Política

L’ONU veu la situació dels pobres a l’Estat espanyol de les pitjors de la UE

El relator de les Nacions Unides avisa que el sistema “falla completament” a les persones sense recursos

Critica la inexistència d’habitatge de baix cost

El relator especial de les Nacions Unides per a la pobresa extrema, Philip Alston, ha alertat que l’Estat espanyol “està fallant completament” a les persones pobres i que la seva situació està “entre les pitjors de la UE”. Alston ha fet aquestes declaracions després d’una visita oficial a l’Estat en la qual avisa que “tot i que Espanya prospera econòmicament, hi ha massa gent amb dificultats”.

Alston destaca com a grans problemes “la profunda pobresa generalitzada, l’elevada desocupació, la crisi de l’habitatge de proporcions impressionants” i “un sistema fiscal que dona molts més beneficis als rics que als pobres”. “Els responsables polítics han fallat a la gent pobra i els drets socials rarament es prenen seriosament”, critica.

Si bé el relator veu positiu que “la nova coalició de govern estigui fermament compromesa amb la justícia social”, avisa que “els reptes són grans”. “El missatge del nou govern és benvingut, però les accions han d’estar a l’altura de la seva retòrica”, ha defensat, tot recordant que la pobresa és “una elecció política” i que si els governs volen, la poden superar.

Alston considera que el sistema de protecció social a l’Estat és “completament inadequat” perquè “deixa un gran nombre de persones en situació de pobresa”. Lamenta, per exemple, que l’habitatge de baix cost sigui “pràcticament inexistent” i que el sistema d’assistència social estigui “trencat”.

El relator de l’ONU també critica que a l’Estat espanyol hi ha “un sistema educatiu segregat i cada vegada més anacrònic” i “una mentalitat burocràtica arrelada en moltes parts del govern que valora els procediments formalistes per sobre del benestar de les persones”.

Informe

L’expert de l’ONU farà un informe sobre la pobresa basant-se en el seu recent viatge a Madrid, Catalunya, Galícia, el País Basc, Extremadura i Andalusia, on ha parlat amb diverses autoritats i entitats. “Vaig visitar zones que molts espanyols no reconeixerien com a part del seu país”, ha assegurat Alston després del viatge. Segons ell, va veure zones “en condicions pitjors que les que hi ha en un camp de refugiats, sense aigua corrent, electricitat o sanejament”. El relator alerta que la gent més pobra se sent “abandonada” i que només intenta buscar “una feina digna”.

Entre els col·lectius més “descuidats pels polítics” i castigats per la pobresa, Alston destaca la comunitat gitana, les dones, els immigrants, les treballadores domèstiques i els discapacitats.

Pel que fa a les recomanacions que transmetrà al govern espanyol i que farà públiques el juny vinent a Ginebra, Alston ha destacat l’aplicació d’una renda mínima a nivell de tot l’Estat, així com una reforma fiscal redistributiva perquè, segons ha remarcat el responsable de l’ONU, “es recapten menys impostos que en països de l’entorn” i “la classe mitjana rep moltes més prestacions que la pobra”.

LES FRASES

Els drets socials rarament es prenen seriosament
Vaig visitar moltes zones que molts espanyols no reconeixerien com a part del seu país
Philip Alston
Relator de l’onu per a la pobresa extrema


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona