrdua de la seva condició de diputat que va acordar la JEC, tot i que puntualitza que no mantenir l’escó no li impedeix seguir al capdavant de la Generalitat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estats units

Un centenar d’universitaris de la USC, detinguts en protestes propalestines

barcelona
POLíTICA

L’extrema dreta rebenta un debat electoral a Barcelona

barcelona
guerra a gaza

El Gabinet de Guerra israelià es reuneix a Tel-Aviv per a tractar la invasió de Rafah

barcelona
guerra a europa

Biden va enviar a Ucraïna en secret míssils ATACMS, revela la Casa Blanca

barcelona
unió europea

L’Eurocambra tanca una legislatura marcada per la covid i Ucraïna

barcelona
ADMINISTRACIONS

Pineda aprova millorar la participació ciutadana als plens

PINEDA DE MAR
política

Salvador Illa guanyaria les eleccions i l’independentisme perdria la majoria al Parlament

barcelona
estat francès

Macron entra en campanya amb un crit d’alarma: “Europa pot morir”

barcelona
Estat espanyol

L’entorn i els socis de Sánchez l’animen a continuar

Barcelona