Política

Bloomberg surt esquinçat dels debats demòcrates

L’exalcalde de Nova York trontolla dalt de l’escenari i rep els atacs de tots els rivals, que l’acusen de racista i misogin

Bernie Sanders aguanta l’empenta i s’encamina a una victòria clara a Nevada

La benvinguda a Michael Bloomberg als debats demòcrates va ser ferotge. Cap dels seus cinc rivals sobre l’escenari de Las Vegas devia res a l’exalcalde de Nova York (llavors sota les files del partit republicà) i filantrop, així que li van donar un debut demolidor, fent-li patir la quintada i deixant-lo trontollant.

Com va recordar la senadora Amy Klobuchar, Bloomberg ja no es podia “amagar” en cap dels anuncis que estan inundant les televisions dels Estats Units: gairebé 370 milions d’euros de despesa publicitària, que l’han col·locat com a segon favorit en les enquestes sense gairebé haver fet campanya i sense escrutini públic. Fins ahir. Bloomberg no va haver d’esperar ni un minut a sentir la duresa de la cursa. Al cap de vuit segons de debat, el que va durar la primera pregunta, el senador Bernie Sanders ja posava sobre la taula el controvertit historial racista i misogin de Bloomberg.

A la segona intervenció, de la també senadora Elizabeth Warren, l’assalt ja era imparable.“M’agradaria parlar de contra qui ens enfrontem, un multimilionari que defineix les dones de ties grasses i lesbianes amb cara de cavall. I no parlo de Donald Trump, parlo de l’alcalde Bloomberg”, va etzibar Warren. Es van combinar sospirs de sorpresa i aplaudiments: començaven els focs artificials. Bloomberg tenia relativament fàcil sortir reforçat de Las Vegas, però va dubtar massa i semblava poc preparat. Només va dir “avergonyir-se” d’una política racista de la policia de Nova York que “se li’n va anar de les mans”. A més, va descartar posar fi als acords de confidencialitat de dones que l’acusen d’assetjament sexual i discriminació de gènere. “Potser no els va agradar l’acudit que vaig explicar”, va respondre a aquesta última acusació, frase que no va ajudar gens a la defensa. També el van acusar de manca de transparència en les seves declaracions d’impostos, deixant en evidència un perfil gairebé idèntic al del president Donald Trump: novaiorquès vorejant els vuitanta anys amb una fortuna al banc. La de Bloomberg s’estima que supera els 55.000 milions d’euros. Warren va dir-li fins i tot que era un “arrogant multimilionari”.

Bloomberg va amagar-se a la seva cantonada esperant temps millors, com el boxejador que entre rounds es renta les ferides i busca noves estratègies. El moment va arribar després de les primeres pauses publicitàries, l’aparició del tema de canvi climàtic el va revifar i li va donar l’opció de posar sobre la taula les donacions milionàries a temàtiques progressistes.

Entre tant de foc, Sanders, el líder indiscutible de la cursa, va aguantar la posició de favorit i s’encamina a una victòria clara als caucus de Nevada d’aquest dissabte. Amb Bloomberg estabornit, ell va ser qui més va rebre, però va esquivar-ho tot i en va sortir molt reforçat. Només als instants finals va recuperar-se Bloomberg, maquillant el resultat. Va acabar adolorit per totes bandes i amb una figura esquinçada, però va evitar el knock-out que s’albirava al començament.

Qui en va sortir més content va ser el president Donald Trump. “L’actuació del petit Mike és potser una de les pitjors de la història dels debats, i n’hi ha hagut algunes de molt dolentes. Va trontollar, va ser maldestre i enormement incompetent. Si això no el fa fora de la cursa, res ho aconseguirà”, va piular.

LES FRASES

L’actuació del petit Mike és potser una de les pitjors de la història dels debats
Donald Trump
PRESIDENT DELS ESTATS UNITS
És un multimilionari que defineix les dones com a ties grasses i lesbianes amb cara de cavall
Elisabeht Warren
CANDIDATA i senadora DEL PARTIT DEMÒCRATA


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

guerra a europa

Rússia ataca diverses regions i deixa nou ferits, entre ells quatre nens, a Odessa

barcelona
politica

Aragonès recela de la crida a la unitat de Puigdemont: “No m’en refiaria gaire”

barcelona
regne unit

El Parlament britànic aprova el pla per deportar migrants a Ruanda

barcelona
política

Zapatero: “Hauria estat tremendament negatiu veure Puigdemont a la presó”

barcelona
alemanya

Detenen l'assistent d’un eurodiputat d’AfD sospitós d’espiar per a la Xina

barcelona
Jon O. Urain
Editor de política de ‘Berria’

“EH Bildu ja és una alternativa de govern al País Basc”

Barcelona
Carles Puigdemont
Candidat de Junts + Puigdemont x Catalunya

“Si hi ha una majoria simple però sòlida hem d’intentar governar”

Perpinyà
Eugeni Pibernat i Roig
Portaveu de Tots per Begur i Esclanyà (TxBE) i cap de l’oposició local

“Sense nous permisos d’obres no hi ha marge per invertir”

Begur
estats units

Desenes de detinguts en la Universitat Yale contra la guerra a Gaza

barcelona