Política

La secretària judicial del 20-S: “Li van donar a Trapero mitja hora per treure’m i crec que va dir que era impossible”

La lletrada reitera que va passar “por” però matisa que no sap si va sentir Forcadell

Declara com a testimoni al judici a l’Audiència Nacional contra el major i l’excúpula d’Interior en relació a l’escorcoll a Economia

La secretària del Jutjat d’Instrucció número 13 de Barcelona, Montserrat del Toro, ha explicat quan li va demanar al jutge que la tragués del departament d’Economia el 20-S “com fos”, a Trapero li van donar mitja hora per fer-ho: “Crec que va dir que era impossible”. Durant la seva declaració com a testimoni a l’Audiència Nacional, ha admès que al cap de poc van arribar uns agents uniformats que tenien l’ordre del major “d’establir un pla de sortida” i que, tot i que no la opció que li van oferir no li va semblar la més “adequada”, no li va quedar “més remei” que fer-ho. Del Toro ha reiterat, tal i com va fer al Suprem, que aquell dia va passar por però ha matisat que no sap si va sentir Carme Forcadell i tampoc està segura d’haver vist un manifestant escopint un agent.

Del Toro ha mantingut el mateix relat que va fer durant la seva declaració al Suprem. Ha dit que el 20-S va passar por i ha recordat el periple que va viure per sortir de les dependències d’Economia.

A preguntes del fiscal, ha detallat li van donar una primera opció que passava per sortir acompanyada de dos agents de seguretat ciutadana i que, un cop arribessin a una parada de metro, havia de córrer i “buscar-me la vida”. “Els vaig dir que això era inadmissible, que havia vingut amb la comitiva i que havia de sortir amb la comitiva”, ha detallat.

La segona opció que van posar sobre la taula va ser un “passadís amb voluntaris de l’ANC” on, segons ha dit, hi havia d’haver efectius de la Brimo. “Podia ser una mica més segur però la Brimo no podia contra les 40.000 persones que hi havia allà i menys si em tocava sortir a mi sola”, ha dit.

La secretària d’Instrucció 13 ha assegurat durant la seva declaració que durant l’escorcoll no va tenir por però que a mesura que avançava el dia i cada vegada es congregava més gent a l’exterior, la sensació va canviar. Com a exemple, ha posat el moment en què va pujar al terrat de l’edifici perquè un dels agents que va participar a l’escorcoll signés l’acta. “Vaig fer fotografies perquè no ho havia vist mai. En aquell moment vaig sentir que estàvem perduts, que o sortíem per l’aire o estàvem perduts”, ha repetit.

També ha relatat un moment en què des del vestíbul de l’edifici va veure una gran “aglomeració de gent”, que va sentir com llençaven una ampolla d’aigua contra el vidre i que hi havia manifestants “enclastats als vidres”.

“Has de treure’m d’aquí com sigui”

L’opció de sortir pel Coliseum, ha relatat, va arribar després que parlés amb el jutge de guàrdia. “Com que no hi havia cap més opció que no fos sortir per la porta i per allà no pensava sortir ni sola ni acompanyada, vaig trucar i li vaig dir: has de treure’m d’aquí, com sigui. Ja no puc més”, ha explicat.

Va ser aleshores quan, segons ha dit, se li va donar a Trapero mitja hora per treure-la de l’edifici. “Crec que va dir que era pràcticament impossible fer-ho”, ha explicat. Malgrat això, ha admès que al cap de poca estona van aparèixer dos agents no uniformats que es van identificar com a Mossos d’Esquadra. “Tenien l’ordre de Trapero d’establir un pla de sortida, almenys per a mi”, ha detallat.

A partir d’aquí, del Toro ha relatat com va sortir de l’edifici. “Sortir pel des de la finestra al terrat no va tenir major complicació, el problema eren els cables i, sobretot, que em van dir que m’enganxés a la paret perquè no em veiessin des dels edificis propers”, ha explicat.

La lletrada també ha dit que va dir que no podia saltar el mur i que no recorda ni per on va baixar. “No em va semblar el lloc més adequat però no em va quedar més remei”, ha insistit.

“Atrapada i sola”

D’altra banda, ha dit que un cop dins del teatre, es va quedar “atrapada” i “sola” dins d’un camerino durant més de mitja hora fins que es va acabar la funció i que, finalment, va sortir per la porta per on surten els actors. “Em van dir: corre cap a la dreta i puja al primer cotxe sense logotipar que trobis”, ha explicat, tot afegint que no va poder evitar mirar a l’esquerra. “Vaig veure a uns pocs metres gent aglomerada i vaig tenir encara més raons per sortir corrent”, ha remarcat.

