Política

En directe

Parlament

Llum verd del ple al recurs contra la inhabilitació de Torra com a diputat

La proposta tira endavant amb els vots de JxCat, ERC, CatECP i la CUP i l’abstenció del PSC

Seguiu la sessió en directe al digital

El ple del Parlament ha aprovat aquest dimecres la proposta de presentar un recurs contenciós administratiu al Tribunal Suprem (TS) contra l’ordre de la Junta Electoral Central (JEC) de retirar l’escó al president de la Generalitat, Quim Torra.

La cambra ha avalat presentar el recurs després que el TS determinés que és el ple i no la Mesa qui ha de decidir si el presenta o no, com ja va intentar fer el 16 de gener. La iniciativa ha tirat endavant amb el suport de JxCat, ERC, CatECP, la CUP-CC (70 vots) i l’abstenció del PSC-Units (17). Cs i el PP s’hi han oposat (40 vots).

El diputat de JxCat i vicepresident primer de la cambra, Josep Costa, ha defensat que l’objectiu del recurs no és protegir Quim Torra sinó defensar “les institucions del país” i “la sobirania del Parlament”.

El diputat d’ERC Marc Sanglas ha recordat a Cs i PP que Torra “és el president del país” i ho serà “mentre els seus ciutadans ho vulguin”. “Només aquesta cambra pot posar o treure presidents”, ha advertit. En aquest sentit, ha criticat que les dues formacions de dretes reclamin “als despatxos el que no poden guanyar a les urnes”.

El diputat de la CUP Carles Riera ha justificat el suport al recurs per “estricta solidaritat antirrepressiva” però ha advertit que “ja cansa” perquè aquest recurs “camina cap a enlloc”. “Què passarà si finalment arriba la sentència ferma d’inhabilitació? Desobeirem o farem soroll i fum i després plegarem veles?”, ha preguntat. En aquest sentit, Riera ha assegurat que l’autodeterminació, l’amnistia i la desobediència “no es fan a cop de recurs”.

La portaveu de CatECP, Marta Ribas, també ha recordat a Cs que Torra “continua sent el president de la Generalitat” “fins que hi hagi pressupostos i convoqui eleccions”.

Ribas ha admès que Torra no és el cap del govern que els comuns voldrien, però ha defensat que el seu objectiu és “treure’l a les urnes” i no als jutjats. A més, ha assenyalat que Cs i PP no tenen “ni la JEC, ni una sentència ferma ni els arguments dels lletrats del Parlament per dir que Torra no és president”.

El diputat de PSC-Units Ferran Pedret ha anunciat que el seu grup “no bloqueja” que el Parlament presenti el recurs “allà on pertoca” però ha posat en dubte la “sobreactuació” de Torra amb una “desobediència simbòlica”. Pedret ha preguntat “on està l’heroïcitat o l’èpica?” de desobeir una ordre de la JEC que li demanava retirar una pancarta que en període electoral es podia considerar partidista.

Per contra, tant Cs com el PP han criticat que el paper del Parlament no és defensar els interessos de Torra.

El president de Cs al Parlament, Carlos Carrizosa, ha demanat al Parlament, als alts funcionaris i als diputats que no siguin “còmplices de l’egoisme polític” de Torra i Puigdemont. I és que, segons Cs, la cambra catalana no ha de prestar els seus advocats a qui consideren expresident de la Generalitat.

És per això que ha deixat clar que Cs vota no al “segrest i la utilització del Parlament per defensar un expresident que li sembla que està per sobre de les lleis”. “Emparant un condemnat per delinqüència degraden la qualitat democràtica de Catalunya”, ha etzibat.

El diputat popular Daniel Serrano ha dit que Torra “com a ciutadà espanyol que és, té dret a la tutela judicial efectiva”, però ha desestimat que s’hagi de fer a través de la cambra catalana. Serrano ha afirmat que Torra ja ha estat condemnat pel TSJC per un delicte de desobediència i per això ha exigit al president del govern espanyol, Pedro Sánchez, que iniciï els tràmits per a “cessar” el president. A més, li ha demanat que no es reuneixi amb ell dijous, com està previst.

Emissió en directe

La sessió plenària continua amb el debat general sobre “la lluita contra la corrupció i per al bon ús dels fons públics”, sol·licitat per Cs.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Guerra a Gaza

Un oasi de pau contra l’odi

Neve Shalom
Marc Sanabria
Cap de l’oposició a Palau-solità i Plegamans i portaveu del PSC

“La biblioteca era la punta de llança de la renovació”

Palau-solità i Plegamans
política

El govern va renovar al febrer les condicions per al Hard Rock

barcelona
estat espanyol

Europa reacciona a la “bomba a Espanya” de la possible dimissió de Sánchez

barcelona
ESTAT ESPANYOL

Rovira empatitza amb Sánchez i li recorda que ella és a l’exili

BARCELONA
estat espanyol

Puigdemont anima Sánchez a presentar una qüestió de confiança

barcelona
estat espanyol

Feijóo acusa Sánchez de desistiment de funcions i de victimitzar-se

barcelona
estat espanyol

Yolanda Díaz dona suport a Sánchez i crida a “defensar la democràcia”

barcelona
estat espanyol

Rufián: “Malgrat tot, avui només es pot donar suport a Pedro Sánchez”

barcelona