Del Toro ha assegurat que, tenint en compte el que havia passat el dia abans a Unipost, sabia que “hi hauria problemes” en aquest registre però que no creia que fossin “del nivell del que va passar”. “Un és humà i té por”, ha afegit. Del Toro ha explicat que aquell dia ella només va parlar un cop amb la intendent Teresa Laplana a primera hora del matí, i després la seva interlocució va ser amb la Guàrdia Civil, que en cap moment li va dir que havien arribat agents de la Brimo a la zona, i no va veure els antiavalots fins que va sortir al carrer a través del Teatre Coliseum. També ha assegurat que cap mosso va entorpir l’escorcoll.

La secretària d’Instrucció ha detallat, a més que va veure una conversa entre Laplana i el tinent de la Guàrdia Civil. “El vaig veure parlant amb ella i després es va girar i em va dir que no farien res. La senyora Laplana es va posar a parlar amb un senyor i va somriure però no vaig arribar a sentir què deien”, ha declarat. “Com ja vaig dir al Suprem, em van transmetre que va considerar que no era oportú prendre cap mesura perquè ella no preveia que hi hagués cap tipus d’alteració”, ha afegit.

Matisos de la declaració al Suprem

Del Toro, en canvi, ha matisat algunes de les afirmacions que va fer durant la seva declaració al Suprem. Ha dit que li va semblar veure com un manifestant s’acostava a un agent de la Guàrdia Civil i li passava una bandera per la cara i que també li va “semblar” que li escopia. “Em va resultar molt violent”, ha dit. També ha admès que li va semblar sentir per megafonia l’expresidenta del Parlament Carme Forcadell, cosa que no va passar. En aquest sentit, ha dit que li va dir un agent de la Guàrdia Civil i que potser ho va deduir per “associació”.

La preparació de l’operació

La lletrada de l’administració ha explicat que l’operació del 19 i 20-S es va preparar els dies previs en diverses reunions llargues al jutjat entre ella, el jutge instructor, el fiscal i els comandaments de la Guàrdia Civil. Els responsables de la Benemèrita van assegurar que l’operació es podria fer, però no van concretar si demanarien ajuda als Mossos.

Sobre els vehicles de la Guàrdia Civil, ha explicat que alguns s’havien de quedar a les cantonades properes però els altres es van aparcar momentàniament davant de la Conselleria i després es pretenia aparcar-los a l’aparcament de l’edifici. Preguntada per l’advocada de Laplana i Trapero, Olga Tubau, la secretària judicial ha explicat que en cap altre registre posterior a aquell hi va haver cap incident, però també ha admès que en cap altre s’hi va concentrar tanta gent davant.

Després d’aquell escorcoll, tot i estar uns dies sense treballar pel cansament i tensió acumulada, ha explicat que no va tenir cap problema de seguretat personal. Sí que en va començar a tenir quan les defenses dels polítics independentistes la van citar a declarar a instrucció i hi van renunciar perquè ella va demanar que no es difongués la seva imatge. Encara es van agreujar més quan va declarar com a testimoni en el judici al Suprem. Va rebre amenaces de mort, i els Mossos li van posar un escorta, vigilància policial al domicili i li van recomanar deixar les xarxes socials.

La lletrada ha declarat aquest dilluns per videoconferència i durant la sessió no se li ha pogut veure la cara ni a ella ni als fiscals ni als advocats dels acusats.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Elisabeth Megias
Alcaldessa de Tordera (Junts)

“Volem fer canvis estructurals i de pes dins de l’Ajuntament”

Tordera
Nil Papiol
Alcalde d’Hostalric (Sumem per Hostalric)

“Els ingressos per turisme han pujat un 28% en tres anys”

Hostalric
política

La CE tindrà en compte l’aval de la Comissió de Venècia a l’amnistia

madrid
Les Preses

Desmenteixen l’autoria de Les Preses 2020-2030

Les Preses
Kenya

El cap de l’Exèrcit mor en un accident d’helicòpter

Barcelona
país basc

L’Audiencia Nacional tramita una denúncia contra Otegi

barcelona
escòcia

Acusen el marit de Nicola Sturgeon de malversació de fons

barcelona
Pròxim Orient

Els EUA veten l’admissió de Palestina com a membre de ple dret de l’ONU

Barcelona
Estats Units

Descartat un segon jurat del judici contra Trump a Nova York

Barcelona